Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Türkiye’yi göreve çağırmak

Türkiye’yi göreve çağırmak

Ba­ba Bush yö­ne­ti­mi­nin Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı Ja­mes Ba­ker, Tür­ki­ye­’yi Esat ve IŞİ­D’­e kar­şı gö­re­ve ça­ğır­dı. Ba­ker, Tür­ki­ye­’nin Su­ri­ye re­ji­mi ve IŞİ­D’­i kök­ten sök­me­si ge­rek­ti­ği­ni ifa­de edi­yor. Ba­ke­r’­in bu çağ­rı­sı şim­di­ye ka­dar  bu yön­de ya­pıl­mış en ile­ri ve en açık bir çağ­rı­dır.  Oba­ma ida­re­si­nin 60 yıl­lık müt­te­fik­le­ri olan Tür­ki­ye ile el ele ve­re­rek hem IŞİD be­la­sı­nı hem de Su­ri­ye re­ji­mi­ni bir­den de­fet­me­si, sav­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifa­de edi­yor. Bir taş­la çift kuş.   Pra­tik ola­rak da, Tür­ki­ye mü­da­ha­le­si­nin meş­ru­iye­ti için Türk or­du­su­nun ya­nı­na ka­ra­dan Suu­di Ara­bis­tan, BA­E ve Ür­dü­n’­ün de ka­tı­la­bi­le­ce­ği­ni, eş­lik ede­bi­le­ce­ği­ni ön­gö­rü­yor. Bu­na pa­ra­lel ola­rak da AB­D’­nin ha­va ope­ras­yon­la­rıy­la ka­ra ha­re­ka­tı­na kat­kı su­na­bi­le­ce­ği­ni, des­tek ve­re­bi­le­ce­ği­ni ifa­de edi­yor.  Es­ki Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı Ja­mes Ba­ker, ‘ Fa­ce to Na­ti­on/Mil­let­le Yüz­leş­me­’ prog­ra­mın­da bu kom­bi­nas­yon ile bir­lik­te iki yük­ten bir­den kur­tul­ma­nın müm­kün ol­du­ğu­na işa­ret edi­yor.   Esa­sın­da bu kıs­men Lüb­na­n’­da de­nen­miş pra­tik bir mo­del­dir.  Kı­sa­ca, em­sal alı­na­cak ta­ri­hi bir mo­de­li de var.  Lüb­na­n’­da Fi­lis­tin­li­ler ile Flan­jist­ler ara­sın­da çı­kan ça­tış­ma­lar­dan son­ra Arap Bir­li­ği bu­ra­da­ki ça­tış­ma­la­rı ya­tış­tır­mak için bir­kaç ül­ke­den mü­te­şek­kil bir ba­rış gü­cü sevk et­miş, bu gü­cün bel ke­mi­ği­ni Su­ri­ye teş­kil et­miş­ti. Ar­dın­dan da bu­ra­sı Su­ri­ye­’nin kon­tro­lü al­tı­na gir­miş ve Re­fik Ha­ri­ri­’nin Hiz­bul­lah-Su­ri­ye-İran üç­ge­nin­de tas­fi­ye edil­me­si­ne ka­dar Esat or­du­su Lüb­na­n’­ın ali kı­ra­nı baş ke­se­ni ol­muş­tur. Lüb­na­n’­ın1976 yı­lın­da iç­miş ol­du­ğu bu ku­pa­yı şim­di Esat re­ji­mi iç­mek zo­run­da­dır.  Er geç böy­le ola­cak­tır. Su­ri­ye asıl­lı el Ce­zi­re mu­ha­bi­ri Ah­met Mu­vaf­fak Zey­da­n’­ın da ifa­de et­ti­ği gi­bi as­lın­da Su­ri­ye me­se­le­si kör­dü­ğüm ve gor­di­um ha­li­ne gel­miş­tir ve bu me­se­le­yi Tür­ki­ye­’den baş­ka çö­ze­bi­le­cek ül­ke de yok­tur. Zi­ra öte­ki­ler za­man­la so­ru­nun par­ça­sı ha­li­ne gel­miş­ler­dir.  Me­se­le­nin çö­züm­süz kal­ma­sı böl­ge­nin ve dün­ya­nın kan kay­bı­na ne­den olu­yor ve me­se­le­nin kı­vıl­cım­la­rı Ja­pon­ya­’ya ka­dar sıç­rı­yor.

ames Ba­ker, ka­ra as­ke­ri sevk et­me­me nok­ta­sın­da Oba­ma ida­re­si­ne ka­tıl­dı­ğı­nı bu­nun­la bir­lik­te ka­ra ha­re­ka­tı ve­ya gü­cü ol­ma­dan, pos­tal­lar ka­ra­ya in­me­den me­se­le­nin çö­zül­me­si­nin müm­kün ol­ma­dı­ğı­na da te­mas et­mek­te­dir.  Bu du­rum­da pos­tal­lar ka­ra­ya in­me­den me­se­le na­sıl çö­züm­le­ne­cek­tir?  Bu­nun yo­lu güç­lü Tür­ki­ye or­du­su­nun bu me­se­le­ye el at­ma­sı­dır. Oba­ma­’nın il­gi­siz kal­ma­sı ha­lin­de ya­ni bu   tek­li­fe du­yar­sız ol­ma­sı ha­lin­de iki yıl son­ra 2016-2017’de Be­yaz Sa­ra­y’­a yer­le­şe­cek Jeb Bush ve­ya Cum­hu­ri­yet­çi bi­ri­nin bu me­se­le­yi kö­kün­den hal­le­de­ce­ği­ni söy­lü­yor.  Ja­mes Ba­ker , Su­ri­ye­’de tı­ka­nan me­se­le­nin en iyi çö­zü­mü­nün Tür­ki­ye for­mü­lü ol­du­ğu­nu ifa­de et­mek­te­dir.  İki psi­ko­pa­tı bir­den ye­re ser­mek. Esat re­ji­mi IŞİ­D’­e da­ya­na­rak ayak­ta kal­ma he­sap­la­rı ya­pı­yor­sa da me­se­le­nin as­lı ken­di­si, tü­re­vi ise IŞİ­D’­dir.  Su­ri­ye­li mu­ha­lif­ler­den Zü­heyr Sa­li­m’­in ifa­de­siy­le ken­di­si göv­de IŞİD ise göl­ge­si­dir. Bu­nun­la bir­lik­te Ür­dün­lü pi­lot Mu­az Ke­sa­si­be­’nin can­lı bir bi­çim­de ya­kıl­ma­sın­dan son­ra Ür­dün yö­ne­ti­mi­ne umut­suz bir bi­çim­de te­rör­le mü­ca­de­le tek­li­fin­de bu­lu­nu­yor. Ona el uza­tı­yor. Hal­bu­ki bü­tün bu fe­la­ket­le­rin ana­sı ken­di­si­nin ik­ti­dar­da kal­ma he­ve­si de­ğil mi­dir?  Ay­rı­ca IŞİ­D’­in adam ve ki­tap yak­ma ey­lem­le­ri­ne kar­şı ken­di Şeb­bi­ha­sı­nın mu­ha­lif­le­ri­ni can­lı çan­lı top­ra­ğa göm­dü­ğü­nü ne ça­buk unut­tu?  

ames Ba­ker ba­ba Bus­h’­un dı­şiş­le­ri ba­ka­nı ol­mak­la bir­lik­te Ya­hu­di­ler­le ara­sı pek de iyi de­ğil­dir. Bun­dan do­la­yı ba­ba Bus­h’­un ta­kı­mı­nı er­ken terk et­mek zo­run­da kal­mış­tır.  1.5 mil­yar nü­fu­sa sa­hip olan İs­lam dün­ya­sı kar­şı­sın­da sü­rek­li ola­rak İs­ra­il’­i hi­ma­ye ede­me­ye­cek­le­ri­ni söy­le­miş­tir. Ya­ni İs­ra­il için sü­rek­li ola­rak İs­lam dün­ya­sı ile sür­tü­şe­me­ye­cek­le­ri­ni ifa­de et­miş­tir.  Bu akıl­lı­ca bir yak­la­şım­dır. La­kin Ya­hu­di­le­rin hış­mı­na ma­ruz kal­mış Ha­ri­ci­ye­yi terk et­mek zo­run­da kal­mış­tır. Kis­sin­ger ve Brze­zens­ki gi­bi teo­ris­yen­ler ve­ya stra­te­ji us­ta­la­rı­nın söz­le­riy­le kar­şı­laş­tı­rıl­dı­ğın­da şim­di­ye ka­dar en isa­bet­li tek­lif Ja­mes Ba­ke­r’­dan gel­miş­tir.  El­bet­te bu şim­di­lik zih­ni bir jim­nas­tik se­vi­ye­sin­de sa­yı­lır. Ame­ri­ka­lı­lar ara­sın­da ba­zen sağ­du­yu­yu ses­len­di­ren­ler ol­sa da bu pek pra­ti­ğe yan­sı­ma­mak­ta­dır.   Bu­nun­la bir­lik­te Bu tek­lif Ame­ri­kan yö­ne­tim­le­ri des­tek ver­se de ver­me­se de en iyi for­mül­dür. Da­ha ön­ce de Lüb­na­n’­a de­nen­miş­tir.  ‘El ce­za­u min cin­si­l’l amel/ ce­za ve mü­ka­fat işin tü­rün­den­di­r’ ifa­de­siy­le acı ku­pa­yı iç­me sı­ra­sı kan­lı Esat re­ji­min­de­dir.

Tür­ki­ye Su­ri­ye me­se­le­siy­le enin­de so­nun­da yüz­leş­mek zo­run­da­dır.  Bu­gün ol­maz­sa ya­rın mut­la­ka. Bu iş ya­rım ka­la­maz. Bu böy­le git­mez. Eli­ni ta­şın al­tı­na ko­ya­cak­tır.  Böy­le­ce bir taş­la bir çok kuş vu­ru­la­cak  ma­dal­yo­nun yü­zü ve öte­ki yü­zü (Ha­ri­ci ve Şi­i ya­yıl­ma­cı­lık)ber­ta­raf edi­le­cek­tir. Bu­nun için be­del öde­me­ye de­ğer.  Be­del öde­mek­ten ka­çıl­dık­ça be­de­lin ağır­lı­ğı da art­mak­ta­dır.  Me­se­le dün­ya­yı ku­şa­tır ha­le gel­di.  Türk­ler İs­la­m’­ın ba­ha­dı­rı, Sün­ni­li­ğin de mu­ha­fı­zı ve ka­le­si­dir­ler. Ta­rih­te sak­lı mis­yo­nu­muz bu­dur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi