Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Anamur il olmalı

Anamur il olmalı

Anamur eski tabiriyle vilayet merkezi yeni ifadesiyle il olması gereken ilçelerimizin başında geliyor. Bunun çeşitli sebepleri var. Bir defa bağlı bulunduğu Mersin'e 220 kilometre uzaklıkta... Antalya'ya ise 230 kilometre... Bu arada Anamur, Bozyazı ve Aydıncık ilçelerinde oturanların pek çok konuda il merkezi Mersin'e gitmeleri gerekiyor. Anamur ve Bozyazı ilçelerinde hastalar genellikle ya Alanya'ya ya da Mersin'e sevk ediliyorlar. Alanya'ya sevk edilenler daha az virajlı yol tepmek zorunda kalsalar da Anamur-Mersin arası gerçekten sağlam insanı hasta edecek durumda. Gerçi son yıllarda bu yollarda iyileştirme çalışmaları sürdürülüyor olsa da arazi şartları sebebiyle bu iyileştirme çalışmaları ağır yürüyor. Yıllardan beri nedense Anamur devlet hastanesine bir ambulans helikopter temin etmek ilgililerin aklına gelmemiş. Elbette ambulans helikoptere ihtiyacı olan tek yerleşim merkezi Anamur değil. Benzer durumdaki pek çok il ve ilçemiz için bu bir zaruret. Ancak, bugünkü konumuz Anamur olduğu için bu ihtiyacı ilgililere hatırlatmak istedim. İlçe merkezinin nüfusu şu anda resmi rakamlara göre 36 bin, geçmiş yıllarda bu rakam 50 bin idi ve belediye 50 binlik nüfusa gör devletten pay alıyordu. Şimdi ise 36 bine göre pay alıyor. Kısacası mahalli imkanlarla Anamur'u civar illere ve Torosların kuzeyine daha geniş yollarla bağlamak mümkün değil. Bu arada hiç olmazsa yaz aylarında Anamur'un düzenli çalışan deniz otobüsleri ile Alanya, Antalya ve Mersin'e bağlanmasının ilçenin ekonomisine ciddi katkı sağlaması mümkün ama bunun da mahalli imkanlarla gerçekleştirilmesi şimdiye kadar mümkün olmamış.

Tüm bu sebeplerden dolayı Anamur'un il olması artık bir zaruret haline gelmiş bulunuyor. Mersin'in Anamur ve Bozyazı ilçeleri aslında denizi ve tarım ürünleri açısından yerli ve yabacı turistler için birer cazibe merkezi durumunda olmasına karşılık Konya ve Ankara gibi merkezlerle ulaşımın sağlandığı karayolları insanları yıldırıyor. Bu da bu ilçelerin gelişiminde menfi tesir oluşturuyor.

Halbuki Bozyazı ve Anamur kafasını dilmek, denizin ve kumun tadını çıkarmak isteyen tatilciler için gerçekten çok güzel yerler. Sükunet bakımından özellikle Bozyazı, beldeleri Tekeli ve Tekmen birer huzur yuvası denebilir. Bu arada Anamur ve Bozyazı başta muz ve çilek olmak üzere ülkemizin en kaliteli muz ve çileklerinin yetiştiği yerler. Bu ilçelerimizde seracılık oldukça yaygın... Kış boyunca her türlü sebze seralarda yetiştiriliyor ve tüm Türkiye'ye sevk ediliyor. Kısacası bu kadar imkana rağmen başta Anamur olmak üzere Bozyazı gelişmişlik bakımından hak ettiği payı alabilmiş değil. Bu bakımdan diyorum ki Anamur'un il olması bölgeye farklı bir canlılık getirecek tarımın yanında turizm alanında da ciddi bir atılım sağlayacaktır. Anamur'un il olması başta yerliler olmak üzere yatırımcıları heyecanlandıracaktır.

Anamur biz istedik diye elbette il olmaz. Ama tüm siyasi partiler bu konuda el ve gönül birliği sağlar sık sık Ankara'ya baskın yaparlar, isteklerini gündemde tutarlarsa olmaması için hiçbir sebep yoktur.

Bazı okuyucularım "Anamur'un il olması senin gündemine nereden girdi?" diye sorabilirler.

Son 10 yıldır bu bölgeye gelip gidiyorum. Artık kendimi bölgenin bir ferdi olarak görmeye başladım. Sağ olsunlar pek çok dostumuz da bizi kendilerinden birisi olarak sayıyorlar. Bu sebeple bölgeye her gelişimde radyo programlarına davet ediliyor, değişik partilerden dostlarımızla bir araya geliyor, Anamur için kafa yoruyoruz. Son olarak dün de Gözde FM'de Vedat Çelikbaş'ın programına katıldım ve program sırasında telefonla bağlantı kuran dostlar Anamur'un daha çok gelişmesi için neler düşündüğümü sordular. Yukarıdan beri izah ettiğim düşüncelerimi radyo programında dile getirdim. İstedim ki bu söylediklerim Gözde FM'nin çekim alanı içinde sınırlı kalmasın Ankara'daki ilgililere de ulaşsın. Böylece doğma büyüme olmasam da artık kendimi Anamurlu olarak hissediyor olmanın borcun ödemek istedim.

Bu vesile ile program boyunca gösterdiği misafirpervelikten dolayı Gözde FM'in Genel Yayın Yönetmeni Nazan Demirtaş ile programa telefonla katılan sorular yönelten ve katkılarını esirgemeyen dostların tümüne teşekkür ediyorum. Elbette programı hazırlayıp sunan Vedat Çelikbaş kardeşimin hakkını yememem gerekiyor.

Bu vesile ile "Anamur il olsun" kampanyasına bir katkıda bulunmak ve destek olmak istedim... Sonuna kadar da bunun için çalışacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi