Mehmet Talu

Mehmet Talu

Cennete götüren dualar

Cennete götüren dualar

Hesabı sorulacak

Soru: Hicr Sûresi: 92-93. "Rabbin hakkı için, mutlaka onların hepsini yaptıklarından dolayı sorguya çekeceğiz" ayet-i kerîmelerini izah eder misiniz?

Cevab: Bismillâhirrahmânirrahîm.

İnsan bütün yaptıklarının sonucunu görecek. Karşılığını bulacaktır. İnsan başıboş değildir. Hareketleri karşılıksız kalamaz. Ömür defterinin her sayfasının hesabını büyük mahkemede verecektir. Evet. Hakim-i Mutlak olan Allah, Ahkemü'l-Hakimîn olan Allah, insana soracaktır. Attığın her adımının, hangi sebeple, hangi niyetle ve ne gayeye attığının hesabını soracaktır. Bakışının gayesini, kalbinde gizlediğinin güzelliğinin ve çirkinliğinin hesabını soracaktır. Yeryüzüne hayat veren suların ışıl ışıl aktığı, gönüllere nur kattığı yerde niçin abdest almadığının hesabını soracaktır. Peygamber'in mir'acı gibi, senin de yücelmene vesile olan, seni ahlâk mertebelerine çıkaran namazı terkettiğinin hesabı sorulacak. Kahvede huzurla, sokakta gururla dolaşmana rağmen, camide gönül rahatlığı duyamadığının hesabı sorulacak. Kalbine nur veremediğin, dili dudağın sağlamken Allah diyemediğinin hesabı sorulacaktır.

Günde birçoklarının boş yere zikretmene, methetmene rağmen, kainatın sevgilisi Hz. Muhammed'e bir salâvatı çok gördüğünün hesabı görülecek. Çiğnediğin her lokmanın, içtiğinin her damlasının hesabı sorulacak. "Nereden kazandın?" sorusuna muhatab olacak. İnsanları sevmen gerekirken basit bahanelerle nefret etmenin, kalbinde zerre kadar bile olsa kibir gütmenin hesabı sorulacak. İnsanlara vermediğin selâmın, boş yere tükettiğin kelâmın da hesabı sorulacak. Ailene kıymet vermediğinin, çocuklarına gereken ihtimam ve terbiye edemediğinin, yuvanda huzur ve saadet yelleri estiremediğinin hesabı sorulacak. Bu büyük mahkemeyi düşünerek hareket et ve Enbiya Sûresi'nin birinci ayeti bak ne buyuruyor ona da öncelikle kulak ver: "İnsanların hesaba çekilecekleri (gün) yaklaştı. Hâl böyle iken onlar gaflet içinde yüz çevirdiler." Diğer bir ayet-i kerîme: "Nihayet o gün (dünyada yararlandığınız) nimetlerden elbette ve elbette hesaba çekileceksiniz.

Seyyidü'l-İstiğfar

Soru: Seyyidü'l-İstiğfar'ı yazar mısınız?

Cevab: Bismillâhirrahmânirrahîm.

Tevbe ve istiğfar İslâm kaidelerinin en mühimidir. Ve üç şartı vardır. Günahı terketmek, yaptığına pişman olmak ve bir daha yapmamaya azmetmek (karar vermek). Suç insan hakkına ait ise, dördüncü bir şartı daha vardır ki, o da; hakkı sahibine iade etmek, yahut helâlleşmektir. Güneşin batıdan doğması tövbenin kabulü için son haddir. Bir daha tövbe kabul edilmeyecektir.

İstiğfar da: Diliyle, Allah'tan günahının affını istemek ve kalbiyle kusuruna pişman olup, bu kusuru bir daha işlememeye niyet etmek ve ancak Allah'ın rızasını gözetmektir. Şeddad ibn-i Evs (R.A)'da rivayete göre Peygamber (SAV): Seyyüd'l-istiğfar şudur buyurdu: Allahümme ente rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve va'dike mestada'tü ebuû leke bini'metike ve ebuû leke bizenbî, fağfirlî feinnehü lâ yağfirüzzünübe illâ ente, eûizu bike min şerri ma sana'tü. Manası: (Ey Allah'ım! Benim Rabbim Sen'sin. Senden başka bir ilâh yoktur. Beni Sen Yarattın. Ben senin kulunum. Ben gücümün ettiği derecede senin ahdin ve va'din üzere sabitim. BenSen'in ihsan ettiğin ni'metlerini i'tiraf ediyor ve günahlarını da itiraf ediyorum beni mağfiret eyle!Şu muhakkak ki, günahları senden başkası mağfiret edemez. Ben işlediğim işlerin şerrinden Sana sığınıyorum!)

İnsan akşama girerken bu duayı okuduğu zaman, o gece ölürse Cennete girer, yahut Cennet ehlinden olur. Bu duayı sabaha girerken okuduğu zaman da, o gününde ölürse, o da (geceki okuyan) gibi Cennet ehlinden olur.∑

Geri izleme

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi