Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

233. yıl!

233. yıl!

ABD’nin bağımsızlığının 233. yılı kutlandı..
Amerika’nın keşfi (!) Kızılderililer için sonun başlangıcı oldu..
Ardından Amerikan rüyası kara derililerin kabusu oldu.
Elde edilen büyük servet için daha sonra birbirlerini boğazladılar..
İlerleyen yıllarda sarı ırk da nasibini aldı..
Amerikan uygarlığının harcında, Kızılderililerin kanı, kara derililerin gözyaşı, sarı ırkın ve beyaz ırkın çalınan serveti ve umudu vardır..
Yetmedi; havayı, suyu, toprağı kirlettiler.
O da yetmedi, Batı dünyaya klasik anlamda 2 dünya savaşı ve bir soğuk savaş armağan etti. Şimdi bir dördüncü dünya savaşını daha son bir yüzyıla sıkıştırmak için çalışıyor..
ABD’nin Afganistan’da, Bağdat’ta, Pakistan’da ne işi var?
Barış için mi oradalar, bölgesel kalkınma için mi?
İkisi de değil, kendi çıkarları, jeopolitik ve jeostratejik, iktisadi avantajlarını ele geçirmek, en azından bu imkanların rakiplerinin eline geçmesini engellemek için..
ABD şimdi yol ayırımında. Tarihin sonunu getirecek bir medeniyetlerarası çatışma planları boşa çıktı..
ABD’nin ekonomi politikası iflas etti. Kapitalizm doğuşundan bu yana, ekolojistler ve moralistler karşısında en büyük krizini yaşıyor..
Amerika malı artık güven vermiyor insanlara. Dahası Amerika Doları eski parlak günlerini geride bıraktı..
Amerika hâlâ büyük, önemli ve güçlü bir ülke. Ama gelen günler geçen günleri aratacağa benziyor..
İran’ın Rafsancani döneminde bastığı tıpkısının aynısı, çift seri numaralı dolar hikayesini Oliver North’un İrangate skandalı ile duymuştuk.. Meğerse CIA da kendi ülkesinin dolarının sahtesini basmış.. Hadi kalpazanların bu işi yaptığını biliyorduk da, İsrail’in gizli bir dolar bankası olduğunu geç öğrendik..
Zaten doların kendisi büyülü bir kağıt değil mi idi? Karşılığı yoktu.. Dolar bütün zamanların en büyük dolandırıcılığı idi.. FED, doların sahibi değil kiracısı idi.
Kennedy’nin ipi bu yüzden mi çekildi yoksa!
Şimdi son gelen haber çok daha ilginç. Her şeyi mükemmel bir şekilde kopyalayan Çin derin mafiası gerçekten doları da kopyalamış mıdır?
Çin doları bir komplo teorisi mi, yoksa bir gerçek mi bilmem ama, Şangay ülkelerinin dış ticaret ve vadeli işlemlerde, uluslararası sanal bir para birimi üzerinde çalışması dünyadaki dolar saltanatını bitirecek bir hamle olarak bir kenara not edilebilir.. Eğer petrodolar dönemi sona erdirilecek olursa, ABD’nin dünyadan ülkesine çektiği fonlar ve borsa oyunları ile, iflas ettirilen içi boşaltılmış şirketler operasyonu ile yaptığı trilyon dolarlık vurgunlar bile Amerika’nın açığını kapatmaya yetmeyebilir..
Bugün bizim başımıza bela olan Ergenekon Terör Örgütü de, ABD’nin başımıza bela ettiği bir yapılanma değil mi?
ABD’nin başı bugün bu coğrafyada kendi eski adamları ile belada.
Görünen o ki, ABD’nin ilkeleri yok; çıkarları var. Çıkarları sözkonusu olduğunda öyle gerekiyor diktatörlük rejimleri ile bile yakın ve sıcak ilişkiler kurabiliyor..
ABD’nin bugün “Bizim Sovyet” Ergenekon yapılanması hakkındaki tasfiye politikasına evet derken, bu yapının eski patronu olarak geçmişte yaptıklarını hiç unutmamak gerek.. Gelecekte de ABD bu bölgede kendine bağlı yeni bir derin yapının temellerini atacaktır. O konuda da dikkatli olmak gerek..
Bana göre ABD eski dostlarını anlamak istemiyor, onlar da ABD’yi anlamak istemiyor. Çünkü bu onların işine gelmiyor..
Bana kalırsa TSK’daki mıntıka temizliğine ilişkin beklentilere bugünlerde verilen cevap da asıl niyetin tam ve doğru anlaşılmadığını gösteriyor.. Siyasi çözümden sonra hukuki çözüm yolu da tıkanmaya çalışılıyor.. “Askeri çözüm” diye yapılanlar ise hiç kimsenin beklentilerine cevap vermediği gibi, krizi daha da derinleştirmekten başka bir işe yaramayacak gibi gözüküyor..
Şimdi sanırım birileri, mıntıka temizliği adına, riskli gördükleri, konuşabilecek, fazla yıpranmış birtakım isimleri bir şekilde tasfiye etmek ve/veya günah keçisi olarak seçip ortaya atmak istiyor.. Yani birilerini feda ederken kendi has kadrolarını korumaya almak ve gelişmeleri takip ederek fırsatları kollamak için yeni bir plan uygulamaya konuyor.. Bu tür yaklaşımlar kulağa hoş gelse de uygulama kabiliyeti olmayan projelerdir. Bu projelerde evde yapılan hesapların çarşıya uymayacağı çok açık.. Bu tür hadiselerin şuyuu vukuundan beter olur. Proje sahipleri Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan da olacaklarını çok geç olmadan anlarlar..
Eğer bu iş siyaset ya da hukuk yolu ile çözülemeyecek olursa, zaten potansiyel olarak her zaman varolan darbe tehdidini kuvvadan fiile çekilerek ve darbe girişimi teşebbüs aşamasında bastırılarak, onbinlerle ifade edilen kadrolar birkaç gün içinde toplanıp, haklarında darbeye teşebbüsten ve silahlı terör örgütü kurmaktan, faili meçhullerle ilgili onlarca yıl talebi ile dava açıp, ardından şartlı bir af çıkararak, itiraf şartı ile ve mafia işine bulaşmamış, cinayet işlememiş olma şartlı tahliye yolu ile bu dosya kapatılıp bir dönem kapatılabilir..
Sanırım şu günler siyaset, Yargı ve TSK için altın değerinde kritik öneme sahip..
Bakalım önümüzdeki günlerde neler olacak?
Bu arada küçük bir not. Baykal ne kadar farkında bilmem ama, AK Parti ve Erdoğan’a karşı askeri bir müdahale olacak olursa, bunu yapanlar, Baykal’ı da tasfiye edecekler ve CHP’yi yeniden yapılandıracaklar. Yani Baykal’ı, Ergenekon’un avukatlığı kurtaramaz.. Eğer gelecekte darbe karşıtlarının istedikleri olacaksa Baykal ve CHP için yine müjdeli bir haberimiz yok..
Yani her iki halde de kaybedecek olan Baykal ve CHP olacak.. Darbe olsa da, ilk normal seçimde, ya da bastırılan bir darbenin ardından, ya da hukuk devleti taleplerinin bundan sonrası için en geçerli tercih olduğunu kabul edelim, kazanacak olanlar, adalet, barış ve özgürlük yanlıları olacaktır.
Amerika! 500 küsür yıl önce beyaz adam tarafından fark edildi.. Bağımsızlığının 233. yılında.. Kendisi, biz ve dünya; ABD’nin sebeb olduğu derin sorunlarla baş etmeye çalışıyoruz.
Korkarım ABD eğer aklını başına toplamazsa sonu, Duvarmish Kızılderililerinin reisi Seatle’nin beyaz başkana mektubundaki gibi olacak..
ABD yüzyılının sonuna geldik. ABD için sonun başındayız gibi sanki..
Kuşkusuz ABD hayatımıza birçok şey kattı, ama bana kalırsa götürüsü getirisinden fazla oldu..
Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi