Faruk Çakır

Faruk Çakır

Bu faiz Türkiye’yi de batırır

Bu faiz Türkiye’yi de batırır

Gelişmelere bakılırsa, dünyayı sarsan ekonomik kriz Türkiye’nin kapısına da dayandı. Başlangıçta “Bize bir şey olmaz” tavrı takınan yöneticiler de, artık “Geç kalmadan tedbir alınsın” diyorlar.

Uzmanların ifadesine göre krizin bir sebebi de ‘gerçek ekonomi’ yerine ‘hayâlî ekonomi’ metodunda israr etmek. Bir anlamda ‘itibarî değer/hayâl’ alıp satma yeri olan borsaların çöküşü de bunu gösteriyor.

Dünyadaki büyük bankaların ve hatta İzlanda gibi —küçük de olsa— ülkeleri batıran ekonomik kriz, Türkiye’nin faiz konusunda lider olmasına da yol açmış. Şimdiye kadar gerek enflasyon ve gerekse başka pek çok konuda ‘lider’ olduk, ama faiz listesindeki liderliğimiz bu şekilde devam ederse Türkiye de batabilir.

“Bize bir şey olmaz, Türkiye’nin genç ve dinç bir nüfusu var. Hem gelişmekte olan ekonomiler arasındayız. Dünyaya otomobil satıyoruz” diyerek gerçekleri görmezden gelmeyelim. Bir yıl değil, 1 ay önce birisi çıkıp “Amerika’da bankalar batacak” deseydi kim inanırdı? Gerçi Amerika’nın uyguladığı ‘sen çalış, ben yiyeyim’ metodu sonucu bir gün mutlaka batacağı biliniyor ve söyleniyordu. Ama bu tesbitlere inanan çıkmıyordu. Onlara göre Amerika batmazdı. Ama gördük ki en kuvvetli ‘yatırım bankaları’ batıverdi.

Peki, kriz bu noktada sona erer mi? Hiç kimse böyle düşünmüyor. Gerek Dünya Bankası ve gerekse IMF gibi kuruluşların başkan ve uzmanları krizin daha da derinleşeceği yönünde endişe taşıyorlar. Haklılar, çünkü mazlumların ‘ah’ı tam çıkıncaya kadar bu kriz devam eder!

“Faiz ligi”ndeki yerimize de kısaca işaret etmekte fayda var. Türkiye yüzde 16.75 ile bu konuda liderlik koltuğunda otururken, ekonomik olarak ‘batan’ İzlanda yüzde 15.50 seviyesinde. Listedeki rakamlar azalarak devam ediyor ve 0.50 ile Japonya en sonda.

Son günlerde TÜSİAD da “Eyvah, batıyoruz” demeye başladı. Haklılar, batanlar var ve sayıları da belki artacak. Ama bu batış sadece bugünün problemi değil. Yıllardan beri ‘yüksef faiz’ politikasını destekleyenler bugün bedel ödemeye başladı...

TÜSİAD’ın geç kalan ‘uyarısı’nı değerlendiren bir ekonomi uzmanı şöyle demiş: “TÜSİAD, Merkez Bankası’nın bütün eleştirilere rağmen uzun süredir izlediği sıcak parayı çekmeye yönelik yüksek faiz politikasını destekleyerek, dünyada ucuza para bulmanın en elverişli olduğu bir dönemde Türkiye ekonomisinde büyük tutarda cari açığın oluşmasına katkıda bulunmuştu. (...) Biz zaten dünyada en yüksek faiz vererek yılladır kriz ortamında yaşıyoruz.” (Süleyman Yaşar, Taraf, 10 Ekim 2008)

Asıl kriz, “Sen çalış, ben yiyeyim” demenin özeti olan “faiz politikaları”nda ısrar etmektir. “Gerçek ekonomiyi unuttuk, rant ekonomisine daldık. Kriz bu sebepten” itirafında bulunanlar gerçeği görmüş oluyor.

“Faiz ligi şampiyonluğu”nda ısrar edersek, bu günlerimizi de arayabiliriz. Lütfen, dünyanın da görmeye başladığı gerçekleri Türkiye’yi ‘idare edenler’ de görsün...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faruk Çakır Arşivi