Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Guantanamo

Guantanamo

Başkan Obama’nın seçim vaatlerinden biri Guantanamo üssünün kapatılacağı idi. Vaat ettiği müddet doldu. Sözünü yerine getiremedi.
Obama gibi bir adamın sözünü tutamadığı ölçüde problem oluşturan Guantanamo, Küba adasının (devletinin) güneydoğu ucunda bir koy’dur. Burada Amerika, 1903’te 116 kilometrekare toprak üzerinde bir askerî üs kurdu. Burası, Havana gibi Miami’nin karşısında falan değil, Amerika topraklarından, Florida kıyılarından kuşuçuşu 800 kilometredir. Doğusunda Haiti ada devletine 250, güneyde Jamaika ada devletine 260 kilometre, Amerika için Büyük Antiller’i çok stratejik bir kontrol noktasıdır. Dünyada Küba’ya geri vermez. Bizim adımızı taşıyan Türk Adaları da İngiltere sömürgesi olup Guantanamo’nun kuzeydoğusundadır.
Burası Karayib Denizi’nde, Atlas Okyanusu’na açılan kapıdır. 20 derece enlemi üzerindedir.
Amerika, Guantanamo’ya, terörist tutsaklarını yerleştiriyor. Bunları başka ülkelere nakletmek istedi. Böylesine bir belâyı gözleri kesmeyen ülkeler istemedi. Küba’dan alıp ABD topraklarında bir üsse, özel kampa, hapishaneye götürmek istedi. Amerikalılar feryadı bastılar. Asker ve CIA de sakıncalı buldu. Başkan tereddüt etti, 6 ay daha mühlet istedi. 6 ay sonunda ne yapacağını söylemedi. 10 Türkiye büyüklüğündeki ABD’de yer bulmak elbette zor değil. Ama bu tutsaklara standart mahbus veya savaş esiri muamelesi yapılması için Batı’nın liberalleri baskı yapıyorlar. 50 eyaletinin yarısında idam cezası geçerli bulunan Washington, kulak asmıyor.
Guantanamo’da el-Kaaide ve Tâlibân örgütlerinin mensubları var. Amerika bunları, her türlü insanlık kuralları dışına çıkmış ölesiye hasımları şeklinde algılıyor. El-Kaaide’nin New York ve Washington’daki tarihin en büyük terör eylemini unutmuyor. Ama Tâlibân’ı, Afganistan’ı Rus işgalinden kurtarmak için Pakistan’da kurduğu özel medreselerde yetiştirdiğini unutuyor.
Binaenaleyh Amerika, bu tutsaklara Guantanamo’da her türlü insanlık dışı işkenceyi uygulayıp söyletmeye çalışıyor. Kendi topraklarında böyle şeyler yapmaktan kaçınıyor. Irak’ta her gün pek çok insanın öldürüldüğü terör fırtınasının, kendi topraklarına sirayetinden çekiniyor.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi