Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Pakistan düşüyor mu?

Pakistan düşüyor mu?

Türk cumhuriyetlerinden sonra Türkiye’ye gerçekten dost, muazzam bir devlet olan Pakistan’ın düşeceği falan yok. Ama cihan devleti Amerika, bu endişeye kapılmış durumda. Svat’ta sözde şerîat devleti kurarak Afganistan’dan Pakistan topraklarına geçen Talibân, ABD’ye göre bir sürpriz taarruzla Pakistan’ın başkenti İslâmâbâd’a inip işgal edebilirmiş.
Afganca konuşan Afgan kavminin yarısı Afganistan’da yarısı Pakistan’da yaşar. Pakistan’ı oluşturan 4 federe eyaletten kuzey-batıdaki (74 bin km2, 18 m. nüfus) Afganlar’la meskûndur, merkezi ünlü Peşâver şehridir.
Heybetli Hayber Geçidi Pakistan’da kalır, burada yüce dağlar arasında dar bir koridordan Afganistan’a geçilir. Bütün Türk tarihinin ve bütün Türk kültürünün en büyük şahsiyetlerinden olan Bâbür Şâh (1483-1530), 17 Kasım 1525 günü taht şehri Kâbil’den hareketle Hayber’den geçerek atası Timur’un mirası kabûl ettiği Hindistan’ı fethetmiş, dünya tarihinin en muhteşem imparatorluklarından birini kurmuştu.
Hâşâ benzetmek gibi olmasın, Tâlibân, zaten Hayber’i geçip Svat’ta yönetim kurmuş durumdadır. Pakistan hükûmeti, radikal unsurlarından çekinerek ağırdan almış, ciddî bir askerî harekâta yanaşmamıştır.
Pakistan, Asya kıt’asındaki atom bombası sahibi 4 devletten biridir (diğer üçü: Çin, Hindistan, İsrail). Amerika, atom bombalarının Tâlibân’ın eline geçmesinden endişe ediyor. Biz de maazallah diyoruz.
796.095 km2, 181 milyon (dünyada 6.) Müslüman nüfuslu Pakistan, Amerika’nın dostu ve askerî müttefikidir. Amerika, Afganistan’ı Tâlibân’dan temizleyemediği için bu dehşetli örgütü Pakistan gibi bir devlete musallat etti. Aslında Tâlibân, Amerika’nın kendi eliyle kurduğu bir örgüttür ama bu husus başka bir bahistir.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi