Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Teröre Karşı Milli Muhalefet İhtiyacı

Teröre Karşı Milli Muhalefet İhtiyacı

Bu ül­ke­de 1960’tan be­ri, “top­lum­sal akıl, or­tak akıl, mil­li vic­dan, ak­lı se­li­m” gi­bi sos­yal ku­rum­lar sağ­lık­lı ola­rak ça­lış­ma­mak­ta­dır. Ya­ni bu ül­ke, dü­şün­ce­nin de­ğil, duy­gu­la­rın ege­men ol­du­ğu bir ül­ke ha­li­ne gel­miş­tir. Bu duy­gu­la­ra da men­su­bi­yet şuu­ru ege­men­dir; ge­nel top­lum­sal men­fa­at­ler de­ğil, men­sup ol­du­ğu­na ba­kı­lır­dı. Top­lum o yıl­lar­da ölü­me ön­ce alış­tı­rıl­dı; son­ra da ka­nık­sa­tıl­dı.

Ge­nç­le­rin ölüm­le­ri, top­lum­sal bir mu­ha­se­be ve yüz­leş­me­yi do­ğur­ma­dı. Her ölüm, öl­dü­ren ta­ra­fı, güç gös­te­ri­sin­de ga­li­bi­ye­te da­ya­na­rak; ölen ta­ra­fı da “kur­ban ver­me­” mağ­du­ri­ye­ti­nin ver­di­ği psi­ko­lo­ji ile taş­kın­lık­lar ya­pa­rak hır­çın­laş­tı­rır, sal­dır­gan­laş­tı­rır­dı.

Böy­le­ce top­lum de­vam­lı öf­ke sön­dür­me se­ans­la­rıy­la güç kat­bet­ti. 1980’e ge­lin­di­ğin­de ar­tık kim­se­de di­renç gü­cü kal­ma­mış “Ar­tık ne olur­sa ol­sun!...” zih­ni­ye­ti top­lum­sal­laş­mış­tı.

Bu da dar­be­ci­le­rin bek­le­dik­le­ri bir şey­di.

Or­ta­do­ğu üze­ri­ne he­sap ya­pan­lar, Or­ta­do­ğu dar­be­le­ri ye­ri­ne, “Or­ta­do­ğu te­rör ör­güt­le­ri­”ni dev­re­ye sok­tu. PKK, El­Ka­ide, Ta­li­ban, Işid, El­Nus­ra gi­bi ör­güt­ler, Or­ta­do­ğu­’yu di­zayn et­me gay­re­tin­de olan­la­rın “ma­yın eşek­le­ri­”dir, za­man ye­dek­te tu­tul­muş­tur. Frak­si­yo­nel hüc­re­leş­me ile de­vam­lı di­ri tu­tul­ma­ya ça­lı­şı­lan bu ör­gü­tün ma­zi­si 1968’ler­de­ki Ça­ya­nist çiz­gi­ye ka­dar gi­der. Frak­si­yon­la­rın­dan bi­ri­si olan “Dev­rim­ci Ka­rar­ga­h” çö­ker­til­dik­ten son­ra, ana ya­pı olan DHKPC ye­ni­den pi­ya­sa­ya Özel­lik­le 1970’ler­de, bir gen­cin öl­me­sin­den zi­ya­de, öle­nin han­gi ide­olo­ji­ye Bu­gün dar­bey­le ka­te­di­le­cek bir me­sa­fe­nin kal­ma­dı­ğı an­la­şı­lı­yor. Tür­ki­ye ve Or­ta­do­ğu­’nun ye­ni te­rör fi­gü­rü ola­rak es­ki bir sol te­rö­rist ör­güt olan DHKPC, her 1 Ma­yıs ben­ze­ri gös­te­ri­ler­de kı­zıl mas­ke­ler­le ve as­ke­ri ni­zam yü­rü­yüş­le yer alan bu ör­güt, Ge­zi olay­la­rın­da da baş rol­ler­dey­di ve Ale­vi ma­hal­le­le­rin­den bes­len­di­ği mi­li­tan ya­pı­sıy­la so­kak te­rö­riz­mi­nin tam da mer­ke­zin­dey­di, sal­dı­rı­la­rıy­la gün­dem­de kal­ma­ya ça­lış­mak­ta­dır. An­cak bu ör­gü­tün Sa­ban­cı sui­kas­di gi­bi sal­dı­rı­lar da dü­zen­le­di­ği bi­lin­mek­te­dir. Ba­kan MHP’­li Gün Sa­za­k’­ı 27 Ma­yıs 1980 gü­nü şe­hit eden ve da­ha son­ra Ni­hat Erim (19 Tem­muz 1980)’i de kat­le­den ör­güt; ay­nı ör­güt­tür. (O za­man­ki adı Dev Sol idi.) za­ma­nın­da si­ya­si to­le­rans­la kar­şı­lan­mış­lar­dır. Do­la­yı­sıy­la bu tür te­rö­rist ör­güt­le­rin ar­ka pla­nın­da ma­ale­sef sol si­ya­set yer al­mak­ta­dır. Em­ni­yet bi­na­sı­na yap­tı­ğı sal­dı­rı es­na­sın­da öl­dü­rü­len teö­rist kı­zın 2012’de gü­ya hak­kı­nı sa­vu­nan bir ana mu­ha­le­fet par­ti­si var bu ül­ke­de. 

Böy­le bir mu­ha­le­fe­tin ol­du­ğu ül­ke­de, te­rör­le mü­ca­de­le­de na­sıl bir “mil­li du­ru­ş” ser­gi­le­ne­bi­le­cek?... Önü­müz­de­ki gün­ler­de, spe­kü­la­tif kur­gu­la­ma­lar­la te­rör­le mü­ca­de­le­yi de­ğer­siz­leş­tir­ren ve gü­ven­lik güç­le­ri­ne yö­nel­til­me­ye ça­lı­şı­lan bir en­tel­dan­tel sol pro­pa­gan­day­la kar­şı­la­şır­sa­nız, şaş­ma­yın. Ni­te­lik­li fi­kir­ler üret­me­yi de­ğil, öl­me­yi ve öl­dür­me­yi meş­ru­laş­tır­mak için bir tür­lü se­bep­ler bu­lan ve ölüm­ler /kur­ban­lar üze­rin­den, kah­ra­man­lar, hi­ka­ye­ler, sem­bol­ler, kut­sal me­kan­lar şek­lin­de rant dev­şi­ren bir sol Ge­zi van­dal­lı­ğı es­na­sın­da bir hay­li mi­li­tan dev­şir­di­ği an­la­şı­lan ör­güt, po­lis Bu ör­güt ve PKK her za­man sol ze­min­de ge­liş­me im­ka­nı bul­muş ve sol ik­ti­dar­lar böy­le par­ça ­bö­lük bir top­lum­sal ya­pı, te­rör­le mü­ca­de­le­de işe ya­ra­maz. He­le bir de Or­ta­do­ğu­’da te­rö­rizm, gün­lük uy­gu­la­ma­la­rın bir par­ça­sı ha­li­ne ge­ti­ril­me­ye ça­lı­şı­lır­ken.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi