Güneydoğu’ya Son 10 Yılda Yapılan Yatırım

Güneydoğu’ya Son 10 Yılda Yapılan Yatırım
Devlet Güneydoğu’ya son 10 yılda ne kadar yatırım yaptı? Bu sorunun cevabı, diğer bölgeleri özellikle de İçanadoluyu bir hayli kıskandıracak cinsten.

Devletin Güneydoğu’ya son 10 yılda tam 37 milyar TL’lik yatırım yaptığını belirterek, bu yatırımları kalem kalem sıralayan Akit Ankara Temsilcisi Yener Dönmez, “Bölgeye yapılan yatırımlarla rekor kırıldı lakin, küçük oynamalar dışında BDP&HDP tabanının, partisine olan bağlılığında zerre sapma olmadı” dedi.

Dönmez’in yazısı şöyle:

İdeolojik Orantısızlık

Gündem yoğunluğundan seçim sonuçlarının üzerinde gerektiği kadar duramadık.

Mesela Güneydoğu’dan çıkan sonuçları tüm yönleriyle değerlendiremedik.

Seçimlerden alınan sonuçlar pek çok siyasetçi ve meslektaşımızı ters köşeye yatırdı.

Çünkü AK Parti hükümetleri son 10 yılda Güneydoğu’ya tam 37 milyar liralık yatırım yaptı.

Bu bir rekor.

Bölgeye yapılan yatırımlarla rekor kırıldı lakin, küçük oynamalar dışında BDP&HDP tabanının, partisine olan bağlılığında zerre sapma olmadı.

Bölge seçmeninin, siyaset biliminin genel geçer kurallarına fazlaca uymayan “duygusal” duruşu, AK Parti’nin bölgeye yönelik yatırımlardaki büyük miktarlarla birlikte incelendiğinde çok daha çarpıcı bir tablo ortaya çıkıyor.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın, 2012 yılında açıkladığı rakamlara göre, son 10 yılda Doğu ve Güneydoğu'ya 32 milyar lira yatırım yapıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ise 2014 yılının başında yaptığı açıklamada, 2004 – 2014 arasında bölgeye tam 37 milyar liralık yatırım harcaması gerçekleştiğini kaydetti.

Bölge mamur olsun diye yapılan yatırımların genel toplamı bu durumda.

AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanlığı tarafından 2013 yılında hazırlanan bir raporda ise yatırımlara daha detaylı bir şekilde yer veriliyor.

Söz konusu raporda, partinin iktidarı süresince, bölgeye eğitimden sağlığa, tarım ve hayvancılıktan barınmaya kadar pek çok alanda çok büyük ölçekli yatırım yapıldığı ifade ediliyor.

Rapordaki bilgilere göre, istihdamı artırma hedefiyle hizmet sektörüne yönelik önemli çalışmalar yapılmış. Böylece bölgede istihdam yüzde 100 artırılmış. Ayrıca 40 bin yeni derslik inşa edilmiş. 6 bin öğrenci kapasiteli 17 yurt daha hizmete açılmış. Sağlıkta da büyük ölçekli yatırımlar yapılmış. Doğu Anadolu'ya 44 yeni hastane, 14 yeni ek blok, 130 sağlık ocağı, Güneydoğu Anadolu 'ya ise 32 yeni hastane, 17 blok, 115 sağlık ocağı inşa edilmiş. AK Parti iktidarları döneminde ciddi teşviklerle bölgedeki yatırımlara zemin hazırlandığı, özel sektörün girişimci olmasının sağlandığı kaydedilen raporda, susuz köylerin suya kavuşturulması ve yolların standartlarının yükseltilmesi gibi amaçları olan, “Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi” için 2005 – 2013 yılları arasında tam 2 milyar Türk Lirası harcandığı ve her yıl birkaç ay Van'a ulaşımı kesik olan Bahçesaray'ın 12 ay Van ile irtibatı kurulduğunun altı çizilmiş.

Yine aynı raporda Toplu Konut İdaresi'nin de bu bölgelerde yaklaşık 6 milyarlık yatırım gerçekleştirdiği, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 36 bin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise yaklaşık 31 bin yeni konut inşası yapıldığı vurgulanmış.

İlaveten, bölgede sosyal yardımlar kapsamlarında ihtiyaç sahiplerine 3 milyar Türk Liralık ayni ve nakdi yardım dağıtıldığı, bölgedeki sigortalı olarak çalışanların sayısında ise yüzde 100’ün üzerinde artış sağlandığına işaret edilmiş.

Üretim noktasındaki iyileştirmelerle ilgili olarak da, bölge illerinin ihracatının yüzde 29 ile yüzde 9 bin arasında artış kaydedilmiş.

Bu bağlamda, Muş'un 2002'de 70 bin dolar olan ihracatı 2012 yılında 6,7 milyon dolara yükselmiş. Ağrı'nın ihracatı 2002 sonu itibariyle 4,3 milyon dolar, Hakkari'nin ihracatı ise 4,8 milyon dolar iken Ağrı'da bu rakam 40 milyon dolara, Hakkari'de ise 417 milyon dolara yükselmiş. Şırnak'ın ihracatı da 21 milyon dolardan, 606 milyon dolara çıkmış.

Sonuç olarak, “Hizmeti AK Parti’den al, oylar ise BDP’ye ver” şeklinde özetlenebilecek bu ilginç duruma ilişkin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun şu değerlendirmesi çok şeyi anlatır nitelikte: “Bölgeye yapılan yatırımlar 37 milyar TL'yi geçmiştir. Bölgenin gelişmişliği; diğer bölgeler ve çevresiyle olan bağlantıları, uçak seferleri de dahil olmak üzere 2002 yılına göre on kat artmıştır. Bir çok şey daha sayılabilir: Melelerin istihdamından, Dersim olayları nedeniyle devlet adına özre kadar. Tüm bu süreç karşısında atılan adımlar ve yapılan hizmetler ve kamu yatırımları çerçevesinde gerçekleştirilenler, bizim yaptığımız kamuoyu yoklamalarında ve araştırmalarında karşılığını bulamamaktadır. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki etnik temelli memnuniyet farklılıkları arasında çok büyük bir makas bulunmaktadır.”

Rakamların, raporların, sonuçların ve Soylu’nun söylediklerinin özeti: Yatırımlar karşılığını bulmuyor…

BDP&HDP 7 olan il belediye başkanlık sayısını 30 Mart’ta 11’e çıkardı. Hem de bunlardan 3’ü büyükşehir.

Özerklik mözerklik ve tehditler de başka bir yazı konusu…

Burada bir yanlışlık olmalı…

Tüm yönleriyle derinlemesine incelenip bu kritik meselenin üzerinde ciddiyetle durulması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum