Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Yemen’in kara korsanları

Yemen’in kara korsanları

Tem­muz ayın­dan iti­ba­ren Ye­men, ken­di­le­ri­ne Hiz­bul­la­h’­a öze­ne­rek En­sa­rul­lah di­yen Hu­si züm­re­si­nin ta­sal­lu­tu al­tı­na gir­di. 21 Ey­lül (2014) ta­ri­hin­de Hu­si­ler baş­kent Sa­na­’a’­ya gir­di­ler.  Çe­şit­li ba­ha­ne­ler­le si­ya­si ha­ya­ta mü­da­ha­le edi­yor ade­ta ka­ra kor­san­la­rı gi­bi ha­re­ket edi­yor­lar. Sü­rek­li ola­rak söz­le­ri­ni çiğ­ne­ye­rek mü­da­ha­le­le­ri­ni sık­laş­tı­rı­yor, ye­ni bir aşa­ma­ya ge­çi­yor­lar. Dün­ya da olan bi­te­ni sey­re­di­yor. Su­ri­ye ve Ira­k’­ta ben­ze­ri ama Sün­ni bir ya­pı­yı tem­sil eden IŞİ­D’­ci­ler Bağ­dat ka­pı­la­rı­na da­yan­ma­dan dün­ya sı­kı­yö­ne­ti­me geç­miş­ti.  Ey­lem mo­del­le­riy­le Şi­i IŞİ­D’­i tem­sil eden Hu­si­ler kar­şı­sın­da ise kim­se­nin kı­lı kı­pır­da­mı­yor.  Bu­nun­la bir­lik­te sü­rek­li ola­rak Hu­si­le­rin Sa­na­’a ka­pı­la­rı­na da­yan­dık­la­rı  anon­su ve uya­rı­sı ya­pı­lı­yor, baş­kent Sa­na­’a’­nın düş­me­si­nin an me­se­le­si  ol­du­ğu­nu sa­ğır sul­tan bi­le du­yu­yor­du.  Bu­nun­la bir­lik­çe dün­ya ses ver­me­di.  Ye­me­n’­de bü­tün  un­sur­lar as­lın­da so­ru­nun bir par­ça­sı idi.  İran Hu­si­le­ri des­tek­li­yor ve Suu­di Ara­bis­ta­n’­ı, bir yön­den da­ha ku­şat­ma­ya alı­yor­du. Suu­di Ara­bis­tan ise gi­yo­tin­den kur­tar­dı­ğı Ali Ab­dul­lah Sa­li­h’­in Hu­si­le­rin en bü­yük or­ta­ğı ha­li­ne gel­me­si­ni ça­re­siz­lik­le sey­re­di­yor­du. Aca­ba dev­rim kar­şı­sın­da onu kol­la­dı­ğın­dan do­la­yı hiç piş­man­lık his­set­miş mi­dir?  Göz­le­ri­ni in­ti­kam bü­rü­müş olan Suu­di Ara­bis­tan yö­ne­ti­mi­nin bir an bi­le ol­sun piş­man­lık duy­du­ğu­nu san­mam.  Düş­man­lık­la­rı­na iman et­miş­ler bir ke­re.   Kar­şı dev­ri­min ve­ya dev­rim düş­man­lı­ğı­nın bir­leş­tir­di­ği  Suu­di Ara­bis­ta­ni el Ali Ab­dul­lah Sa­lih or­tak­lı­ğı­nı ve­ya da­ya­nış­ma­sı­nı dar­be sü­re­ci sek­te­ye uğ­rat­tı.

Suu­di Ara­bis­tan si­ya­sal İs­lam de­di­ği grup­la­ra olan aman­sız düş­man­lı­ğı­nın so­nu­cu Mı­sı­r’­da as­ke­ri dar­be­le­ri hort­lat­tı­ğı gi­bi ay­nı za­man­da baş düş­ma­nı İra­n’­ın ken­di­si­ni bir kez da­ha ku­şat­ma­sı­na fır­sat ve im­kan ver­miş­tir.  Suu­di Ara­bis­tan dev­rim­le­re kar­şı va­zi­yet ala­rak  İra­n’­ın böl­ge­de­ki eli­ni güç­len­dir­di.  Ku­veyt­li ve­kil Na­sır Du­vey­le İh­van kor­ku­lu­ğun­dan do­la­yı Arap re­jim­le­ri­nin baş­kent­le­ri İran ve İs­ra­il’­e peş­keş çek­tik­le­ri­ni ifa­de edi­yor. Sa­na­’a da ,Şam, Bey­rut ve Bağ­dat gi­bi Sa­fe­vi­le­rin ku­ca­ğı­na  dü­şer­ken Ka­hi­re de İs­ra­il’­in nü­fu­zu al­tı­na gir­miş­tir. Kör­fez ül­ke­le­ri gör­mek is­te­me­se de İh­va­n’­ın boş­lu­ğu­nu İran ve İs­ra­il dol­dur­muş­tur.  Suu­di Ara­bis­tan İh­va­n’­dan kor­kar­ken İra­n’­ın önü­nü aç­tı.  İçe­ri­de de bir aciz ile bir muh­te­ris  Sa­na­’a’­nın ka­pı­la­rı­nı  Hu­si­le­re aç­mış­lar­dır. Aciz, kuk­la ve mu­va­za­acı­yı  tem­sil eden  Abd Rab­buh Manṣūr Hādī Kör­fez ül­ke­le­ri gi­bi dü­şü­ne­rek düş­ma­nı­nı düş­ma­nı­na kır­dır­mak is­ter­ken ken­di­ni  Hu­si­le­rin ku­ca­ğın­da bul­muş­tur.  Is­lah ha­re­ke­ti­ni ya­ni Ye­men İh­va­n’­ını ge­ri­let­mek is­ter­ken Hu­si­le­rin pen­çe­si­ne düş­müş­tür.   Ha­di pa­sif ola­rak iş­bi­ri­li­ği ya­par­ken muh­te­ri­si tem­sil eden  Ali Ab­dul­lah Sa­lih dev­rim­den ve Ye­men­li­ler­den in­ti­kam al­mak için ak­tif ola­rak Hu­si­le­re ön aç­mış­tır. Bel­ki de bu ne­den­le Hu­si­le­rin iler­le­me­si­ne kim­se dur­du­ra­ma­dı. Si­ya­si ve fi­zi­ki iler­le­me­le­ri­nin önü açıl­dı.

Ha­di ve hü­kü­me­ti­nin ilan et­miş ol­du­ğu acı re­çe­te ( cü­r’­a) kar­şı çı­kan Hu­si­ler bu acı re­çe­te­nin ge­ri alın­ma­sı ba­ha­ne­siy­le Sa­na­’a ka­pı­la­rı­na da­yan­mış­lar­dı. Ha­di sü­reç­te Hu­si­le­rin kuk­la­sı ve re­hi­ne­si ha­li­ni gel­di. Hu­si­le­rin onun ne za­man fe­ra­gat ede­ce­ği­ni ve pes ede­ce­ği­ni bek­ler­ken bel­ki de o Hu­si­ler va­sı­ta­sıy­la ik­ti­dar öm­rü­nü uzat­ma­ya yel­te­ni­yor­du. Hu­si­ler Sa­’da’­dan son­ra  İm­ran, Dem­mac, Sa­na­’a der­ken ne­re­dey­se Ye­me­n’­in ku­ze­yi­ni ele ge­çir­miş­ler­di.  So­nun­da Me’­rib sı­nır­la­rı­na da­yan­dı­lar. Me’­rib ise Had­ra­mu­t’­un ka­pı­sı. Pet­rol böl­ge­si.  Me’­rib ka­bi­le­le­ri Hu­si­le­re ül­ti­ma­tom ver­di ve bel­de­le­ri­ne sal­dır­ma­la­rı ha­lin­de ku­zey­le bağ­lan­tı yol­la­rı­nı ke­se­cek­le­ri­ni du­yur­du­lar. Böy­le­ce Hu­si­ler gö­mü­len acı re­çe­te üze­rin­den Ro­bin Ho­od’­luk ya­par­ken ül­ke­yi böl­dür­me­nin ve ya­kıt­sız bı­rak­ma­nın mi­mar­la­rı ha­li­ne de ge­le­bi­lir­ler. Hu­si­ler de bu­na mu­ka­bil el­le­rin­de­ki re­hi­ne ve kuk­la Ha­di­’nin yet­ki­le­ri­ni kul­la­nı­yor­lar böy­le­ce emir­le­ri­ne uy­ma­yan ve ‘ser­keş­lik ede­n’ Me’­rib ka­bi­le­le­ri­ni uçak­lar­la bom­ba­lı­yor­lar.  On­la­ra bir de Kai­de yaf­ta­sı ya­pış­tı­rı­yor­lar.  Gü­ven­lik Kon­se­yi­ne gö­re ül­ke­nin meş­ru oto­ri­te­si olan Ha­di­’nin oto­ri­te­si­ni çiğ­ne­yen Hu­si­ler, Şi­i IŞİ­D’­ci­ler ol­mak ye­ri­ne ya­sal oto­ri­te­yi sa­vu­nan Me’­rib ka­bi­le­si üye­le­ri­ne Kai­de dam­ga­sı vu­ru­yor­lar.  Hu­si­le­re kar­şı ikin­ci bir po­tan­si­yel di­re­niş ka­pı­sı ise Ta’­ez.  Bu­ra­sı da Ade­n’­in gi­riş ka­pı­sı.

Hu­si­ler İra­n’­ın, Baş­kan Ha­di de Hu­si­le­rin kuk­la­sı. Ye­men Mat­ruş­ka­sı böy­le şe­kil­le­ni­yor.  BM Tem­sil­ci­le­ri ise  Arap Ba­ha­rı ül­ke­le­ri­nin ta­ma­mın­da ül­ke­le­ri sa­bık re­ji­me ve ha­in­le­re sa­tı­yor­lar. Ye­me­n’­de de iha­ne­tin bro­ker­li­ği­ni ya­pı­yor­lar.  BM Tem­sil­ci­si Ce­mal Bin Ömer de Ye­me­n’­i, Hu­si­le­re ve onun ge­ri­sin­de pat­ron­la­rı İra­n’­a peş­keş çe­ken ulus­lar ara­sı me­mur­lar­dan bi­ri­si.  Hu­si­ler hem iş­gal­ci hem de dar­be­ci. Hiz­bul­la­h’­ı ken­di­le­ri­ne mo­del al­mış bu­lu­nu­yor­lar. Da­vul baş­ka­sın­da tok­mak ise ken­di­le­rin­de. Böy­le­ce so­rum­lu­luk al­ma­dan ül­ke­yi yö­ne­ti­yor­lar. Hiç­bir söz­le­rin­de dur­mu­yor­lar Söz­ge­li­mi Ha­di ön­ce­lik­li ola­rak Ah­met Bin Mü­ba­re­k’­i baş­ba­kan ola­rak ata­mak is­te­miş ama Hu­si­le­rin ve­to­su­na ta­kıl­mış­tı. On­la­ra ram ve ta­lep­le­ri­ne ra­zı ol­du ve Ha­lit Bah­hah hü­kü­me­ti ata­dı. Şim­di ise bu hü­kü­me­ti de de­vir­mek is­ti­yor­lar.  Acı re­çe­te­nin ip­ta­lin­den son­ra Ha­di­’den dört is­tek de da­ha bu­lun­du­lar.  Ken­di­le­ri­ne Baş­kan yar­dım­cı­lı­ğı ve­ril­me­si.  Mi­lis­le­ri­ni or­du­ya ve gü­ven­lik teş­ki­lat­la­rı­na sok­mak.  Ana­ya­sa­nın  de­ğiş­ti­ril­me­si. Sad­dam son­ra­sı Irak or­du­su­nun mi­lis or­du­su­na çev­ril­me­si gi­bi Ye­men or­du­su­nu da bu yön­tem­le Hu­si or­du­su­na çe­vir­mek is­ti­yor­lar. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi