Serdar Arseven

Serdar Arseven

RTÜK Başkanı ve bazı üyeleri başlarına gelene “müstehak” mı?

RTÜK Başkanı ve bazı üyeleri başlarına gelene “müstehak” mı?

Ne tuhaf işler değil mi?..
Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a, iktidar partisinin ele avuca gelen bütün mensuplarına gece gündüz çamur atan medya organlarının “suç dosyaları” RTÜK’ün önüne geliyor...
Bunları teker teker ele alan RTÜK üyeleri önce “ceza”yı kesiyor...
Sonra da...
AK Partilisi, CHP’lisi... El ele... Gönül gönüle...
“Efendim ekonomik kriz var, reklam pastası zaten küçülmüş... Bunların cezalarını affetmezsek ayıp olur” demek suretiyle...
Bu “değer tanımaz” kanalların “suçlarını” toptan affediveriyor!..
(Bunların ayrıntılarına “önümüzdeki günlerde” yer vereceğiz de...
İşin özünü “küfürbazlara af” oluşturuyor!..)
¥
Devam edelim:
Aynı RTÜK üyeleri yine toplanıyor...
Ve Denge Radyo’muza; “İsrail’i rahatsız eden yayınlarından dolayı” şaaaak diye “yayın durdurma” cezası kesiyor...
Üstelik, “Bir daha yaparsanız 120 bin TL (Eski hesap 120 milyar) cezayı basarım” diyor!..
Devleti katrilyon katrilyon hortumlayanların kanallara öyle; üç kuruşluk geliriyle ayakta durma mücadelesi veren Denge Radyo’ya böyle!..
¥
Efendim...
RTÜK üyelerinin “Oy Birliği” ile aldıkları karara dün şöyle bir girmiştik...
Bugün, detaylara inelim diyorum...
¥
Önce “elimizin altındaki” karar:
“Adı geçen kuruluşun (Denge Radyo) 6 Ocak 2009 tarihinde saat 11.40’da yayınladığı Filistin Dostlar Platformu adlı programda program sunucusunun (şöyle bir konuşma yaptığı tespit edilmiştir):
“Evet, değerli dinleyenler, tekrar etmek istiyorum; Ankara Filistin dostlarından yapılan çağrıyı sizlere tekrar etmek istiyorum. Bugün, Siyonist İsrail terör devletinin takımıyla Türk Telekom arasında Atatürk Spor Salonu’nda Saat 19.00’da basketbol maçı yapılacaktır. Katil İsrail’in Filistinli kardeşlerimize bunca vahşeti yaşattığı, kadın ve çocuklarıyla masum Gazze halkını topluca yok etmeye teşebbüs ettiği bir süreçte, utanmadan bir de sporcularını gönderebilmektedir. (..) bu maç mutlaka ama mutlaka iptal edilmelidir. Allah’ın izniyle, işte bu amaçla Gençlik Parkı ve 19 Mayıs Stadyumu yanındaki Atatürk Spor Salonu önünde bugün saat 18.00’da buluşalım!..”
¥
Evet; kararda “yayın durdurma” cezasına sebep olan “konuşma”ya bu şekilde yer veriliyor... Burada ne var?.. “Maç iptal edilsin talebi!..”
Talep kimin?.. “Ankara Filistin Dostları” adı verilen ve bir grup sivil toplum örgütünün katılımıyla oluşturulan platformun.
Denge Radyo’nun yaptığı, “bildiri”yi kamuoyuna duyurmak...
¥
TAKSİM’deki 1 Mayıs gösterileri öncesinde ve esnasında “terörist sol grupların” duyurularını çatır çatır okuyarak “tahrikçilik” yapan, “şiddete destek veren” medya organlarına ait 150 adet “suç dosyasını” bir toplantıda ortadan kaldırıvermişti ya bu RTÜK!..
Kanuni hakkı değil mi; bu sefer de; “İsrail takımıyla maç yapılmasın” bildirisini okudu diye, Denge Radyo’ya cezayı basabilir!..
Kim ne diyebilir ki?.. Mevzuat bunlara istediklerini affetme, istediklerini ise mahkum etme yetkisini vermiştir!.. Yapılanlar hukuki olmasa bile kanunidir!.. Ve de İsrail’in beğenisini kazanacak cinstendir!..
¥
Neyse efendim; kararı okumaya devam edelim...
Yukarıda “Koyu karakterle” verdiğimiz “bildiri”nin Denge Radyo spikeri tarafından okunduğunu belirten RTÜK ekibi, bunun hangi maddelerden dolayı cezalandırılması gereken bir fiil olduğunu da şu satırlarında dile getirmiş:
“Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından; ‘Kuruluşumuzca 06 Ocak 2009 tarihinde yayınlanan ‘Filistin Dostlar Platformu’ adlı programın 3984 Sayılı Kanunun 4756 sayılı kanunla değişik 4. maddesinin (v) bendinde belirlenen ‘yayınların şiddet kullanımı özendirici veya ırkçı nefret duygularını kışkırtıcı nitelikle olmaması’ ilkesine tekraren aykırı bulunması nedeniyle... Yayın kuruluşumuza 1 kez program durdurma müeyyidesi uygulanmasına karar verilmiştir!..”
“Aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde 3984 sayılı kanunun 5728 sayılı kanunla değişik 33. maddesinde belirlenen para cezası müeyyidesinin uygulanacağı ihtarının belirtilmesine OY BİRLİĞİ İLE karar verildi.”
¥
Evet... İşte karar!.. Oy birliği ile!..
AK Partililer ile CHP’liler hep birlikte, “İsrail’i memnun edecek” kararı çıkartmışlar!..
Üyelerden biri olsun; “Arkadaşlar, burada ne ırkçılık var ne şiddet çağrısı!.. Bunu da nereden çıkartıyoruz” yollu itirazda bulunmamış...
RTÜK ÜYELERİ NE DİYOR?..
Konuyla ilgili olarak, RTÜK’ün AK Parti ve CHP kontenjanından gelen üyelerinden bazılarıyla görüştüm.
Hem AK Partililer hem de CHP’liler “görüş birliği” içerisinde “İsrail karşıtı yayının” doğru olmadığını belirtiyorlar... İsmini gerekirse yazarım...
Biz de bu tuhaf “taarruz” üzerine;
“Yazdıklarımız içinde yalan olan bir satır var mı? Radyo Denge kararını oy birliği ile almadınız mı?.. 150 dosyayı affetmediniz mi?” yollu sorular yönelttik...
Başkan Zahit Akman’la, Başkan Vekili Abdulvahap Darendeli ile, RTÜK üyesi Prof.Dr. Davut Dursun ile görüşmelerimde, “Kararların Siyonistleri memnun ettiği” yönündeki değerlendirmelerimizden kaynaklanan hoşnutsuzluk dile getirildi...
Allah Allah!..
Denge Radyo kararı, “Siyonisti” değil de Müslüman’ı mı memnun etti!..
Amaaaan... Bıktım, usandım dostlarımızın “bu tür” tavırlarından!..
Denge Radyo’ya niye bu cezayı verdiniz: “Hakettiler de onun için!..”
Kartel organlarının suçlarını niçin affettiniz: “Onlar da öylesini hakettiler de onun için!..”
¥
Lafa bak... Ne diyelim ki biz şimdi... RTÜK Başkanı ile bazı üyeleri de “Kartel hakaretlerini” haketmiş mi oluyorlar?!..
Ne biçim işler!..
İZNİNİZLE
Hayli zamandır koşturup duruyoruz...
Darbecisiyle, yolsuzuyla, travestisiyle, bilmem nesiyle uğraşıp duruyoruz...
E, biz de insanız... Dolayısıyla, “yenilenip” gelmek isteriz...
Öyle “uzun süreli” izin filan değil...
Yaz boyunca, ay sonlarında birer hafta kadar “soluklanalım” diyoruz...
Haziran’ın da son haftası gibi bir şey...
Bir hafta kadar...
Müsaadenizle...
Dualarınızı eksiz etmezsiniz değil mi?..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serdar Arseven Arşivi