Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Şii-Ortodoks Bağdat Paktı

Şii-Ortodoks Bağdat Paktı

Bundan birkaç ay önce (Haziran 2015) gündemde Şii Bağdat Paktı’nın kurulması yer alıyordu. İran’ın patronluğunda üç ülkeden müteşekkil bir Şii paktı kurulması kararı alınmıştı. İran, Suriye ve Iraklı yetkililer ön görüşmeler yapmış ve mesele kısık ateşte pişiriliyor, olgunlaştırılıyor ve kıvamına getiriliyordu. Bu paktın ve ittifakın (Sünni) teröre karşı kurulması kararlaştırılmıştı. Bu paktın ön ve artçı haberlerini takip ederken bir de ne görelim; bu Şii paktı, döne döne Şii-Ortodoks paktı haline gelmiş. Uyar! 

Yanlarına azılı Protestanları ve Yahudileri de alabilirler. Nasıl olsa ‘ılımlı Arap paktının’ yerini ılımlı Şii paktı aldı. ‘Komşuda pişer bize de düşer’ diyen Sisi, İsrail’e kardeş bir rejim kurdu, bu açıdan paktlar arasında dolaşıp duruyor. Siyasi dolaşımda! Esat’la ve İran’la barışık!  

Ali Hamaney ile Putin kafadarlığında kurulan bu Şii-Ortodoks paktı Bağdat’ta IŞİD’e dair istihbarat toplayacak ve paylaşacak. Bunun ötesinde Suriye’de Esat’ı ayakta tutmak için cepheler arasında koordinasyon sağlayacak. Hatta bu pakta Amerikalılar dahil olmasalar da, en azından davetliler. Putin, sözüm ona ‘Sünni teröre karşı’ Şii-Ortodoks çekirdekli bu cepheyi daha da geliştirmek, genişletmek, küresel kılmak için gece gündüz ve var gücüyle çalışıyor. Putin inisiyatifi ele geçirerek ‘Sünni teröre’ karşı tasarlanan küresel cepheyi yedeklerine almak istiyor. İsrail basını da Putin’in Şiilerle birlikte karşıt bir pakt kurduğunu yazıyor (Russian President Vladimir Putin has instead created a rival alliance with Shiite-led states who will instead shore up the beleaguered Assad government in Damascus./ http://www.timesofisrael.com/kerry-lavrov-meet-in-ny-for-thorough-exchange-on-syria/ ).

Rival alliance ya da kontra pakt kime karşı kuruluyor? Kimi hedef alacak? Cepheler karıştığına ve Amerikalıları hedef almayacağına göre elbette Esat’ı devirmek isteyenleri hedef alacak. Onlara karşı kuruluyor. Putin bunu saklamıyor da. Ona göre bütün Esat karşıtları terörist! Esat ve İran gibi Putin de Esat karşıtlarını terörist olarak damgalıyor. Hasan Ruhani gibi önce terörün ve kanın durdurulması gerektiğini söyleyerek; Suriye’nin demokrasi fantezisiyle vakit geçirecek lüksü olmadığını kayda geçiriyor!

***

  Hem İran hem de Rusya siyasi çözümü fantezi olarak görüyor. Putin sadece Tahran, Moskova ve Şam gergefinde dokunmuş, üretilmiş muhalefetin Esat rejimine iltihak etmesini, katılmasının yeterli görüyor. Onlara göre siyasi çözüm budur. Gerisi lafu güzaf. Kadri Cemil gibilerinin yanına Muaz el Hatip gibi bir iki bağımsız ismi de ilave ederseniz bal yağ olur. Tadından yenmez! İran tilkisi Hasan Ruhani ise Batı’da mülteciler kriziyle birlikte çıkan bir iki akortsuz sesi de yanına katarak herkesin Esat’ın yerinde kalmasında hemfikir olduğunu ilan etti. Biz Hasan Ruhani’nin yalancısıyız! Ters gelmese, yakışık alsa, ‘hakem olayında Amr İbnü’l As’ın rolünü çalıyor’ diyeceğim. 

Bu hem bizi hem onları bozar, ters gelir ama bir vakıa. Haricilerin daha sonra kılıçla denemek isteyecekleri gibi ‘İkisini de azledelim’ dedikten sonra Hazreti Ali’nin azledilmesinin telaffuz edilmesi üzerine ‘maksut hasıl oldu, Muaviye emirdir’ demesi gibi. Zaten Ali Şeriati, İran veya Safavi Şiiliği Alevi gözükse bile onların Emevi tarzını benimsediklerini yazar. İsimde Alevi sıfatta Emeviler. Kendileri ‘Ali dedik, Osman çıktı’ meselesine muhataptırlar. 

Belki bunun doğru ifadesi şudur: Kendilerine Ali dediler ama Yezid çıktılar. Zira sadece Suriye’de sayelerinde binlerce Kerbela vakası yaşandı. Yetmedi daha fazla masum kanı akıtmak için Rusya’yı devreye soktular ve Çin’i de yedek güç olarak çağırıyorlar. Yeter ki Suriye Esat’ların çiftliği olarak kalsın!

***

Kuveyt’te yayımlanan Alrai gazetesi; İran, Rusya, Hizbullah ve Suriye rejiminin, eldeki toprakları korumak için ‘ortak kumanda merkezi’ kurduğunu öne sürdü. Rejimin kontrol edebildiği alanlarda savunma işbölümüne gidildiğini iddia etti. Adı açıklanmayan kaynaklara göre ‘Rusya; Lazkiye, Hama ve Halep’in bazı bölümlerini korumakla; İran ise başkent Şam’ı, Kuneytra ve Golan Tepeleri’nin Suriye tarafını korumakla mesul ve meşgul olacak. Hizbullah da Humus vilayetinde pozisyon, alacak’.

IŞİD paravanı veya maskesiyle Sünnilere karşı savaşan Putin, Ortodoks-Şii ittifakı kurmasına mümasil aynı zamanda Yahudi alemiyle de paralel alanda Ortodoks-Yahudi ittifakı kuruyor (http://www. alarabiya.net/ar/arab-and-world/iraq/2015/09/29/

روسيا-تتحدث-عن-مركز-روسي-إيراني-في-بغداد.html)! Becerikli adam vesselam!

Çaktırmadan hepsini birlikte idare ediyor. Putin, Şii müttefikleriyle Yahudi müttefiklerini ayrı ayrı idare ediyor. ‘Yedi kocalı Hürmüz’ yerine bu durumda kendisine ‘yedi karılı Putin’ dememiz iktiza edecek! Nasıl olsa mütaya inanan Şiiler için pek de dert değil. Haksızlık etmeyelim, yoksa din farkını gözetirler mi? Biz buna yine de siyasi izdivaç diyelim.   

 Sözün özü: Şii-Ortodoks Terörle Mücadele Bürosu ekim veya kasım ayında (2015) Bağdat’ta siftah yapıyor, küşat ediliyor. Ya da yeni Bağdat paktı kuruluyor.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi