Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Taşrada ÖSYM Terörü

Taşrada ÖSYM Terörü

‘Te­rör’ de­yin­ce, ak­lı­nı­za he­men si­lah­lı te­rör gel­me­sin. Baş­ka te­rör çe­şit­le­ri de var. 

Me­se­la bir­bir­le­ri­ni se­ven in­san­lar ara­sın­da “sev­gi te­rö­rü­”… Ta­raf­lar­dan bi­ri­ni bık­tı­ran bir  te­rör çe­şi­di­dir bu. Bu­na ben­zer bir de es­ki­den “sır­na­şık­lık” de­di­ği­miz “il­gi te­rö­rü” var; da­ha doğ­ru­su “il­gi bek­le­me te­rö­rü”. Şa­yet il­gi gös­te­ri­sin­de bir sa­ni­ye­lik bir ak­sa­ma olur­sa, vay ÖSY­M’­nin te­rö­rü, ne si­lah­lı te­rör, ne de sev­gi ve­ya il­gi te­rö­rü. ÖSY­M’­nin yap­tı­ğı dü­pe­düz “gü­ven­siz­lik te­rö­rü”

Yıl­lar­dan be­ri ÖSY­M’­nin yap­tı­ğı sı­nav­lar­da gö­rev al­maz; sı­nav uy­gu­la­ma­la­rı­nı, ar­ka­daş­lar­dan du­yar­dım. 

Sı­nav gü­ven­li­ği için, ÖSYM, aşı­rı ti­tiz­le­nip, “Sı­nav ya­pan­la­rı âde­tâ gü­ven­siz­lik ha­vu­zun­da bo­ğu­yor” di­ye du­yar­dım.

El­bet­te, bir ya­rış­ma sı­na­vı olan bu sı­nav­lar­da, sı­nav gü­ven­li­ği çok önem­li­dir. 

Ba­şa­rı­nın âdil bir şe­kil­de da­ğıl­ma­sı için sı­nav­da zer­re­ce su­is­ti­mal ol­ma­ma­lı­dır.

Bun­la­rın hep­si ka­bu­lü­müz­dür. Hiç bi­ri­ne iti­raz et­me­yiz. 

Es­ki­den bir­kaç üni­ver­si­te sı­na­vın­da, so­ru­la­rın ça­lın­dı­ğı fa­lan olur­du. O da lo­kal bir olay ola­rak ma­hal­lin­de ka­lır­dı.

Bir­kaç çal­ma ola­yın­da, sı­nav­lar ye­ni­len­miş­ti bir za­man­lar. 

Bun­la­rın ha­ri­cin­de, sı­nav­lar­da pek so­run çık­maz­dı.

Son yıl­lar­da, sı­nav so­ru­la­rı­nın ön­ce­den ba­zı grup­la­ra ulaş­tı­rıl­dı­ğı or­ta­ya çık­ma­ya baş­la­dı. Fa­kat mer­kez­den sız­dı­rıl­dı­ğı gö­rü­len so­ru­lar­la il­gi­li ola­rak, son 5-6 yıl­da, taş­ra­da öy­le ted­bir­ler alın­dı ki; top­lum, cam­ba­za; ya­ni taş­ra­ya ba­kar­ken, mal mer­kez­de gö­tü­rül­müş de kim­se­nin ha­be­ri ol­ma­mış.

Sen taş­ra­da sı­na­vı ya­pa­cak olan ki­şi­le­rin (Ki ço­ğu aka­de­mis­yen­dir.) par­mak­la­rın­da­ki ev­li­lik ve­ya ni­şan yü­zük­le­ri­ni bi­le çı­kar­tıp sı­nav bi­na­la­rı­na öy­le alı­yor­sun; her bi­na sı­nav so­rum­lu­su oda­sı­na ve her sı­nı­fa ka­me­ra­lar yer­leş­ti­ri­yor­su­n… 

Bu ted­bir­le­re gö­re, sı­nav­da­ki su­is­ti­mal­ler, san­ki, bi­na sı­nav so­rum­lu­su­nun oda­sın­da ve­ya sı­nav ya­pı­lan sı­nıf­lar­da olu­yor. 

İş­te son ay­lar­da gör­dük ki, bü­tün halt­lar mer­kez­de ya­ni ÖSY­M’­de yen­miş. Öy­ley­se, Cu­mar­te­si Pa­za­rı­nı üç-beş ku­ruş için fe­da eden ho­ca­la­rı­na ni­ye suç­lu mu­âme­le­si ya­pı­yor­sun ÖSYM, kos­ko­ca­man fa­kül­te­le­ri yö­ne­ten de­kan­la­ra da gü­ven­mi­yor. O ka­dar öğ­ren­ci­nin her şe­yi­ni tes­lim et­ti­ği­miz de­kan­lar, ken­di fa­kül­te­le­rin­de, Bi­na Sı­nav So­rum­lu­su ya­pıl­mı­yor. 

Ni­ye?.. “Ken­di bi­na­la­rı­nı çok iyi bi­li­yor­lar, bir halt ka­rış­tı­rır­lar.” di­ye. An­ka­ra­’da­ki­ler en iyi bil­dik­le­ri mer­kez­de so­ru­la­rı sız­dır­mış­lar; on­dan son­ra suç­lu ola­rak de­kan­la­rı gö­rü­yor­lar. 

Ha­ni, son 10-15 yıl­da, taş­ra­da (La­fın ge­li­şi taş­ra; ya­ni An­ka­ra, İs­tan­bul da ol­sa “sı­nav ya­pı­lan yer” de­mek is­ti­yo­rum.) hiç sı­nav su­is­ti­ma­li ol­du mu? Ol­sa bi­le, o tür olay­lar, yu­ka­rı­da da de­di­ğim gi­bi lo­kal bir vu­ku­at ola­rak ka­lır ve ora­da sı­na­vı ip­tal ede­rek so­ru­nu çö­zer­sin ve so­rum­lu­lar da çok ça­buk bu­lu­nur. San­ki bü­tün olum­suz­luk­lar taş­ra­da ya­şa­nı­yor­muş gi­bi, sı­nav ya­pa­cak ho­ca­la­rın cep te­le­fon­la­rı­nı, ara­ba anah­tar­la­rı­nı ve hat­ta al­yans­la­rı­nı bi­le alıp bi­na­ya öy­le sok­mak, ho­ca­lar­da bü­yük bir gü­ven­siz­lik so­ru­nu ya­şan­ma­sı­na yol aç­mak­ta­dır. Bu yüz­den, ÖSYM sı­nav­la­rın­da gö­rev al­ma­yan pek çok ho­ca var­dır. “Bir suç­lu gi­bi gi­re­cek­sem sı­nav bi­na­sı­na, sa­ta­rım ala­ca­ğım üç beş ku­ru­şun da ana­sı­nı!...” di­yor ho­ca­lar.

Ta­bi­i, ÖSY­M’­nin sı­nav­la­rın­da or­ta­ya çı­kan bu gü­ven­siz­lik, et­ra­fın­da baş­ka gü­ven­siz­lik so­run­la­rı da ge­ti­ri­yor ve baş­ta aka­de­mis­yen­ler ol­mak üze­re, pek çok ho­ca “gü­ve­nil­mez in­san” ka­te­go­ri­si­ne yu­var­la­nı­yor.

ÖSYM, genç­le­rin de­yi­miy­le “p­si­ko­pa­ta bağ­lan­mış” bu dav­ra­nı­şın­dan vaz geç­me­li ve ho­ca­la­rı­na gü­ven­me­li­dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi