Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Kriz bize iyi gelir! Ya da kriz iyidir!

Kriz bize iyi gelir! Ya da kriz iyidir!

Yeni çağın yeni düzeni bu: Novo ordo seclorum.. Ya da bir başka ifade ile "Kaos iyidir" (Ordo ab chao) ya da "Kriz iyidir".
Capital’in kardinali Soros “60 yılın en kötü piyasa krizi” demiş bu son kriz için.. Daha bu ne ki! Gelen günler geçen günleri aratacak!
Bu kriz öncü idi.. Fay uzun, stres yoğun. Kırılma derinde ve şiddetli olacak.. Bağımlı ekonomilerde tsunamiye yol açacak..
“ünlü spekülatör”, “Para sihirbazı”, “Borsa illizyonisti”, “Kapitalist gurusu” Georges Soros’un Financial Times’ta yayınlanan yorumu geliyorum diyen bir felaketin ilk haberi gibi.
Rice paniği önlemek, erken bir çöküşü ötelemek için “ölü yüzü pudralama”ya devam ediyor.. Global ekonominin lideri olduklarını ve global marketin lokomotifi olmaya devam edeceklerini söylüyor.
Söylenecek bir tek söz var: Geçti Bor’un pazarı, sür eşşeğini Niğde’ye..
Cumhuriyetçiler fincancı dükkanına giren fil gibi ortalığı birbirine katıp gidiyorlar.. Demokratların eşşekleri bu enkazı nasıl kaldıracaklar göreceğiz..
Kaostan kazananlar kazandıklarını krizle kaybedecekler.
Kriz kaçınılmazdır ve iyidir.
Kriz bazı ülkeleri vururken, bazıları krizden güçlenerek çıkacak..
Kural şu: Ya siz krizi yönetirsiniz, ya kriz sizi. Kriz sizi yönetmeye başladı mı, vay halinize. Ama siz krizi yönetmeyi becerebilirseniz, sadece en az etkilenen ülke olmakla kalmazsınız..
Kriz sizin zenginleşmenize yol açacak fırsatları da doğurur..
Ekonomide boşluk yoktur.
Amerika’dan kaçacak para nereye gidecek?.. Dünya haritasını önünüze koyup, şöyle dört bir yana çevirerek bakın bakalım, jeopolitik, jeostratejik olarak, pazar olarak, hammadde kaynakları olarak, hava, kara, deniz ulaşımı olarak, insan kaynakları, bilgi birikimi olarak bakın bakalım neresi dikkatinizi çekiyor?
Kriz Türkiye’nin yükselişi için tarihi ve eşsiz bir fırsat oluşturabilir..
Darbeciler ekonomik krizin ardından siyasi krizi kullanarak halkı sokağa çekme planları yapmaya devam ededursunlar..
Malum media, eski vurgunların hesabının kendilerinden sorulması korkusu ile darbe kışkırtıcılığı yapadursun, gelişmeler Türkiye’nin önüne eşsiz fırsatlar taşıyor..
Kriz Türkiye ve dünyanın siyasi tarihi açısından bir milad olabilir..
Bu kriz Kapitalizmin krizidir ve bir gün mutlaka patlayacaktı.. Bu kriz ne kadar gecikirse şiddeti ve tahribatı o kadar büyük olacaktır.. Irak’ın işgali, Afganistan’ın işgali bu krizle sona erecektir. İsrail’in azgınlığı bu krizle noktalanacaktır. Sırtını Amerika’ya ve İsrail’e dayayan işbirlikçi rejimlerin zulüm sarayları bu krizle yıkılacaktır..
Kapitalizmin yıkılışı öyle sessiz ve sakin olmayacak. Kapitalizm’in bulaştığı her üllkede etkisini gösterecektir.. Cebinizdeki her dolar, krizin paratoneri görevini yapacak ve düştüğü yeri yakacaktır..
Yaşanan finansal bir depremdir. Soros’un dediği son 60 yılın en kötü krizi olmasının anlamı, 2. Dünya savaşı sonrası en kötü kriz olmasından kaynaklanıyor. En kötü olması, sonuçları itibarı ile değil, Amerikan emperyalizmine karşı oluşturduğu tehdit ve muhtemel sonuçlarının ortaya çıkarttığı potansiyel risk dolayısı iledir..
Kaos ekenler bugün kriz biçiyorlar FED’in zakkum tarlalarından..
Tüm dünyada ABD yi model alan, “Küçük Amerika olma” iddiasındaki ülkeler ve toplulukların başına, ABD’nin başına gelen gelecek..
Artık dolara dayalı büyüme döneminin sonuna gelindi.. Bu tesbit Soros’a aid ve bu sözler Rice’ın söylediklerini tekzip ediyor.. Kapitalist para babaları tarikatının kahinleri, bu gidişin sonunu daha önce görerek global piyasalara kaçmaya başladılar.. Bunu ilk farkedenlerden biri Soros’tu.. Kendi korsan gemisini daha güvenli ve emin limanlara bağlamaya çalışsa da, kaderi onu takip edip bulduğu yerde hükmünü verecektir..
2008 Davos zirvesi, felakete ilişkin kehanet açısından bir milad olarak kayda değer..
Kapitalist dünyada durgunluk derinleşerek devam edecek. Konut piyasasında başlayan kriz, süreci tetikledi.. Yoksa temel sorun piyasa ve düzenden kaynaklanıyor. Krizin asıl sebebi doların yapısı.. Yeni süreç piyasada kanserleşme olgusundan başka bir şey değil.. Hastalıklı dolar hücreleri habis bir ur gibi metastaz yaparak büyüyor.. Krizin finans piyasasına yayılması ile sistemin karaciğeri çökmeye başlayacak.. Asıl felaket de ondan sonra başlayacak..
Gelinen noktada geç kalındı. Finansal enstrümanlar kullanarak ateşi düşürme çabaları ve faizleri aşa çekerek kemoterapi uygulamanın da fayda sağlayacağını pek sanmıyorum..
Ben finansmancı değilim.. Son 10 yılda dolara ve Amerikan ekonomisine ilişkin yazdıklarım ortada..
Global kriz artarak devam edecek ve kriz nöbetleri sıklaşacak.
ABD’de finans marketi kendi kendine ayakta durma kabiliyetini kaybetti. FED’in ve Amerikan hükümetinin müdahelesi piyasayı daha da zora sokabilir. Müdahele olmazsa zaten kötü gidiş sürecek demektir.. Amerika, dün neyi iddia etti ise bugün tek tek hepsinin aksini yapacak.. Denetim, Amerkan derin devletinin derin gerçeğini ortaya çıkartacak, müdahele kaçışı hızlandıracak.
Anlayacağınız Amerika batıyor.. “Amerikan yüzyılının sonu”na geldik denebilir..
Batmaz sanılan Titanik batarken “Filler ve eşşeklerin demokrasi şovu” bütün ihtişamı ile sürüyor..
Hiçbir ülkenin felaketini istemiyorum.. Kurtuluş hayal edenler varsa, bu kriz dalgası gelip vurmadan tedbirlerini almalılar.. Dahası, geleceğin inşası için kafamızı zorlamamız gerek. Yeni bir fikir, yeni bir siyaset, yeni bir bilim, yeni bir üretim, tüketim, paylaşım düzeni kurmalıyız, adaletten, barıştan, özgürlükten, insan haklarından, haktan, hukuktan ve çevreden yana.. ABD bunu yapmadığı/yapamadığı için batıyor..
Ben Merkez Bankası’nın yerinde olsam, döviz stoklarını çeşitlendirir ve stok miktarını yeniden gözden geçirirdim.. Batan bir gemiye cansimitlerini bağlayanlar kendilerini de aynı felakete mahkum etmiş olurlar..
Derinlerdekinin kriz vurgunculuğu hesabı ile, darbe olacak; kamuya borçlarımızı sildireceğiz hesabı yapanlar, bunun için krize destek veren media patronları yanılıyorlar.. Zaman bunu gösterecek. Türkiye krizin yönettiği bir ülke değil, krizi yöneten bir ülke olacak..
Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi