Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Peygambere itaatin mânâsı

Peygambere itaatin mânâsı

Muhterem müslümanlar

Allah'a itaat edin, Peygambere itaat edin" (Nur S.Â=54) emri Kur'an-ı Kerim'de 11 yerde geçer.Bu âyetlerin tefsirinde İslâm âlimlerinden:

• İbn-i Kayyim el-Cevziyye (öl. 751/1360): "Peygambere itaat edin" demek, sağlığında kendisine, vefatından sonra da sünnetine uyun" demektir."

• Şâtibi (öl: 790/1388): Bu âyetin mânâsı, Kur'an'da olmayan hususlarda "Peygamberin Sünnetine sarılın" demektir.

• Alusi (öl: 1342/1924): Rasûlûllah'a itaatin Allah'a itaatle birlikte yanyana zikredilmesindeki incelik, Allah'ın Rasûlünün değerini ortaya koymak, "Kur'an'da bulunmayan dini emirleri yapmak gerekmez" zannını kesinlikle yıkmak ve Peygamberin Kur'an'dan ayrı ve müstakil olarak hadislerinde ortaya koyduğu emirlerine itaat etmektir." şeklinde izah etmektedirler.

Efendimizle aynı dönemde yaşayanlardan bugüne, bu günden de kıyamete kadar gelecek olan Müslümanlar "Rasûlüllah'a itat edin" (Nur. S.Â. 54) ayeti karşısındaki durumu şüpheye mahal vermeyecek şekilde izah edilmiştir. Müslümanlardan:

- Bugün Rasûlüllah hayatta olmadığına göre, biz O'na nasıl itaat edeceğiz?

- Bizden sonra gelecek Müslümanlar O'na nasıl itaat edecekler? şeklinde soracak sual edecek olanlar olursa; bunlara verilecek bir tek cevap vardır. Bütün İslâm âlimlerinin ittifakla verdiği cevap şudur:

Vefatından sonra ve hele Kur'an'da olmayan hususlarda Rasûlüllah'ın sünnetine uymak suretiyle O'na itaat edecektir. Böylece, "Ben Müslümanım" diyen herkes, yaşadığı devir ne olursa olsun, "Allah'a ve Rasûlüne itaat edin" âyetinin gereğini yerine getirmiş olacaktır.

Muhterem müslümanlar

Şu ayetlere dikkatinizi çekiyorum:

"Kim, Allah'a ve Peygambere itaat ederse, işte onlar, Allah'ın kendilerine nimet verdiği peygamberler, doğrular, şehidler ve sâlih kimselerle beraberdirler. Onlar ne güzel arkadaştırlar." (Nisa suresi. Âyet=69)

"De ki: Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah, bağışlayan, esirgeyendir." (Âl-i İmran suresi, âyet: 31)

Bu âyetten ilham alan şâir diyor ki:


"Allah'ı seviyorum, dersin

Ne garib ki, isyan edersin,

İfadende doğru olsan sen,

Rabbine itaat eylersin..."

Muhterem müslümanlar

İlâveten bir âyet mealini daha arzetmek istiyorum. Rabb'imiz buyurdu ki:

"De ki: Ey insanlar! Ben sizin hepinize, göklerin ve yerin sahibi, Allah'ın elçisiyim... O'ndan başka tanrı yoktur. O, diriltir, öldürür... Gelin, Allah'a ve O'nun ümmî Peygamberi olan Elçisine inanın -ki, O (Peygamber) de Allah'a ve O'nun sözlerine inanmaktadır- O'na uyun ki, doğru yolu bulasınız..." (A'raf suresi. Âyet: 158)

Dünya Âhiret saadetimiz ve selâmetimiz imanımızı bu derece kuvvetlendirip Allah'a ve Rasûlüne itaat etmemize, emirleri mucibince yaşamamıza, ölçülü bir hayat çizgisi takip etmemize bağlıdır. Aksini iddia edenler helâk olmaya mahkumdurlar...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi