Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

27 Nisan’da da mı Kreşteydiniz Gezi Zekalılar?

27 Nisan’da da mı Kreşteydiniz Gezi Zekalılar?

O gün­le­ri kı­sa­ca ha­tır­la­ta­lım ge­zi ze­ka­lı­la­ra­…

27 Ni­san 2007 gü­nü, cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çi­mi var­dı ve AK Par­ti­’nin ada­yı Ab­dul­lah Gül idi. 

Öğ­le­den son­ra se­çim ya­pıl­dı. Se­çim es­na­sın­da ne mi­sa­fir lo­ca­la­rı­nı, es­ki­den ol­du­ğu gi­bi, apo­let­li­ler dol­dur­du ve ne de mec­li­sin üs­tün­den uçak­lar uç­tu. Hep­sin­den de önem­li­si ada­yın şa­ka­ğı­na si­lah da­yan­ma­dı (1961’de­ki cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çi­min­de aday olan Prof. Dr. Ali Fu­at Baş­gi­l’­in şa­ka­ğı­na as­ker­ler ta­ra­fın­dan si­lah da­yan­mış ve aday­lık­tan çe­kil­me­si is­ten­miş­ti. Baş­gil de yurt ­dı­şı­na çık­mış­tı. Ha­fı­za de­rin­li­ği sı­fı­ra ya­kın olan Ge­zi ze­ka­lı­lar bu­nu ha­tır­la­maz­lar.)

27 Ni­san gü­nü, Sa­bih Ka­na­doğ­lu­’nun 367 tah­ri­ki­ne rağ­men se­çim usu­lün­ce yü­rü­yor­du. İlk tur ya­pıl­dı. 

Ge­rek­li oy ço­ğun­lu­ğu­nu ala­ma­dı Gül. Se­çim di­ğer tur­la­ra kal­dı.

Ka­na­doğ­lu­’nun 367 tah­ri­ki­ne ve CHP’­nin mı­zık­çı­lı­ğı­na rağ­men or­ta­lık gül­lük gü­lis­tan­lık­ken, o ak­şam sa­at 23.17’de Ge­nel Kur­may, in­ter­net si­te­sin­de bir muh­tı­ra ya­yın­la­dı. Da­ha son­ra “e-muh­tı­ra­” di­ye ad­lan­dı­rı­la­cak olan bu me­tin, Ye­ni Tür­ki­ye­’ye gi­den yol­da çok önem­li bir ka­ta­li­zör ol­du. 

Muh­tı­ra­’da öğ­ren­ci­le­rin ila­hi oku­ma­la­rı, Ku­r’­an oku­ma ya­rış­ma­la­rı­nın ya­pıl­ma­sı, mü­sa­me­re öğ­ren­ci­le­ri­nin kı­ya­fet­le­ri söz ko­nu­su edi­li­yor ve gü­ya il­ko­kul ço­cuk­la­rı­nın bu tür fa­ali­yet­le­riy­le cum­hu­ri­yet ve la­ik­lik el­den gi­di­yor­du.

Sol güç­le­rin or­ga­ni­ze et­ti­ği mey­dan mi­ting­le­ri­nin de ol­du­ğu o gün­ler­de ve­ri­len e-muh­tı­ra, dar­be­se­ver­le­ri bir hay­li se­vin­dir­miş, “A­ha gi­di­yor­lar!....” coş­ku­su mey­dan­la­ra yan­sı­mış­tı ama so­nuç san­dı­ğa yan­sı­dı­ğın­da mey­dan gül­le­ri hüs­ra­na uğ­ra­mış­lar­dı. 

2002’de % 35 ile ik­ti­da­ra ge­len AK Par­ti­’nin ilk ge­nel se­çim ba­şa­rı­sı­nın sağ­la­ma­sı­nın ya­pı­la­ca­ğı ikin­ci ge­nel se­çim he­nüz ya­pıl­ma­mış; es­ki alış­kan­lık­la­ra gö­re, ya­pı­la­cak en ufak bir as­ke­ri mü­da­ha­le ile ik­ti­da­rın çe­kip gi­de­ce­ği zan­ne­di­le­rek 27 Ni­san ge­ce ya­rı­sı o muh­tı­ra ve­ril­miş­ti. So­nu­cu or­ta­da: Bu muh­tı­ra so­nu­cu gi­di­len er­ken se­çim­de Ak Par­ti % 47 ile ik­ti­dar ol­du; MHP mec­li­se tek­rar gir­di ve cum­hur­baş­kan­lı­ğı kri­zi çö­zül­dü. 

28 Şu­ba­t’­ta kreş­te ol­duk­la­rı­nısöy­le­yen­ler, 27 Ni­sa­n’­da olan­la­rı da ha­tır­la­maz­lar. Çün­kü on­la­rın bi­yo­lo­jik yaş­la­rı kreş ya­şı­nı geç­miş­se de, akıl, zi­hin ve ha­fı­za yaş­la­rı, 27 Ni­san 2007’de de kreş­te idi­ler. Or­ta­lık­ta ne dön­dü­ğü­nü, as­ke­ri ve­sa­ye­tin, 3 cüm­le­lik hü­ku­met açık­la­ma­sıy­la (Ki ben ha­la Ce­mil Çi­çe­k’­in o 3 cüm­le­si­ni çok ha­fif bu­lu­rum.)  kı­rıl­dı­ğı­nı gör­me­miş­ler­di. 

1968 ku­şa­ğı ölü se­vi­ci ey­lem­ci­le­ri­nin hi­ka­ye­le­ri et­ra­fın­da olu­şan mi­tik me­tin­le­rin bü­yü­sü­ne ka­pı­lan­lar, 27 Ma­yıs dar­be­siy­le gö­rü­nür ha­le ge­len mil­let-dev­let çe­kiş­me­si­nin her dö­ne­me­cin­de, mil­le­tin bir mev­zi da­ha ka­za­na­rak iler­le­di­ği­ni an­la­ya­ma­mış­lar­dı. 27 Ma­yı­s’­tan son­ra Ada­let par­ti­si, 12 Ey­lü­l’­den son­ra ANAP, 28 Şu­ba­t’­tan son­ra da Ak Par­ti, mil­let ta­ra­fın­da olan­la­rın za­fer­le­ri­ni ik­ti­da­ra ta­şı­mış­lar­dır. Ni­te­kim, 27 Ni­san da Ak Par­ti ik­ti­da­rı­nın te­me­li­ni sağ­lam­laş­tır­mış; bu­na bağ­lı ola­rak te­mel dö­nü­şüm po­li­ti­ka­la­rı­nı uy­gu­la­ma ce­sa­re­ti ver­miş­tir.

Bun­dan son­ra ne olur bil­mem ar­tı­k…

8 yıl ön­ce ve­ri­len e-muh­tı­ra­yı, ge­zi ze­ka­lı­la­ra bir ha­tır­la­ta­lım de­dik. Ha­fı­za kul­la­nım­la­rı pek iyi de­ğil de­… Biz onu ha­tır­la­ta­lım de­dik.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi