Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Tarihin Yeni Turu

Tarihin Yeni Turu

Nu­ray Mer­t’­i kas­tet­me­sem de mert ka­dın­lar var. Bun­lar ay­nı za­man­da kah­ra­man ka­dın­lar. Arap ül­ke­le­rin­de mert­lik­te er­kek­le­ri ge­çen ve ya­ya bı­ra­kan ba­zı ka­dın tip­le­ri var. Bun­lar­dan bi­ri­si Ayat Ara­bi di­ğe­ri de İh­san el Fa­ki­h’­tir. İh­san el Fa­kih gün­cel­le­nen ve ta­rih sah­ne­sin­de ye­ni tur­la­rıy­la de­vam eden Sa­fe­vi-Os­man­lı mü­ca­de­le­si­ne ışık tut­mak­ta­dır. Tür­ki­ye­’de son sı­ra­lar­da sa­de­ce la­ik ke­sim­ler de­ğil ay­nı za­man­da ki­mi İs­la­mi ke­sim­ler bi­le ken­di­le­ri­ni red­di mi­ra­sa kap­tır­mış ve hav­lu at­mış­lar­dır. Gü­nü­mü­ze izi dü­şen Os­man­lı ol­gu­su­nu yok farz et­mek­te­dir­ler.  Biz unut­sak da baş­ka­la­rı unut­mu­yor. Hat­ta da­ha ile­ri­si­ne gi­den­ler var.  Arap­la­rın ağız ta­dı bo­zul­sa da ta­ri­hin ta­dı­nı ha­la da­mak­la­rın­da his­se­den­ler var. Sa­id Du­ri ad­lı Arap mü­el­lif Os­man­lı­la­rın yı­kı­lı­şın­dan en çok Arap­la­rın za­rar gör­dü­ğü­nü ifa­de et­mek­te­dir. Arap­lar­la Türk­ler ay­rıl­ma­say­dı şim­di Sa­fe­vi sar­kı­tı bu ka­dar böl­ge­ye uza­na­bi­lir miy­di?  Sa­ir Du­ri, Arap­lar ve Türk­le­rin Si­yam ikiz­le­ri gi­bi ol­du­ğu­nu ifa­de et­mek­te­dir. Churc­hil va­si­yet­na­me­sin­de zin­har Türk­ler­le Arap­la­rın bir­bir­le­rin­den ko­pa­rıl­ma­sı si­ya­se­ti­ni tav­si­ye et­mek­te­dir. Sykes-Pi­cot bu­na amir­dir. Bu­nu yap­mak için de şim­di em­per­ya­lizm ara­cı­sı olan İran mil­le­ti­ni dev­re­ye so­ku­yor­lar. Ta­rih­te ba­zı ara­cı mil­let­le­re rast­lan­mış­tır. Söz­ge­li­mi, Hin­du­lar vak­tiy­le İn­gi­liz­le­rin dün­ya­da­ki ara­cı mil­let­le­rin­den bi­ri­siy­di­ler. On­la­rı Fi­ji­’den Gü­ney Af­ri­ka ve Ken­ya­’ya ka­dar ge­niş bir coğ­raf­ya­da kul­lan­dı­lar. Son­ra­sın­da Na­pol­yo­n’­dan iti­ba­ren em­per­ya­liz­min şark­ta­ki ara­cı mil­le­ti Ya­hu­di­ler ol­du. Şim­di de bir ila­ve ile bir­lik­te Pers­ler dev­re­ye so­ku­lu­yor. Bu ne­den­le de Mu­ham­med Su­rur Zey­ne­li­ba­din tam bir isa­bet­le ‘Ca­e Dev­ru­’l Me­cu­s’ ki­ta­bı­nı ka­le­me al­mış­tır. Bu ki­ta­bıy­la sı­ra­nın Me­cu­si ka­lın­tı­la­rı­na ve­ya İran­lı­la­ra gel­di­ği­ne par­mak bas­mış­tır. An­la­ya­na siv­ri si­nek saz an­la­ma­ya­na da­vul zur­na az!  

*

Arap­la­rın ta­lih­siz­li­ği Türk­ler­den kop­ma­la­rı­dır. Şim­di em­per­ya­list­ler bu ay­rı­lan­lar ka­fi­le­si­ne bir de Kürt­le­ri ila­ve et­mek is­ti­yor­lar. Hal­bu­ki, Fi­lis­tin so­ru­nu­nun hal­le­di­le­me­me­si­nin ne­de­ni or­tak bir ça­tı dev­le­ti­nin ol­ma­ma­sı ve Fi­lis­ti­n’­in bu su­ret­le or­tak ve mer­ke­zi me­se­le ol­mak­tan çık­ma­sı­dır. Önü­ne ge­le­nin is­tis­mar kar­tı ol­muş­tur. İra­n’­ın böl­ge­ye sa­lın­ma­sı da yi­ne or­tak ça­tı dev­le­ti­nin yok ol­ma­sın­dan­dır. Arap mil­le­ti­nin fe­la­ke­ti Os­man­lı­nın çök­me­siy­le baş­la­mış­tır. Ni­te­kim Mu­ham­med Hayr Ab­dul­ka­di­r’­in ‘Nek­be­tü­’l üm­me­ti­’l Ara­biy­ye bi­su­ku­ti­’l Hi­la­fe­ti­’l Os­ma­niy­ye/ Arap­la­rın Fe­la­ke­ti Os­man­lı Hi­la­fe­ti­nin Yı­kıl­ma­sıy­la Baş­la­dı­’ ki­ta­bı ko­nu­yu et­raf­lı­ca özet­le­mek­te­dir. Arap­lar açı­sın­dan fe­la­ket­le­rin ana­sı Os­man­lı­’nın yı­kıl­ma­sı­dır. Mil­li ena­ni­yet­ten ve men­hus ırk­çı­lık zev­kin­den do­la­yı bu­nu gö­re­me­se­ler de so­nuç­la­rı­nı ya­şa­mış­lar ve kat­lan­mış­lar­dır. La­kin gü­nü­müz­de so­nuç­la­rı kat­la­nı­la­ma­ya­cak de­re­ce­ye ulaş­mış­tır.   Os­man­lı yı­kıl­ma­sı­na rağ­men ye­ri­ni tu­ta­cak bir sis­tem ku­ru­la­ma­mış­tır. Bun­dan do­la­yı san­cı de­vam et­mek­te­dir. Ba­tı­lı­lar da Os­man­lı an­la­mı­na ge­le­cek bir ya­pı­nın ye­ni­den in­şa­sı­na İs­ra­il ve ken­di çı­kar­la­rı adı­na kar­şı­dır­lar. Bun­dan do­la­yı Sa­fe­vi pro­je­si­ne dört el­le sa­rıl­mış­lar ve bu­nu pom­pa­la­mak­ta­dır­lar. Oba­ma­’ya gö­re, Arap­lar düş­man­la­rı­nı ne Pers­ler­de ne de Ya­hu­di­ler­de ara­sın­lar! On­la­ra düş­man ola­rak ken­di­le­ri ye­ter!   Düş­man­la­rı ken­di için­de­dir.

*

İh­san el Fa­kih, ‘Sa­fe­vi-Os­man­lı mü­ca­de­le­si­nin çağ­daş ver­si­yo­nu­’ baş­lık­lı ya­zı­sın­da çok­la­rı­nın göz ar­dı et­ti­ği ger­çek­le­ri na­za­ra ver­mek­te­dir. Bu ya­zı­sın­da İh­san el Fa­kih Suu­di Ara­bis­tan ile Tür­ki­ye ara­sın­da ema­re­le­ri gö­rü­len it­ti­fa­kın da­ha ge­niş Sün­ni bir it­ti­fa­kın nü­ve­si ve çe­kir­de­ği ola­ca­ğı­na par­mak bas­mak­ta­dır. İn­şal­lah böy­le­ce bir şer ha­yır­la­ra ve­si­le olur ve ha­yır­la­rın önü­nü açar.

İra­n’­ın bi­rin­ci düş­ma­nı İs­ra­il de­ğil, Tür­ki­ye ve va­ri­si ol­du­ğu Os­man­lı coğ­raf­ya­sı ve an­la­yı­şı­dır. Ak­si­ne İran İs­lam dün­ya­sı­nın ikin­ci İs­ra­il’i­dir. Bu­nu söy­le oku­ma­yan İran ve Şi­a’­yı ta­nı­ma­mak­ta­dır. Gü­nü­müz­de İt­ti­had-ı İs­lam ye­ni Sa­fe­vi­le­rin kı­rıl­ma­sıy­la ger­çek­le­şe­cek­tir. Sa­la­had­din Ey­yü­bi ve Ya­vuz Sul­tan Se­lim İs­lam bir­li­ği­ni na­sıl te­min et­ti? Şi­i şev­ke­ti kı­rıl­ma­dan bu te­min edi­le­mez­di. Sa­fe­vi ya­yıl­ma­sı mu­vak­ka­ten Os­man­lı­la­rın Av­ru­pa­’da iler­le­yiş­le­ri­ni dur­dur­muş­tur. Ya­vuz da yö­nü­nü şar­ka çe­vir­miş­tir. Çal­dı­ran bir mi­lat ol­muş ve Sa­fev­le­rin iler­le­me­si dur­du­rul­muş­tur. La­kin İra­n’­ın ta­rih bo­yun­ca de­si­se­le­ri de­vam et­miş­tir. Bu mü­ca­de­le çağ­daş tur­lar­la bir­lik­te yo­lu­na de­vam et­mek­te­dir. Hu­mey­ni mez­hep kav­ga­la­rı­nı ye­ni­den hort­lat­mış­tır. Sün­ni­ler on­la­ra tes­lim ol­ma­dık­ça Sün­ni­le­rin mez­hep­çi­lik yap­tık­la­rı­nı ile­ri sü­rü­yor­lar. Hal­bu­ki, ana­ya­sa­la­rın­dan tu­tun da fii­li si­ya­set­le­ri­ne ka­dar her şey­le­ri mez­hep üze­ri­ne ku­ru­lu­dur. Mez­hep­le­ri de ale­la­de bir an­la­yış de­ğil Sün­ni­le­re yö­ne­lik kin bi­ri­ki­mi­dir. Her fır­sat­ta onun in­ti­ka­mı­nı al­ma sev­da­sı­dır. Bun­dan do­la­yı Hu­mey­ni re­ji­mi mil­yon­lar­ca Müs­lü­ma­nın ka­nı­nın akı­tıl­ma­sın­dan so­rum­lu­dur. Adam­la­rın mez­hep­ten baş­ka ser­ma­ye­le­ri yok.Ye­men­’de­ki olay­lar da bu mü­ca­de­le­nin bir par­ça­sı­dır. Hu­si­le­rin baş­kal­dır­ma­sı Ye­men is­yan­la­rı­nın bir de­va­mı­dır. Biz de ta­nı­yı ve teş­hi­si doğ­ru koy­du­ğu­muz­da gö­rev ta­ay­yün ede­cek­tir. Teş­his yok­sa te­da­vi de yok­tur. Kı­sa­ca İh­san el Fa­kih gi­bi adı de­ğil ama ken­di mert ka­dın­la­ra ku­lak ve­re­lim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi