Prof. Dr. Orhan Çeker

Prof. Dr. Orhan Çeker

Doyma nedir, Beyaz Adam ne diyor? 2

Doyma nedir, Beyaz Adam ne diyor? 2

Ge­çen ya­zı­mız­da  ‘Be­yaz Ada­m’­ın öte­ki in­sa­na tü­ket­me­yi teş­vik et­ti­ği­ni ve böy­le­ce ken­di pa­za­rı­nı sü­rek­li ve can­lı tut­tu­ğu­nu söy­le­miş­tik. DOY­MA­’nın ta­nı­mı­nı bu ya­zı­mı­za bı­rak­mış­tık. Be­yaz ada­mın doy­ma ta­nı­mı da fel­se­fe­si doğ­rul­tu­sun­da­dır. Ona gö­re doy­ma, in­sa­nın ca­nı her ne çe­ki­yor­sa ken­di­si­ni zor­la­ya­rak da ol­sa ye­me­si­dir. Ye­me ko­nu­sun­da sa­de­ce be­den ih­ti­ya­cı­nın sı­nır­lan­dı­rı­cı ol­ma­sı söz ko­nu­su de­ğil­dir. O sa­de­ce in­sa­nı için­de­ki is­te­ğe ba­kar. Her ne za­man ve her ne is­te­di ise yer du­rur. Bu an­la­yış ve ta­nım in­sa­nı is­ten­me­yen so­nuç­la­ra gö­tür­müş­tür. İn­sa­nın ba­şı­na ki­lo ve obe­zi­te prob­le­mi­ni çı­kar­mış­tır. İn­san be­de­ni yi­ye yi­ye bir gün ge­li­yor ki be­den ma­ki­ne­si ‘doy­du­m’ de­me­yi unu­tu­yor ve in­san ye­dik­çe yer ha­le ge­li­yor. Bu in­san­da doy­ma his­si ar­tık yok ol­muş, be­den ‘doy­du­m’ di­ye­mez ol­muş­tur. Ya­ni in­san­da­ki DOY­MA AYA­RI bo­zul­muş ve ma­ki­ne doy­ma­yı ha­ber ve­re­mez ol­muş­tur. Dü­şü­nün ki AB­D’­de bir in­san yıl­da 120 kg et yi­yor.  Bu ra­kam Av­ru­pa­’da 100 kg. Tür­ki­ye­’de 20 kg ci­va­rın­da­dır. İn­sa­nın yıl­lık 120 kg et ye­me­si de­mek gün­lük 2 de­fa dub­le ke­bap ye­me­si an­la­mı­na ge­lir. Üs­te­lik bu sa­de­ce et tü­ke­ti­mi­dir. Ya­nı­sı­ra be­yaz adam da­ha ne­ler ne­ler tü­ke­ti­yor. Bu in­sa­nın vü­cu­dun­da doy­ma his­si­ni ve­ren ayar­dan eser kal­mış ola­bi­lir mi! Bir in­san bu ka­dar şe­yi na­sıl yi­ye­bi­lir! Ye­me­si doğ­ru mu! Bu ka­dar gı­da mad­de­si­ni üret­mek çev­re­ye ne ka­dar za­rar ve­ri­yor! Ne tu­haf­tır ki in­san ön­ce aşı­rı yi­yor mas­raf ya­pı­yor. Ki­lo alı­yor, ki­lo­yu at­mak için ikin­ci bir mas­raf ya­pı­yor. Çok ye­me­nin do­ğur­du­ğu has­ta­lık­la­rı te­da­vi et­ti­rir­ken üçün­cü bir mas­raf ya­pı­yor. Hal­bu­ki bi­rin­ci mas­ra­fı he­sap­lı yap­say­dı son­ra­ki­le­re ge­rek kal­ma­ya­cak­tı.

Öy­ley­se in­san­lı­ğın hay­rı­na doy­ma­’yı ye­ni­den ta­rif et­mek, da­ha doğ­ru­su var olan ide­al ta­ri­fi ha­tır­lat­mak ge­re­ki­yor: İn­san ih­ti­ya­cı ka­dar ye­me­li, faz­la­sı­nı ca­nı çek­se de ye­me­me­li­dir. Ge­ce ya­tar­ken o gün ne ye­di­ği­ni­zi lis­te­le­yin. Lis­te­yi in­ce­le­di­ği­niz­de gö­re­cek­si­niz ki on­la­rın bü­yük ço­ğun­lu­ğu­nu psi­ko­lo­jik ola­rak al­mış­sı­nız. Ya­ni psi­ko­lo­jik aç­lık/bi­yo­lo­jik aç­lık ve­ya psi­ko­lo­jik doy­ma/bi­yo­lo­jik doy­ma ifa­de­le­ri dev­re­ye gi­re­cek­tir. Onun için di­yo­ruz ki psi­ko­lo­jik aç­lı­ğa iti­bar et­mek­si­zin sa­de­ce bi­yo­lo­jik doy­ma ile ye­ti­ne­lim. Ya­ni bi­yo­lo­jik ih­ti­ya­cı­mı­zı kar­şı­la­dık­tan son­ra ca­nı­mız çek­ti­ği için ve­ya adet ye­ri­ni bul­sun di­ye ye­mek­ten vaz ge­çe­lim. Bi­yo­lo­jik ih­ti­yaç için be­lir­le­nen gün­lük ka­lo­ri mik­da­rı bi­le he­sa­ba çe­kil­me­li­dir. Çün­kü be­yaz ada­mın be­lir­le­di­ği ka­lo­ri mik­da­rı, oruç iba­de­ti­ni bi­len in­san için ge­çer­li ol­ma­ya­cak­tır. Yurt dı­şın­da sı­nıf ar­ka­daş­la­rım­dan Vi­et­nam­lı bir Bu­dist gün­lük ne ye­di­ği­mi­zi, ne ka­dar uyu­du­ğu­mu­zu, prog­ra­mı­mı­zı sor­muş­tu. Ce­va­bım kar­şı­sın­da şa­şır­mış ve in­san bu ka­dar­la ye­ti­ne­mez de­miş­ti.

Biz müs­lü­man­lar ken­di kül­tü­rü­mü­ze gö­re fark­lı bi­yo­lo­jik ih­ti­yaç lis­te­si çı­kar­mak du­ru­mun­da­yız. Bi­yo­lo­jik ih­ti­ya­cı­mız olan gı­da­yı al­dık­tan son­ra faz­la­sı­nı AL­MA­MA ko­nu­sun­da ıs­rar et­me­li­yiz. Bu tak­dir­de 2 mil­ya­ra an­cak ye­ten mev­cut do­ğal gı­da 5 mil­yar in­sa­na ye­ter­li ola­cak, sa­na­yi ma­mü­lü/kat­kı­lı gı­da mad­de­le­ri­ne çok az ih­ti­yaç duy­muş ola­ca­ğız. He­la­le ayar­lı olan in­sa­nın, Ya­ra­da­n’­ın ona koy­du­ğu AYA­Ra uy­gun ha­re­ket et­me­si ge­re­kir. Her­şey­den ön­ce böy­le ha­re­ket et­me­si ken­di men­fa­ati­ne­dir. Müs­lü­man ola­rak ay­rı­ca ni­ye­tin gü­cü­nü de ar­tık keş­fet­mek du­ru­mun­da­yız. Doy­ma­ya ni­yet et­mek ina­nıl­maz fay­da sağ­la­ya­cak­tır. Du­a ve se­lam

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Orhan Çeker Arşivi