Serdar Arseven

Serdar Arseven

Yarın… AK Parti Saadet kapışması!..

Yarın… AK Parti Saadet kapışması!..

AK Parti son derece ilginç bir dönem geçiriyor.
Son yerel seçimlerdeki “çoğu siyasi gözlemci tarafından abartılarak yansıtılan” oy kaybına ilâve olarak, “mayın meselesinde olduğu gibi” bazı faaliyetlerini izahta sıkıntı çektiği ortada. Açıkçası, AK Parti’nin “moral motivasyonu” yeniden sağlayacak birtakım gelişmelere ihtiyacı var.
Hafta içinde Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nde iki saat boyunca sohbet etme imkânını bulduğumuz Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış’ın açıkladığı “Kamuoyunu AB’ye motive etme” hamlesinin pek de işe yarayacağını zannetmiyorum.
Fransa, Almanya ve bilhassa da Yunanistan’la Kıbrıs Rum tarafının süreci “tıkadığı” böyle bir dönemde, AK Parti ağzıyla kuş tutsa kamuoyunu AB’ye motive edemez.
AK Parti’nin “Toplumu AB’ye motive etme” çabasını yansıttığım yazıya öyle tepkiler geldi ki… “Türkiye kamuoyunun AB’ye yaslanması mümkün değil” diye düşündük mecburen.
Tepkileri özetleyen şöyle bir mesaj mesela: “Sevgili Arseven, domuz etini kasaplık et hüviyetine sokmayı kabul eden…Homoseksüelliğe pirim veren…Zinayı suç olmaktan çıkaran…Böylesine ılımlı bir iktidar döneminde bile Türkiye’ye hazımsızlığını gösteren Avrupalı sapıklar, dinimizi ve bayrağımızı değiştirmedikçe bizi kabullenmeyeceklerini her vesileyle gösteriyorlar!..Kim, ne motivasyonundan bahsediyor! Kim bu büyük ülkeyi, AB’ye mahkûm edebilir!..”

Evet, AB motivasyonu çıkar yol değil…
AK Parti’nin yegâne gücü “Sandıktan” geliyor…
Onu kaybettiğinde, her şeyini kaybetmiş olur!..
Yani… Evet, seçim!..

Malûm, yarın 25 ilimizin 30 ilçe ve beldesinde “yenileme seçimleri” var.
Geçtiğimiz mahalli seçimlerdeki sonuçlara itirazlardan dolayı yeniden “Belediye Başkanlığı” seçiminin yapılacağı ilçe ve beldelerden çıkartılacak sonuçlar, AK Parti’nin “moral motivasyonu” açısından önemli…
Nitekim, Başbakan da, en güvendiği isimlerden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın liderliğindeki bir ekibi, “Seçimleri almakla” görevlendirdi…
Arınç da, 78 bin civarındaki “mini seçim oyunun” 28 bininin kullanılacağı Sakarya’nın Akyazı ilçesine giderek, “Davos’ta büyük kahramanlık gösteren Başbakan’a destek” çağrısında bulundu.
Bu seçimlerdeki toplam oy sayısını azımsayabilirsiniz, lakin unutmayın ki kamuoyu anketleri en fazla beş bin “denek”le yapılıyor. Ve hiçbir ankette de bu “mini seçimdeki” kadar geniş bir coğrafi bölgenin nabzı tutulmuyor.
Adana, Adıyaman, Afyon, Aksaray, Aydın, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kütahya, Mardin, Muğla, Niğde, Ordu, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon, Yozgat.
Bütün bu illerden il ve ilçelere Belediye Başkanı seçilmesi söz konusu…
Ve ilginçtir, en önemli merkezlerde iki siyasi güç; AK Parti ile Saadet Partisi çekişiyor!..
AKYAZI’DA BÜYÜK ÇEKİŞME!..
Sözgelimi, en çok oyun kullanılacağı Sakarya-Akyazı’da AK Parti 8142, Saadet ise 8139 oy çıkarmıştı. Arada sadece 3 oyluk bir fark var.
Burada, MHP’nin de 6372 oyu bulunmakta.
MHP’lilerin nereye yönelecekleri belli değil. Belli olan, Akyazı’da son derece çekişmeli bir seçim yaşanacağı ve bu seçimden çıkacak sonucun iki partiden birine önemli ölçüde motivasyon kazandıracağı…
AK PARTİ YOZGAT’TA BASTIRIYOR
Yine bir diğer ilçe; Yozgat Kadışehri…
İktidar partisinin abandığı seçim bölgelerinden biri; iptal edilen 29 Mart seçiminde buradan 1060 oy çıkaran AK Parti için, 1058 ile hemen arkasından gelen Saadet’te kaybetmemek çok önemli.
Saadet de, Akyazı’nın yanı sıra Kadışehri’ni de alarak, kamuoyundaki “yükselen parti” imajını pekiştirmek istiyor.
ISPARTA’DA MHP-AK PARTİ KAPIŞMASI
Diğer yerlere gelince…
Isparta’nın Şarkikarağaç ilçesine dikkat kesilmek lazım. Burada AK Parti ile MHP çekişiyor.
İptal edilen seçimde MHP’nin 2412 oyu vardı, ikinci sıradaki AK Parti’nin ise 2398.
Diğer partilere de şöyle bir bakacak olursak: CHP: 701, DP: 173, Saadet: 73.
Evet nasıl bir tablo?..
Oralara gidip nabız tutma imkânını bulamadığım için “kim kazanır”a ilişkin bir tahminde bulunmak istemiyorum. Lakin, Şarkikaraağaç’ın hiçbir parti açısından “rahat” bir yer olmadığı ortada.

Kırşehir Köseli mesela, önemsiz mi?..
Burada, üç aşağı beş yukarı aynı niteliklerdeki MHP ile DP’nin oy farkı sadece 1.
Üçüncü sırada, ikinciyi sadece 67 oy geriden takip eden AK Parti var.
Seçmen sayısının 2244 olduğu Köseli’de kim kazanır, en ufak bir fikrim yok.
Yine, Muğla- Seki…
Burada da AK Parti CHP çekişmesi dikkat çekiyor;
AKP: 682, CHP: 673.
Şanlıurfa Ayran’da da benzeri bir tablo var; AK Parti ile CHP arasında 410’a 410’luk bir eşitlik sözkonusu.

Sakarya -Kurudere’de ne olur?..
Seçmen sayısının 1891 olduğu Kurudere’de 29 Mart sıralaması şöyle:
MHP: 617, AKP: 616, Saadet: 315, CHP: 130, DP: 88
Kayseri-Dadaloğlu’na bakalım:
CHP: 459, MHP: 372, AK Parti: 368, DP: 118, BBP: 37, SP: 22

Evet, bu kadarı yeterli.
Son olarak, bu Pazar seçim yapılacak il ve ilçelerin “toplamındaki” 29 Mart 2009 (Belediye Başkanlığı) oy oranlarını sıralayalım:
AK Parti: Yüzde 35.9, MHP: 21.3, CHP: 16.5, Saadet: 12.8

Zor seçim.
Genel seçimle, yerel seçimi “birebir” karşılaştırmak hiç doğru olmaz.
Hele böylesine “küçük ölçekli” bir seçimden “genel seçime” ilişkin “kesine yakın” yargılar üretmeye çalışmak da yanlışa götürür.
Ancak, (katılıma göre değişecek olan) 78 binlik oyun da, seçim bölgelerinin yaygınlığı da dikkate alındığında hiç fikir vermeyeceğini söyleyemeyiz.
Motivasyonu artırır ya da azaltır en azından.
Az mı?..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serdar Arseven Arşivi