Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Dem Dergi

Dem Dergi

Bu hafta dergi tanıtımına yer vermek istiyorum. Ensar Vakfı tarafından çıkarılan ve Mart ile Ağustos aylarını kapsayan “Dem Dergi,” bu sayısını “Alevilik” konusuna ayırmış.
Türkiye, Alevilik ya da Sünnilik gibi kavramları, 1970’lerin sonu ile 80’lerden sonra daha çok duymaya başladı ve Alevilik, Sünnilik gibi ayrımlar, inanç ekseninden çıkarılarak, kavga zeminine taşındı.
Bunu yapanlar da ne yazı ki, Aleviliğin ve Sünniliğin ne olduğunu bilmeyen zındıka komiteleriydi. Alevilerle Sünniler yüzyıllardır barış içerisinde yaşarken, hatta daha da önemlisi, kimse kimsenin Alevi ya da Sünni olduğunu dahi bilmezken, birden saflar ayrıldı ve “Ne oluyor” demeden; “sebepsiz, köksüz, tarifsiz, sahipsiz” kavgalar çıkar oldu.
Oysa “Elhamdülillah Müslümanım” diyerek kalbiyle ve diliyle tasdik eden ve Allah’a, Peygambere iman eden aklı başında hiç kimsenin, Efendiler Efendisi (s.a.v.)’in Ehl-i Beyt’ine saygısızlık yapması mümkün değildir. Çünkü en küçük saygısızlık veya arsızlık; kişinin imanını tehlikeye sokar. Bu gerçeği de her Müslüman pek ala bilir.
Hal böyleyken, Alevilik kültüründe de Peygamberimize karşı aynı sevgi ve bağlılık vardır. Yüz yıllardır; tarikatlar, cemaatler, sınıflar, mezhepler; Ehl-i Beyt üzerinde ittifak etmişken, bu kavga veya ayrımı, kimlerin içimize soktuğunu hâlâ anlamış değilim ve değiliz.
Şahsen iki köy ötedeki komşu köyümüzün Alevi köyü olduğunu, 23 yaşında öğrendim. O yaşıma kadar o köyden defalarca geçtim, ekmeklerini yedim, sularını içtim, düğünlerine katıldım, hatta adım Hüseyin olduğu için özel ilgi bile gördüm. Çok sonraları kavgalar çıkmaya başlayınca öğrendim ki, komşu köyümüz Aleviymiş.
Hacıbektaş Veli üzerine kitaplar okuyup yine bu köşede tanıttım. Hacıbektaş Veli, Hacıbayram Veli ve Mevlana Hz.’leri arasında bir fark göremedim. Her üçü ve diğer büyüklerimiz de yazdıklarında, konuştuklarında hep şunu vurgulamışlar; “Bizim Allah, Kur’an ve Peygamber yolundan başka yolumuz, sözümüz yoktur” demişlerdir.
Soru: “Peki öyleyse Hacıbektaş Veli Hz.’lerini diğer kutuplardan ayırarak, aramıza ayrılık, gayrılık sokan fitne ve fesatçılar kimler. Üstelik Hacıbektaş Veli Hz.’lerinin; ‘Birlik olalım, dirlik olalım, diri olalım’ mesajlarına rağmen.”
İşte bu sorunun cevabı; Ensar Vakfı’nın çıkardığı “Dem Dergi”de etraflıca verilmiş. Sahasında uzman, sözüne güvenilen isimler; bildiklerini, araştırmalarını, fikir ve düşüncelerini pek güzel izah etmişler.
Hacıbektaş Veli, Anadolu topraklarına bir barış elçisi olarak gelmiş ve döneminde çıkan bütün kavgaları bertaraf ederek, herkesi çatısı altında toplamıştır. Hazreti anlamak isteyen, anladığını algılamak isteyen herkes, bu gerçeği Hacıbektaş Veli’nin hayatında, sözlerinde ve yazdıklarında bulabilir. Yeter ki, görmesini, duymasını ve anlamasını bilsin.
Dergide kimler hangi konuları işlemiş, kısaca bir de ona bakalım.
Alevilik, Temel Hak ve Özgürlükler, Ahmet Şişman. Alevi Teolojisi’nden Söz Edilebilir mi, İlyas Üzüm. Aleviliğin/Alevilerin Kur’an tasavvuru, Mustafa Öztürk. Alevilerin Hadis Algısı, Şaban Çiftçi. Günümüz Aleviliğinde Hz. Ali, Halil İbrahim Bulut. Geçmişten Günümüze Dedelerin Misyonu ve Değişim, Ali Yaman. Reha Çamuroğlu’nun “İslâm’ın Egemen Olmadığı Hiçbir Coğrafyada Alevilik Yoktur” başlığıyla Ramazan Akkır’ın yaptığı röportaj. İçimizdeki Öteki: Kimlik ve Ön Yargı Kıskacında Sünni-Alevi İlişkileri, Asım Yapıcı. Duymak ve Dinlemek- Aleviliğin Haykırışları Üzerine Bir Deneme, Necdet Subaşı. Sait Yazıcıoğlu: Alevilik Meselesi Diyalog İle Çözümlenebilir” konusunda yine Ramazan Akkır’ın yaptığı röportaj. Alevilik Üzerinden Din Dersini Tartışmak, Recep Kaymakcan. Almanya’da Alevilik ve Çeşitli Eyaletlerde Alevilik Din Dersleri Projesi, Bülent Uçar. Alevilik Modernleşmesine Dair Düşünceler, Abdullah Alperen.
Bediüzzaman Said Nursi’nin Eserlerinde Alevilik Düşüncesine Bakış, Rahime Demir. Soruşturma sayfasında, Fermani Altun, Hayrettin Karaman ve Ali Rıza Uğurlu. Bir Muharremiye Ekseninde Hz. Hüseyin Algısı ve Alevi-Bektaşi Erkânına Etkisi, Osman Eğri. Tarihi Bir Adım; Alevi-Bektaşi Klasiklerinin Tercümesi, Ramazan Akkır. Hoşgörü ve Eğitimi, Recep Kaymakcan. Değişen Öğrenci, Değişen Öğretmen, Mustafa Yılmaz. Alevi Modernleşmesi Yusuf Özkır. Değişen Koşullarda Alevilik, Sümeyye Şahin. Alevi ve Bektaşi İnançlarının İslâm Öncesi Temelleri, Adnan Karakaş ve Türkiye’de Alevilik Bektaşilik ve Nusayrilik, Zehra Betül Bulut.
Bilgi için Dem Dergi; 0212- 513 03 09

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi