HAMAS'tan kaçışın yolu yok

HAMAS'tan kaçışın yolu yok

HAMAS DAHA DA POPüLERLEŞTİ
Geçen hafta, Filistinli HAMAS örgütü, İsrail’in yıllarca sıkı güvenlik altında tuttuğu Gazze’de olağanüstü bir iş yaparak, yüzbinlerce Filistinli’nin Mısır’a geçmesini sağladı. Gazze’nin Mısır ile olan sınırını açması, HAMAS’ı Filistinliler arasında daha fazla popüler kıldı ve bölge haritasını tamamen değiştirmeye başladı.

BUSH HEM ‘BAĞIMSIZ FİLİSTİN’ DİYOR, HEM DE HAMAS’I YOK ETMEK İSTİYOR
Peki, şimdi ABD’nin doğrudan ya da dolaylı olarak bir yolunu bulup HAMAS’la görüşmesinin zamanı değil mi? Başkan Bush, bir yandan HAMAS’ı yok etmek için milyonlar harcarken, bir yandan da nasıl olur da bir Filistin devletini amaçlayabilir? Ki, HAMAS, Filistinlilerin büyük çoğunluğunun desteğine sahip olduğunu göstermiş bir organizasyon.

HAMAS PARLAMENTODA çOĞUNLUK SAĞLADI
Evet, yıllarca HAMAS’ın silahlı kanadı birçok şiddet olayı gerçekleştirdi, ki bunlar eleştiriyi hak ediyor. Ancak, şiddet olaylarının birçoğu Ortadoğu’nun başka yerlerinde de oldu. Bunlardan biri de Irak’taki militanlar ve bu militanları ABD şu anda finanse ediyor. Irak’ta siyasi sürece sokulan örgütlere benzemeyen HAMAS, çok önceden geniş bir siyasi hareket kurdu ve seçimlerde de Filistinliler arasında büyük bir destek aldı. 2006 yılında Batı Şeria ve Gazze’de yapılan parlamento seçimlerinde HAMAS 132 sandalyeli parlamentoda 76 sandalye kazandı.

HAMAS’LA KONUŞMAK YERİNE MAHMUD ABBAS’I DESTEKLEDİLER
Amerika, bu seçimleri destekledi. Ancak, yeni seçilmiş HAMAS liderleriyle işbirliği yapmak yerine, Washington ve İsrail, sadece El Fetih lideri Mahmud Abbas ile kontak kurdular. ABD ve İsrail, Abbas’ı HAMAS ve taraftarlarına karşı önlem alması için cesaretlendirdiler. Bu arada İsrail, birçok HAMAS milletvekili ve taraftarlarını tutuklayarak hapse mahkum etti. Son iki yılda, İsrail HAMAS’ın güçlü olduğu Gazze’de sıkı ekonomik ambargoyu daha sıkı hale getirdi.

Gazzelilerin 23 Ocak’da Mısır sınırını delerek buraya geçmeleri, İsrail’in uyguladığı son ambargodan kaynaklandı. HAMAS militanları, mayınlarla Gazze’yi Mısır’dan ayıran duvarları yıktı ve İsrail baskısında bulunan 1,5 milyon Gazzeli, Mısır’a geçerek gaz, ilaç ve yiyecek satın aldı. Mısır güvenlik güçleri geri çekildi ve Mısır’ın birçok kentinde Filistin yanlısı protestolar gerçekleştirildi.

SON İKİ YILDA 800 FİLİSTİNLİ öLüRKEN SON DöRT YILDA 18 İSRAİLLİ öLDü
Bu arada, İsrail ve HAMAS arasında karşılıklı askeri operasyonlar devam ederken, İsrail’in üstün teknolojiyle donatılmış ordusu son iki yıl içinde 800 Gazzeli’yi öldürürken, 379 sivili de yaraladı. Gazzeli militanlar ise Haziran 2004’ten beri hedefsiz olarak olarak fırlattıkları düşük kapasiteli roketlerden dolayı 18 İsrailli öldürüldü. Her iki taraftaki siviller korku içinde yaşıyor.

MEŞAL ATEŞKES İSTİYOR, İSRAİL REDDEDİYOR
16 Ocak’ta Şam’da çok sıkı bir şekilde korunan HAMAS lideri Halid Meşal’le görüştüm. Meşal, bana İsrail’le bir ateşkes yapmak istediğini söylerken, İsrail’in bu öneriyi reddettiğini belirtti. Mısır’daki Müslüman Kardeşlerle yakınlığı bulunan HAMAS lideri Meşal, Arap ülkelerinin desteğinin önemine değindi. Meşal konuşurken, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh aradı. Beş dakikalık konuşmalarında, Meşal, Başkan Sale’e Gazze’deki kuşatmayı kaldırmak için çok yoğun çalışmasını söyledi.

MEŞAL: AMERİKALILARA DEĞİL, AMERİKAN YöNETİMİNE KARŞIYIZ
Meşal, HAMAS’ın ABD ile daha ilişkiler istediğini söyledi. “Biz Amerikan vatandaşlarına karşı değiliz, ama onun yönetimine karşıyız. Amerikan menfaatlerine karşı değiliz. Her ülkenin kendi menfaatlerini gözetmesi hakkını tanıyoruz. Ancak, bu menfaatler, başka insanların hayatlarının karşılığında olmamalı.”

İSRAİL 1967’YE GERİ çEKİLSİN, MüLTECİLER GERİ DöNSüN
Meşal, HAMAS’ın Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından ‘terörist’ organizasyon olarak tanımlanmasının sıkıntılı olduğunu söylüyor. “Ancak” diyor Meşal, “Amerikan siyaseti kötü bir şekilde etkilendi. çünkü, yanlış savaşlar yapıyor ABD.

Daha önceki HAMAS liderlerinin yaptığı gibi, Meşal de, İsrail’in Kudüs dahil 1967 sınırlarına geri çekilmesi, Filistinli mültecilerin geri dönmesine izin verilmesi halinde on yıllar sürecek bir ateşkesin olabileceğini söylüyor. Bunlar yerine getirilmesi kolay olmayan koşullar. Hiçbir İsrail Başbakanının bunları yerine getireceğinin garantisi yok.

HAMAS, İsrail’le devam eden karşılıklı askeri operasyonları için bir ateşkes konusunda çok büyük bir şansa sahip. Böyle bir ateşkes, Gazze üzerinde önemli ve pozitif bir etki yapardı. Bu şekilde Gazzeliler daha özgür bir şekilde Mısır aracılığıyla dünya ekonomisiyle bağlantı kurabilir.

HAMAS’SIZ BİR BARIŞ MüMKüN DEĞİL
Ortadoğu ziyareti sırasında Başkan Bush bölgesel barış için kulağa hoş gelen şeyler söyledi. Ancak hiç kimse halktan büyük destek alan ve köklü bir siyasi hareket olan HAMAS’ı görmezden gelerek barış elde edemez.

Washington, bir şekilde bir yolunu bulup HAMAS liderleriyle konuşmanın yolunu aramalı. Mısır’daki Amerikan dostları bu konuda önemli rol oynayabilir. Savaşla parçalanmış Gazze halkı ve İsrail’in güneyi Washington’a ihtiyaçları var, Washington’un olası ateşkesi engellemesine değil.

(çev: habervaktim)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi