Necati Özfatura

Necati Özfatura

Obama’nın Türkiye ziyaretinin ardından

Obama’nın Türkiye ziyaretinin ardından

Obama’nın ilk ziyaret ettiği ülkenin Türkiye olması ülkemiz açısından önemlidir. “Reuters Haber Ajansı”na göre ABD Başkanı Obama’nın Türkiye ziyareti ABD’ye önemli şeyler kazandıracaktır.
Basında yer alan haber ve yorumlara göre; Obama’nın kısa vadeli hedefi ABD’de ekonomik krizi ve öncelikle “Mortgage” bataklığı ile kredi kartı borçları meselesinin halli ve işsizliği azaltmaktır. Dış politikada ise ABD ordusunun Irak’tan çekilmesi, Afganistan’da bozgunu önlemek Bush iktidarının dünya kamuoyunda meydana getirdiği kötü imajı düzeltmek ve en önemlisi İran’ın nükleer başlıklı silahlara sahip olmasını önlemektir.
Türkiye coğrafi olarak (Avrupa- Asya- Afrika)nın kavşak noktasında jeo- stratejik bir bölgedir. ABD (kısa- orta- uzun vadeli) hedeflerine ulaşmada Türkiye ile stratejik işbirliği yapmak zorundadır. Ak Parti iktidarı öncesi Türkiye komşuları ile son derece büyük ihtilaflar içinde idi. Bugün ise Rusya, Suriye, Irak ve İran ile siyasi ve ekonomik işbirliği içindedir. Rusya ile münasebetler şaşırtıcı ölçüdedir. Geçmişteki düşmanlık yerini ortaklığa devretmiştir. Diğer komşu ülkelerle gelişmeler düzelmeye doğru gitmektedir.
Londra’da 2 Nisan günü düzenlenen G-20 zirvesinde 2 trilyon dolarlık teşvik paketi ile yüzde 2 kalkınma ve 19 milyon kişiye iş imkanı ile küresel kriz tamemen olmasa da kısmen ekonomik rahatlığa sebeb olacaktır. ABD’nin Türkiye’de çok partili sisteme geçiş ve sanayileşmesinde rolü olmuştur. Türkiye küresel dünya siyasi ligindedir. Yalnızlık ve içe kapalı politika Türkiye’ye zarar verir. ABD ve Irak ile işbirliği yaparak PKK’nın tasfiyesini tamamlamak gerekir.
ABD askeri Irak’tan geri çıkarken Türkiye’ye ihtiyaç vardır. 31 Ağustos 2010 bütün muharip güçler Irak’tan çekilecek ve 30- 50 bin arası asker kalacak bunların görevi eğitim ve imar olacaktır ve bu güçler 2011’de çekilecektir. ABD resmi makamlarına göre ABD’nin Irak işgali 700 milyar dolara mal olmuştur. Aslında 2 trilyon dolardır. ABD’nin Irak’ta ölü sayısı 4253 ve yaralı sayısı 31 binin üstündedir. NATO güçleri Afganistan’da ağır kayıplar vermektedir. ABD Vietnam’da 65 bin ölü yüzbinlerce yaralı ve Vietnam sendromu (bunalımı) ile tarihinde ilk hezimetini yaşadı. Şimdi de Irak’ta ve Afganistan’da bataklığa saplanmıştır. Obama bu bataklıktan çıkmak istemektedir.
Obama’nın Ankara ve bilhassa İstanbul’daki Türkiye ve İslam Dünyasına verdiği mesaj son derece yapıcıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi