Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Sinsi ve hain

Sinsi ve hain

İra­n’­ın  ‘Dal­ton kar­deş­le­ri­’ olan La­ri­ca­ni­’ler­den Ali La­ri­ca­ni Tür­ki­ye­’yi zi­ya­ret et­ti ve bir di­zi gö­rüş­me­ler­de bu­lun­du.  Ali La­ri­ca­ni ve La­ri­ca­ni kar­deş­ler İra­n’­da­ki güç mer­kez­le­rin­den bi­ri­si.   Ne­jad soy­ta­rı­sıy­la yıl­dız­la­rı hiç ba­rış­ma­dı. Fark şu­ra­da, La­ri­ca­ni Pers çı­kar­la­rı­nı da­ha so­fis­ti­ke ve iyi sa­vu­nu­yor. Ne­ja­d’­a ba­ka­rak da­ha ka­li­te­li.  Ne­jad po­pu­list idi. Fa­kat hep­si ay­nı yo­lun yol­cu­su. Ab­dul­lah Fehd Ne­fi­si İra­n’­da­ki güç mer­kez­le­riy­le ala­ka­lı şöy­le bir tes­pit ak­ta­rır:  Bir­bir­le­ri­nin göl­ge­le­ri­ne ateş eder­ler la­kin Pers im­pa­ra­tor­lu­ğu­nu ye­ni­den kur­mak için ara­la­rın­da ye­min­li gi­bi­dir­ler.   İra­n’­ın böl­ge ve dün­ya po­li­ti­ka­la­rı çok sin­si­dir. Söz­ge­li­mi,  Hiz­bul­lah ve İran rek­lam yap­mak için son ‘İs­ra­il sal­dı­rı­sı­nı­’ te­pe te­pe kul­la­nı­yor­lar. La­kin ön­ce­lik­li ola­rak İran­lı ge­ne­ral­ler­le Hiz­bul­lah ile­ri ge­len­le­ri­nin ora­da ne iş­le­ri var­dı? Onun ce­va­bı­nı ver­me­li­ler.  İs­ra­il’­e sal­dır­mak is­ti­yor­lar­sa Lüb­na­n’­da yer mi kal­ma­dı? Yok­sa ora­da ne plan­lı­yor­lar­dı? La­ri­ca­ni  Ce­mil Çi­çe­k’­i ma­ka­mın­da zi­ya­re­ti sı­ra­sın­da şun­la­rı söy­le­miş­tir: Müs­lü­man ül­ke­le­rin, te­rö­rist, kor­san, sal­dır­gan İs­ra­il’­in sal­dı­rı­la­rı kar­şı­sın­da bir­leş­me­le­ri ge­re­ki­yor.  Baş­ka bi­ri­si de ay­nı­sı­nı İran için söy­le­ye­bi­lir.  Siz Su­ri­ye hal­kı­nı kat­let­mek ye­ri­ne si­lah­la­rın nam­lu­su­nu İs­ra­il’­e doğ­rult­tu­nuz da ni­ye di­ye so­ran mı ol­du? İs­lam dün­ya­sı­nın des­te­ğin­den mah­rum mu ol­du­nuz?  Hep­si ya­lan ve di­re­niş ti­ca­re­ti. İs­ra­il’­e kar­şı bü­tün ha­re­ket­le­ri­niz mu­va­aza­lı.  Ku­r’­an’­da Ya­hu­di­le­rin ve müş­rik­le­rin Müs­lü­man­la­ra ada­vet­te en  şid­det­li iki top­lu­luk ol­du­ğu be­yan edi­lir. İs­lam da­hi­lin­de de İs­la­mi ke­sim­le­re ve Sün­ni­le­re en bü­yük düş­man­lık şi­a için­den gel­mek­te­dir. İs­ra­il düş­man­lı­ğıy­la bu­nu ört­bas et­me­ye yel­te­ni­yor­lar.  İra­n’­a yö­ne­lik iz­le­ne­bi­le­cek tek sağ­lık­lı po­li­ti­ka Ya­vuz ve Ka­nu­ni po­li­ti­ka­la­rı­dır.  Te­ma­sı kes­mek ve gü­ce baş­vur­mak. Onun öte­sin­de her şey boş la­kır­dı­dır.

Ye­me­n’­in il­kel adam­la­rı Hu­si­le­rin Ye­me­n’­i na­sıl ele ge­çir­dik­le­ri­ni an­la­mak is­ti­yor­sa­nız Edip Yük­se­l’­in bir ha­tı­ra­tı­na ku­lak ve­rin. Bu ha­tı­ra­tı Edip Yük­se­l’­e ait ol­du­ğu için de­ğil ib­ret­ler­le do­lu ve ger­çek­le­ri ak­set­tir­di­ği için na­za­ra ve­ri­yo­ruz. Sağ­la­ma­sı Ye­me­n’­dir, Ira­k’­tır, Su­ri­ye­’dir, Lüb­na­n’­dır.  İran, iç ga­ile­ler üre­te­rek İs­la­m’­ın za­fe­ri­ni en­gel­le­yen ve İs­ra­il’­in ze­va­li­ni ge­cik­ti­ren en önem­li amil­dir. Şim­di İs­ra­il’­in Hiz­bul­lah man­ga­sı­na yö­ne­lik dost ate­şi üze­rin­den ye­ni­den ar­tı­ya geç­me­ye ça­lı­şı­yor. Ba­lık ha­fı­za­lı ol­ma­mız­dan ya­rar­lan­mak is­ti­yor.  Böy­le­ce sün­ni­nin ka­fa­sı­nı ve gön­lü­nü ye­ni­den yağ­ma­la­mak is­ti­yor. Hal­bu­ki, Ira­k’­ta Haşd eş Şa­bi ya­ni mez­hep mi­lis­le­riy­le Sün­ni­le­ri kat­le­den­ler on­lar.  Su­ri­ye­’de Esat ile omuz omu­za ve­re­rek kar­şı dev­ri­mi sa­vu­nan Hiz­bul­lah ve İran or­du­su.  Ye­me­n’­de Ali Ab­dul­lah Sa­lih ile bir­lik­te kar­şı dev­ri­mi tem­sil eden İra­n’­ın or­ta­ğı Hu­si­ler. Pe­ki!  Hu­si­ler bu Ye­me­n’­i ele ge­çi­re­bil­mek için na­sıl bir stra­te­ji iz­le­di­ler?

İş­te bu stra­te­ji Edip Yük­se­lin an­lat­tı­ğı bir ha­tı­ra­da giz­li.  Me­tin Yük­se­l’­in sui­kast­la şe­hit edil­me­si­nin ar­dın­dan çal­kan­tı­lı gün­le­ri­ni an­la­tır­ken Edip Yük­sel şun­la­rı ya­zar :” Bu ara­da İra­n’­da­ki söz­de İs­lam dev­ri­mi­ni kop­ya et­me­nin ha­yal­le­ri­ni kur­dum. Ni­ha­yet 1980 yı­lı­nın ilk­ba­ha­rın­da Pas­da­ra­n’­ın (Dev­rim Mu­ha­fız­la­rı­nın) li­de­ri ta­ra­fın­dan giz­li­ce İra­n’­a da­vet edil­dim. İki haf­ta­lık zi­ya­re­tim bo­yun­ca dev­ri­min ile­ri ge­len li­der­le­riy­le gö­rü­şü­yor­dum. İran top­rak­la­rın­da Tür­ki­ye­’ye yö­ne­lik ya­yın ya­pa­cak bir rad­yo is­tas­yo­nu gi­bi kül­tü­rel yar­dım­lar bek­ler­ken, Tür­ki­ye­li Akın­cı­la­rın İran top­rak­la­rın­da si­lah­lı eği­tim gör­me­si tek­li­fi­ne mu­ha­tap ol­dum. Tür­ki­ye­’ye dön­dük­ten son­ra be­nim­le ir­ti­ba­ta ge­çen bir İran­lı­’nın Tür­ki­ye­’de­ki as­ke­ri te­sis­ler hak­kın­da ma­lu­mat top­la­ma­mı is­te­me­si be­ni iyi­ce ra­hat­sız et­ti. Be­ni ca­sus­luk gi­bi sin­si ve ha­in bir iş için kul­lan­ma­ya ça­lış­ma­la­rı­nı ya­dır­ga­dı­m… ( Dr. Edip Yük­sel, Müs­lü­man Din Adam­la­rı­na 19 So­ru, Öz­can Ya­yın­cı­lık, 3. Bas­kı). El­bet­te Edip Yük­sel da­ha son­ra Re­şad Ha­li­fe­’nin pe­şi­ne ta­kıl­mış isim­ler­den bi­ri­si.  Bu­ra­da bi­zi şah­sı ve­ya fi­kir­le­ri de­ğil ya­şa­dı­ğı ha­tı­ra­tı il­gi­len­dir­mek­te­dir.  Bu gi­bi ha­tı­ra­ta sa­hip olan la­kin ka­le­me al­ma­yan bir sü­rü in­san var.  Ye­men bu ha­tı­ra­tın bü­yük fo­toğ­ra­fı­dır. Ye­men Şi­a ve öze­lik­le İran teh­li­ke­si­ni fark et­me­yen, ha­fi­fe alan­la­ra bü­yük ders­tir.  Bir avuç soy­ta­rı, İran des­te­ğiy­le bir­lik­te Ye­me­n’­i ele ge­çir­miş­tir.  Yıl­lar­ca İra­n’­a toz kon­dur­ma­yan Feh­mi Hu­vey­di bi­le Ye­me­n’­de olan bi­ten­den son­ra İra­n’­ın böl­ge­sel ma­ce­ra­la­rı­na is­yan et­miş­tir.

İra­n’­ın ne bi­çim bir teh­li­ke ol­du­ğu­nu bil­me­yen­ler onun tu­za­ğı­na düş­mek­ten ken­di­le­ri­ni ala­maz­lar. Bi­zim dost ve düş­man il­mi­ha­li­ne ih­ti­ya­cı­mız var.  Ehl-i bi­dat me­se­le­si­ni çok ih­mal et­tik o da bi­zim saf­lı­ğı­mız­dan ya­rar­la­na­rak, gay­ri Müs­lim­ler­le or­tak ola­rak her yer­de al­tı­mı­zı oyu­yor. Su­ri­ye, Irak, Ye­men, Lüb­nan bun­lar­dan bir­ka­çı.  Su­ri­ye re­ji­miy­le 1979 yı­lın­dan be­ri or­tak ol­ma­sı­na rağ­men İs­ra­il’­e bir fis­ke bi­le vur­ma­dı­ğı hal­de ha­la bi­zi İs­ra­il’­e kar­şı ha­ya­li or­tak­lı­ğa da­vet edi­yor. İs­ra­il de ter­sin­den ay­nı­sı­nı ya­pı­yor ve İra­n’­ın Arap ül­ke­le­ri­ni giz­li ve açık­tan iş­gal et­me­si kar­şı­lı­ğın­da la­ik Arap­la­ra or­tak­lık tek­lif edi­yor. Sün­ni dün­ya­yı nü­fuz ala­nı­na bö­lüp ge­çi­nip gi­di­yor­lar.  Bir­bir­le­ri­ni iyi kul­la­nı­yor­lar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi