Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

7 Haziran Sorunsalı: AK Parti ve MHP’nin Oranı, HDP’nin Barajı

7 Haziran Sorunsalı: AK Parti ve MHP’nin Oranı, HDP’nin Barajı

7 Ha­zi­ran se­çi­mi­nin “Tür­ki­ye­’nin omur­ga­sı­nı de­ğiş­ti­re­cek se­çi­m” ola­ca­ğı­nı söy­le­yen­ler var. Bu hü­küm yan­lış. Çün­kü Tür­ki­ye­’nin omur­ga­sı­nı de­ğiş­ti­ren se­çim, 1991 se­çi­mi­dir; 2002’de bu­nun so­nu­cu alın­mış­tır ve 2002’den bu ya­na da omur­ga de­ği­şi­mi uy­gu­la­ma­sı ya­pıl­mış­tır.

Öy­ley­se 7 Ha­zi­ran 2015 se­çim­le­ri­nin öne­mi ne­dir?

Ga­ze­te­ler­de­ki yo­rum­la­rı oku­yun, te­le­viz­yon­lar­da­ki yo­rum­la­rı din­le­yin; 7 Ha­zi­ran se­çim­le­rin­den bek­le­nen 3 hu­sus var. Bi­ri, AK Par­ti­’nin oy ora­nı­nın düş­me­si; öte­ki, AK Par­ti­’den MHP’­ye ne ka­dar oy gi­de­ce­ği; di­ğe­ri de HDP’­nin ba­ra­jı ge­çip ge­çe­me­ye­ce­ği.  Ya­ni bu se­çim­ler­de CHP’­nin esa­mi­si okun­mu­yor. Za­ten Kı­lıç­da­roğ­lu, “He­de­fim % 35 di­ye­re­k” ya­rış­tan kop­tu­ğu­nu ta­a baş­ta ilan et­ti.  

Şu an­da se­çim­le­re en çok ası­lan iki par­ti AK Par­ti ve HDP.

AK Par­ti, Tay­yip bey son­ra­sı ve Da­vu­toğ­lu ile gir­di­ği ilk sı­na­vın­dan bü­yük bir  ba­şa­rı ile çık­ma mü­ca­de­le­si­ni ve­ri­yor. Seç­men bık­kın­lı­ğı ve ba­zı psi­ko­lo­jik olum­suz­luk­lar ya­şa­yan ta­ba­nı­nı, tek­rar he­ye­can dal­ga­sı­na sevk et­me­ye ça­lı­şan AK Par­ti, se­çim­le­re var gü­cüy­le yük­le­ni­yor. Çift kol­dan (AK Par­ti ve Tay­yip bey) yük­le­ni­len se­çim­le­rin tek ama­cı % 50 ban­dı­nı ko­ru­mak ve en az 330 ci­va­rı mil­let­ve­ki­li çı­kar­mak.  

AK Par­ti için­den ba­kı­lın­ca du­rum % 50 ban­dı gi­bi gö­rü­nü­yor­sa da, dı­şa­rı­dan ba­kı­lın­ca, mu­ha­le­fe­tin he­def­le­di­ği oran ( % 38-39) ol­ma­ma­sı için gay­ret sarf edil­di­ği in­ti­ba­ını uyan­dı­rı­yor.

Do­ğan med­ya­nın tüm gay­ret­le­ri ve hat­ta bom­ba­la­may­la or­ta­ya çı­kan mağ­du­ri­yet ede­bi­ya­tı, HDP’­nin ba­ra­jı geç­me­si­dir. Ta­bi­i, Do­ğan Med­ya­sı, HDP’­nin ka­ra ka­şı ka­ra gö­zü için ver­mi­yor bu des­te­ği; on­la­rın ama­cı, HDP’­nin ba­ra­jı aş­ma­sı du­ru­mun­da AK Par­ti­’nin mil­let­ve­ki­li sa­yı­sı­nın dü­şe­ce­ği tah­mi­ni.

Do­ğan Med­ya­sı, Or­ta ve Ba­tı Ana­do­lu­’da ge­le­nek­sel oy sı­nı­rı­na da­yan­dı­ğı ve Do­ğu ve Gü­ney­do­ğu­’da da hiç oy ala­ma­ya­ca­ğı için MHP’­den ümi­di kes­ti. Bun­la­ra gö­re, MHP oy ora­nı­nı art­tı­rıp AK Par­ti­’nin ora­nı­nı dü­şü­re­me­ye­cek. AK par­ti­’nin oy ora­nı­nı dü­şü­re­cek kit­le, Kürt kit­le­si­dir. Kürt­ler ve Kürt­çü­lü­ğün çı­kış kay­na­ğı olan Türk so­lu, oy­la­rı­nı bir ara­ya ge­ti­rip ba­ra­jı ge­çer­se, gü­ya AK Par­ti­’nin mil­let­ve­ki­li sa­yı­sı dü­şe­cek­tir. HDP’­nin ba­ra­jı aşa­ma­ma­sı du­ru­mun­da, Do­ğu ve Gü­ney­do­ğu il­le­ri­nin ta­ma­mın­da­ki mil­let­ve­kil­le­ri­nin hep­si­ni AK par­ti ka­za­na­cak­tır. Bu da en az 35-40 mil­let­ve­ki­li de­mek­tir. 35-40 mil­let­ve­ki­li­ni de AK Par­ti­’nin al­ma­sı de­mek, 2019’a ka­dar eli­nin ra­hat ol­ma­sı ve hat­ta baş­kan­lık sis­te­mi için önün­de en­gel kal­ma­ma­sı de­mek­tir.

Bu tes­pit­ler­den son­ra, tek­rar söy­le­ye­bi­li­riz: 7 Ha­zi­ran 2015 se­çim­le­ri, AK Par­ti­’nin oy ora­nı ve HDP’­nin ba­ra­jı aş­ma­sı se­çi­mi­dir. Yok­sa, bu se­çim, 13 yıl­lık ik­ti­dar yor­gun­lu­ğu ve yıp­ran­mış­lı­ğın­dan do­la­yı, MHP’­nin AK Par­ti­’ye ema­net ola­rak ver­di­ği oy­la­rın ma­ya­la­nıp ço­ğa­la­rak ge­ri dön­me­si için en uy­gun se­çi­mi ola­bi­lir­di. Her­kes, ma­ya­la­na­rak ge­ri dö­ne­cek oy­la­rı me­rak edi­yor­du fa­kat MHP’­nin böy­le bir ha­va­yı te­nef­füs et­ti­ği­nin işa­ret­le­ri se­çim kam­pan­ya­sı sü­re­sin­ce hiç gö­rül­me­di. AK Par­ti ve HDP’­nin baş ro­lü oy­na­dı­ğı se­çim kam­pan­ya­sın­da, di­ğer par­ti­ler gi­bi, MHP de bu se­çim­ler­de fi­gü­ran ol­mak­tan öte gi­de­me­di. 2010’dan be­ri fır­sat­la­rı ka­çı­ran ve böy­le­ce fır­sat ka­çır­ma­yı bir alış­kan­lık ha­li­ne ge­ti­ren MHP’­de, de­ği­şen bir şey yok.

Bü­tün bu ge­rek­çe­ler­le la­fı şöy­le bağ­la­ya­bi­li­riz: 7 Ha­zi­ran 2015 se­çim­le­ri, AK Par­ti­’nin oy ora­nı­na ve HDP’­nin ba­ra­jı geç­me­si­ne ki­lit­len­miş­tir. Ge­ri­si hur­de te­fer­ru­at­tır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi