Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

İlk rahmet katresi

İlk rahmet katresi

Ay­dın­lan­ma çı­ğı­rı­nın baş­ken­ti ola­rak ni­te­len­di­ri­len ama ki­mi­le­ri­ne gö­re ka­ran­lık ve zu­lu­mat baş­ken­ti olan Pa­ri­s’­te­ki ey­le­min yan­kı­la­rı dün­ya­yı sar­ma­ya de­vam edi­yor.  İyi­ler ve kö­tü­ler ara­sın­da­ki saf­laş­ma­yı ar­tır­dı­ğı gi­bi ‘üm­me­ti da­ve­t’ zım­nin­de olan po­tan­si­yel Müs­lü­man­la­rı da İs­lam saf­la­rı­na ve çiz­gi­si­ne çe­ken bir çı­ğı­ra dö­nü­şü­yor.  Bel­ki de asıl önem­li ge­liş­me bu­dur. Bel­ki de bu sü­reç­te ‘şer­den ha­yır çı­ka­r’ mu­ra­dı­nın akis­le­ri­ni ve yan­sı­ma­la­rı­nı du­ya­ca­ğız, ya­şa­ya­ca­ğız. Nis­pe­ten Fran­sa­’ya ya­kın olan ve bu ül­ke­de­ki ge­liş­me­le­ri an be an ta­kip eden, ta­ras­sut eden Ku­zey Af­ri­ka ba­sı­nı ola­yın olum­lu akis­le­rin­den bi­ri­si ola­rak ye­ni bir ih­ti­da öy­kü­sü­nü ya­zı­yor. Bu da tam bir  ‘ el ce­za­u min cin­sil ame­l’ feh­va­sı­nın te­cel­li et­me­si­dir.  ‘Mü­ka­fat ve­ya ce­za işin cin­sin­den­di­r’ cil­ve­siy­le film ve sa­nat ale­min­den bir ya­pım­cı­nın Müs­lü­man­lı­ğı seç­me­si­dir. Ha­ka­ret ve sal­dı­rı ak­siy­le so­nuç ver­miş­tir. Isa­bel­le Ma­tıc isim­li Fran­sız ba­yan ya­pım­cı ken­di hür ira­de­siy­le İs­la­mi­ye­ti seç­miş ve bu­nu fa­ce­bo­ok he­sa­bın­dan da te­yit et­miş­tir.   Ver­di­ği me­sa­jın en önem­li ke­sit­le­rin­den bi­ri­si şu­dur:”Bu ka­ri­ka­tür­le­rin Haz­re­ti Mu­ham­med ile ya­kın­dan uzak­tan ala­ka­sı yok­tur.  Çiz­gi­le­ri ve ka­ri­ka­tür­le­riy­le Haz­re­ti Mu­ham­med (S.A.V.) ile alay edi­yor­lar ama bun­lar Haz­re­ti Mu­ham­me­d’­in yü­ce­li­ği­ne ve ma­ne­vi şah­si­ye­ti­ne do­ku­na­maz, ke­sin­lik­le za­rar ve­re­mez.  Bu ken­di mu­hay­yi­le­le­ri­nin bir ürü­nü­dür. Ken­di­le­ri­ne gö­re mu­hay­yel bir tip çiz­miş­ler ve ona bir su­ret giy­dir­miş­ler ve isim ver­miş­ler. Bu­nun­la bir­lik­te bu res­met­tik­le­ri ve çiz­dik­le­ri su­re­tin Haz­re­ti Mu­ham­me­d’­in şek­li şe­ma­li ile ya­kın­dan uzak­tan ala­ka­sı yok­tu­r….” Ke­sin­lik­le Isa­bel­la Ma­ti­c’­in de ifa­de et­ti­ği gi­bi bu ka­ri­ka­tür­ler has­ta bir mu­hay­yi­le­nin ürü­nü­dür.  

HHH

Isa­bel­la Ma­tic kış­kırt­ma­la­ra kar­şı­lık ve­ril­me­me­si­ni tav­si­ye edi­yor. Bel­ki de bu­nu ya­pan­la­rın ama­cı kış­kırt­ma­la­rı tır­man­dı­ra­rak et­ki tep­ki­ler­le ola­yın hac­mi­ni bü­yüt­mek.  Böy­le­ce za­rar eden ve ka­pan­ma­ya yüz tu­tan der­gi­le­ri­ni ter­viç et­mek ve kit­le­sel­leş­tir­mek is­ti­yor­lar. Bir de­re­ce­ye ka­dar da ba­şar­dık­la­rı var­sa­yı­la­bi­lir. Bu ne­den­le on­la­rın kış­kırt­ma­la­rı­na ça­nak tut­mak yer­siz ve ge­rek­siz ol­du­ğu ka­dar za­rar ve­ri­ci­dir de.  El­bet­te va­kur tep­ki ve­ril­me­li ve bu va­kur tep­ki ara­da­ki far­kı da or­ta­ya koy­ma­lı­dır.  İmam Şa­fi­i’­nin ifa­de­siy­le, kız­dı­rıl­dı­ğı hal­de kız­ma­yan mer­kep­tir.  Özel­lik­le de şah­si­ye­ti oluş­tu­ran ma­ne­vi de­ğer­le­rin ren­ci­de edil­me­si kar­şı­sın­da. Tep­ki­siz­li­ğin de bir hu­du­du ol­ma­lı.  Si­nir­le­ri çe­ki­len in­san in­san­lık­tan çı­kar.  Tep­ki­nin kon­trol edil­me­si vur­dum­duy­maz­lık de­ğil­dir.  La­kin tep­ki ve öf­ke­yi iyi yön­len­di­ril­me­li­yiz. Ne tep­ki­siz ka­la­rak ne de kon­trol­süz ka­la­rak on­la­rın ek­me­ği­ne yağ sür­me­ye­lim.  Isa­bel­la Ma­tic biz­le­ri dik­kat­li ol­ma­ya ve kış­kırt­ma­la­ra öl­çü­süz kar­şı­lık ver­me­me­ye ve de­ğer­siz­le­ri de­ğer­li ha­le ge­tir­me­ye ça­ğı­rı­yor.  Isa­bel­la Ma­tic, Müs­lü­man ol­ma­sı­nı du­yur­du­ğun­dan do­la­yı da Fas­lı oyun­cu ve ak­tör Hi­şam Beh­lü­l’­e şük­ran­la­rı­nı su­nu­yor.  Böy­le­ce şer mu­rat edi­len dal­ga­nın ilk rah­met kat­re­si  cem­re gi­bi top­ra­ğa düş­müş olu­yor. İn­şa­al­lah kat­re um­ma­na ve der­ya­ya dö­nü­şür. Isa­bel­la Ma­tic son bom­ba­sı­nı da ye­ni is­mi­ni Fas şe­hir­le­rin­den Za­ku­re­’yi zi­ya­re­ti sı­ra­sın­da açık­la­ya­ca­ğı­nı söy­le­ye­rek pat­la­tı­yor. Ye­ni yo­lu İs­la­m’­a Müs­lü­man­la­ra ve ken­di­si­ne ha­yır­lı ol­sun.

HHH

Baş­ka bir ha­hır­hah ge­liş­me ise Avus­tur­ya­’dan. Bu­ra­da­ki  Müs­lü­man­lar  olum­lu tep­ki­ler çı­ğı­rı­na ila­ve bir dav­ra­nış ser­gi­li­yor.   ‘Ba­rış­çı be­ra­ber­lik ve Haz­re­ti Pey­gam­be­ri ta­nıt­ma­’ kam­pan­ya­sı baş­lat­mış­lar.  Rah­met pey­gam­be­ri­ni gay­ri Müs­lim üm­me­ti da­ve­te ta­nı­tı­yor­lar. Emir Mu­ham­med kam­pan­ya­la­rı­nın ama­cı­nı şöy­le tak­dim edi­yor:  Ama­cı­mız, Haz­re­ti Mu­ham­me­d’­in alem­le­re rah­met ola­rak gön­de­ril­me­si­ni ve be­şer ara­sın­da ada­le­ti te­si­si amaç­la­ma­sı­nı an­lat­mak­tır. Kam­pan­ya bir­çok şık ve ayak­lar­dan olu­şu­yor. Haz­re­ti Pey­gam­ber hak­kın­da Al­man­ca kon­fe­rans­lar ter­tip et­mek, fu­ar­lar ve otu­rum­lar dü­zen­le­mek. İs­la­mi­ye­tin ge­tir­di­ği me­ka­rim-i ah­la­kı ya­ni yü­ce ah­la­kı ta­nıt­mak ve vur­gu­la­mak.  Pey­gam­be­ri­mi­zin yü­ce ör­nek­li­ği­ni ve me­na­kı­bı­nı di­le ge­tir­mek ve Ba­tı­lı­la­ra ken­di dil­le­rin­den ak­tar­mak.  Kam­pan­ya­yı baş­la­tan­lar Pa­ri­s’­te­ki sal­dı­rı­la­rın ve onu ta­kip eden çir­kin ka­ri­ka­tür­le­rin olum­suz yan­sı­ma­la­rı ol­sa da kar­şı ve mu­ka­bil ham­le ve ça­ba­lar­la bir­lik­te kı­sa sü­re­de bu kö­tü et­ki­le­rin iz­le­ri­ni sil­me­nin müm­kün ola­ca­ğı­nı an­la­tı­yor­lar. Bel­ki de bu su­ret­le Müs­lü­man­lar üzer­le­rin­de­ki ata­le­ti ata­cak­lar. Bu da ikin­ci rah­met kat­re­si­ni, dam­la­sı­nı oluş­tu­ru­yor.  

Not:  Di­ya­net ve Ez­he­r’­in ka­ri­ka­tü­rist­le­re söy­le­ye­me­di­ği­ni Pa­pa Fran­cis söy­le­di, adı­mı­za te­şek­kü­rü hak et­mek­te­dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi