Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Küresel Sfenks Konuştu!

Küresel Sfenks Konuştu!

ABD’nin bölgede daralan rolüyle alakalı olarak Kissinger dile geldi, konuştu. Daha doğrusu Amerikalı şahinlerin gazetesi olan The Wall Street Journal’a bölgedeki son gelişmeler ve Rusların Suriye’ye askeri müdahalelerini, sarkmasını değerlendiren bir makale kaleme aldı.  Öyle küresel politikaların duayenine yakışan veya sadra şifa şeyler beklemeyin! Bazı öngörüler ve bol temenni ve dilek var! Bunlar şişirilmiş adamlar. Dehaları desiselerinde gizli. Değinmeye değmezse neden değindiğimizi sorabilirsiniz. Yine de dünya sistemine yön veren isimlerden. Bununla birlikte derinliği sığlaşmış. Onların gücü bizim zafiyetimizden kaynaklanıyor. Yoksa bizatihi güçleri yok. ‘A Path Out of the Middle East Collapse’ başlıklı yazısında Rusların sahaya inmesiyle birlikte ABD’nin pabucunun dama atıldığı ifade ediliyor. Ruslar ABD’den münhal yere yerleşiyorlar. Yazıdan veya kehanetlerinden ilk evvel El Cezire’den Faysal Kasım’ın tweetleri ile haberdar oldum. Makaleden de anlaşılacağı gibi ABD dostlarını küstürdü, düşmanlarını ise cesaretlendirdi. Obama ve idaresinin ve Amerikalıların durumu Kissinger adını duymuş mudur bilmem ama Ebu Müslim Horasi’nin uyardığı durumdur: Onlar zararlarından emin oldukları için; dostlarını uzak tuttular. Kendilerine bağlamak ve kazanmak için de; düşmanlarını yakınlaştırdılar. Yakınlaştırılan düşman dost olmadı. Ama uzaklaştırılan dost düşman oldu. Herkes düşman safında birleşince yıkılmaları mukadder oldu.

 Geçmiş olsun demek lazım. Tarih ilelebet kendisini tekrar etmez ve aynı durakta kimseyi beklemez!

*

Belli ki Obama’nın zihnini okuyor ve her şeyin eski haline gelmesini temenni ediyor. Bölge ülkelerinin, Körfez ülkelerinin eski siyasi sistemi restore etmelerini istiyor. İran’ın kendi sınırlarında kalması için diyalogla ikna edilmesini Arapların da bu kadar harp darptan sonra eski noktaya avdetlerini istiyor. Nitekim, Obama Nisan ayının başlarında (2015) Yahudi asıllı gazeteci Thomas Friedman’a  (New York Times) Arapların neden Suriye’ye müdahale edip çözüm getirmediklerini sormuş ve bu sözleri arkadan itme veya yönlendirme, yeşil ışık mahiyetinde anlaşılmıştı. Kissinger bunu daha da açıyor ve Mısır, Ürdün ve Körfez ülkelerini kastederek bunların aşınan sistemi restore, tamir etmek için müdahale edebileceklerini söylüyor. Türkiye’nin de siyasi veya anayasal türbülanstan kurtulmasıyla birlikte harikalıklar ortaya koyacağını ifade ediyor! Bu bize George Soros’un Türkiye’nin en iyi ihraç ürünü Mehmetçik demesini hatırlatıyor. Kissinger, Rusya ile alakalı kehanetlerde de bulunuyor.

*

Kissinger’ın kehanetleri Rusların Ortadoğu’ya yerleşecekleri yönünde. Niyetleri şüphesiz öyledir. Kissinger bu kehanetlerine süre de biçiyor. Rusların bölgede en az 40 yıl kalacaklarını öngörüyor. Bu durumda Osmanlıları evvelce Balkanlar’dan atan ve ardından Ortadoğu’da tasfiye eden Batılılar Rusların önünü Doğu Avrupa’dan sonra Ortadoğu’da da açıyorlar. Nitekim, kıta hakimiyetini Almanlara kaptırmak istemeyen İngilizler Ruslara tav olmuşlardı. Churchill Doğu Avrupa’yı onlara peşkeş çektikten sonra Rusların hazım süresini de vermişti. 45 yıl! Doğu Avrupa’da 45 yıl kalacaklar ve havlu atacaklardı. Nitekim bu kehanet tutmuş ve 1945-1989 arasında Ruslar Doğu Avrupa’da kalmışlar ve Berlin Duvarı’nın çökmesiyle birlikte kaderleri de taayyün etmiştir. Kissinger, Churchill’in izinden giderek kehanetlerini konuşturuyor. Rusların Ortadoğu’daki varlıklarına 40 yıl süre veriyor. Ben ise Ruslara bölgede hiçbir süre tanımıyorum. Kimileri Suriye maceralarını Afganistan’dan ziyade Çeçenistan’a benzetseler de ben Suriye’nin Afganistan’ın devamı olduğunda ısrarlıyım.

 Bölgede en fazla kaybeden ABD olmuştur. Moğollar gibi 40 yıllık tahtını (1258: 1303) kaybetmiştir. 1973 yılında Rusların Mısır’dan çekilmesiyle birlikte bölgeye tam yerleşen Amerikalılar 1991 yılında Saddam’ı yaralı bereli hale getirmişler ve 2003 yılında ise devirmişlerdi. 1973, 1991 ve 2001 duraklarından geçen Amerikalılar Arap Baharı’na takıldılar. Dostlarına kalleşlik düşmanlarına ise yalakalık yaptılar. Suriye kaldıraç vazifesi gören ülkelerden birisidir. ABD’nin bölgedeki tahtını sallamıştır. ABD’nin yerine Kissinger, Rusları tahta geçiriyor ve kendileri gibi ona da 40 yıllık bir süre tanıyor. Putin ile birlikte avucunu yalar. Öyle yağma yok. Sıra bizde.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi