Necati Özfatura

Necati Özfatura

Seçimden ders çıkarmak

Seçimden ders çıkarmak

29 Mart seçimlerinde zafer kazanan yoktur. Bazılarının yüzde 2.5 civarında oyunun yükselmesi asla iktidara alternatif sayılmaz. Seçim sonuçlarının devamı halinde 2011 genel seçimlerinde AK Parti’nin tek başına iktidar olması muhtemeldir.
AK Parti’nin son seçimlerden ders çıkararak gereken tebdirberi alacağına ve oylarını yükselteceğine inanıyorum. Basında yer alan araştırmalara göre; AK Parti’yi destekleyenlerden asla CHP’ye oy vermem diyenlerin miktarı yüzde 78’dir. CHP destekçilerinden asla AK Parti’ye oy vermem diyenler ise yüzde 52’dir. Kaldı ki seçim yalnız sandık değildir. AK Parti içinde az da olsa sevinenler vardır. Bizi adam yerine koyacak, bizim de sözümüz geçecek ya da bizim de işlemlerimiz olacağını artık kabul ederler diyenler vardır. AK Parti’nin yüzde 7 oy kaybının sosyolojik araştırması yapılmalıdır. Bülent Arınç’a göre: “Yüzde 39 başarısızlık değil normalleşmedir.”
Seçimde (BBP) hariç AK Parti’ye örtülü ittifak yapıldı. Muhalefet AK Parti’ye muhalefet değil adeta hasmane tavır içinde idi. AK Parti’nin rakibi asla CHP değildir. CHP’nin aldığı oyun çoğu emanet oylardır. MHP+ DP+ SP+ ANAP oyları geçicidir.
AK Parti’nin oy kaybı, ekonomik kriz, gerilim ve kutuplaşma, kimlik siyaseti, AK Parti gereği gibi çalışmadı, aday belirlemede hatalar yapıldı şeklinde blok meydana getirildi. Yani AK Parti kazanmasın da kim kazanırsa kazansın görüşü hakimdi. Rahmetli Yazıcıoğlu’nun etkisi, işsizliğin artışı, iftira da olsa yolsuzluk iddiaları, medya ile kavga, Kürt meselesinde bazı yanlış politikalar, AB hedeflerinden uzaklaşma, AK Parti Batı’dan kopuyor iddiaları, Başbakanın bazı tavırları oylarda azalmaya neden oldu.
Milliyet gazetesinde Adil Gür’ün analizine göre: AK Parti’ye neden oy verdiniz? sorusuna yüzde 70.6 çalışmalarından, icraatlarından memnun olduğum için oy verdim şeklindedir. Recep Tayyip Erdoğan için oy verdim diyenler yüzde 57.3’tür. CHP kazanmasın diye oy verdim diyenler yüzde 11.7’dir.
Herşeye rağmen AK Parti yıkılmadı. Ama sarsıntı geçirdi. Bu felaket değil uyarıdır. AK Parti halen birinci partidir.
Star gazetesinde Nasuhi Güngör’e göre: “AK Parti sandıklara hakim olamadı. Son seçim sandık hakimiyeti açısından tam anlamı ile fiyasko idi... Size garip gelebilir ama gerçek şu bu seçimlerde AK Parti sandıklarda tam anlamıyla mağdur oldu. Oyları iptal edildi. Sandık müşahitleri çalıştırılmadı.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi