Necati Özfatura

Necati Özfatura

Seçim ve gerçekler

Seçim ve gerçekler

29 Mart seçimleri genel seçim değildir. Mahalli seçimlerde adayların rolü büyüktür. AK Parti’nin oylarının düştüğünü söylemek tek yanlı politikadır. Tamam! AK Parti Manisa, Adana ve Urfa’da belediyeleri kaybetmiştir. Ama İl Genel Meclisi oyları her partinin üstündedir. CHP’nin 1 milyon 800 bin oy artışının 1 milyonu İstanbul’dadır. MHP’nin 800 bin oy artışının 500 bini Ankara’ya aittir. Bu oylar CHP ve MHP’de geçicidir. Genel seçimde kendi partisine dönmesi muhtemeldir. AK Parti’nin bir kısım oyları AK Parti’ye uyarı olsun diye SP’ye kaydı. Daha doğrusu AK Parti’den kopan yüzde 8’lik oy her partiye gitti. Antalya, İstanbul, İzmir ve Adana başta olmak üzere bütün illerde AK Parti’ye karşı bloklaşma siyaseti yapıldı. MHP 1999 yılındaki oylarının altında kaldı.
İşsizlik ve iktidara tepki CHP ve MHP oylarını yükseltti. Eski Bakan Şerafettin Elçi’ye göre: “DTP Kürt halkını temsil etmiyor. Sadece kendine oy verenleri temsil ediyor... CHP tuzu kuruların, zengin ve müreffeh olan insanların partisi oldu.” 2011 seçimlerinde AK Parti’nin oyunu bölmek için Abdüllatif Şener yeni parti kurmaktadır. Seçime katılım yüksek oldu. CHP geçmişteki devrim, laiklik, irtica, türban sözlerini unuttu ve azda olsa oy aldı.
AK Parti 8 ilde (Diyarbakır, Siirt, Bingöl, Van, Batman, Şırnak, Muş ve Tunceli)de 2007’de 637 bin oy almıştı. Yeni 291 bin seçmen dikkate alınmazsa AK Parti 2009’da 649 bin oy ile gücünü korudu. Seçmen iktidarı değil, AK Parti’yi ikaz etti. İktidar yorgunluğu iktidarda değil, AK Parti’de diyenler vardır.
Siyasetçi yanlışı kendinde arar. Seçmene yüklenmez. İşsizlik oyları aşağıya çekti. Seçimin galibi CHP ve MHP değildir. AK Parti oylarında düşme var ama tek başına iktidar olmaya mani değil. MHP ve SP’nin AK Parti’ye desteğinin azalması CHP’ye yaradı.
“Center for Strategie and International Studies” 100 sayfalık Türkiye raporuna göre: Küresel kriz devam eder, ekonomik iyileşme olmaz ve AB ile müzakereler durma noktasına gelir, reformlar yavaşlarsa AK Parti’nin altı oyulur. AK Parti’nin boşluğunu yine muhafazakar iktidar doldurur.
AK Parti, Doğu Anadolu’da belediyelerin çoğunu Güneydoğu’da yarısını aldı. Doğu ve Güneydoğu’da AK Parti yüzde 36.3 ve DTP yüzde 27.4’tür. Doğu Anadolu’da AK Parti yüzde 35, DTP yüzde 24.5’dir. Güneydoğu Anadolu’da AK Parti yüzde 38.4 DTP yüzde 31.7 oy aldı. Doğu Anadolu’da AK Parti 10 il, DTP 4 il kazandı. Güneydoğu’da AK Parti 4, DTP 4 ve bağımsız 1 il kazandı. Doğu’da bazı yerlerde ölüm tehdidi bildirisine rağmen AK Parti başarılı sayılır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi