Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Daima aklınızda bulundurmanız gerekenler

Daima aklınızda bulundurmanız gerekenler

Sıkıntıdan kurtulmak için

Daima aklımızda bulunsun:

Vücudun sıhhat ve selâmeti az yemekte; Ruhun sıhhat ve selâmeti günahsız olmakta; dinin selâmeti ise, mahlukatın en hayırlısı Hz.Muhammed'in güzel ahlâkına sahip olmaktadır.

Haşr suresinin 18. âyeti bu meseleye dikkatimizi çeker. Buyurulur ki:

"Ey iman edenler! Allah'tan korkun... Herkes, yarın için önden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah'tan korkun. Çünkü Allah, ne yaparsanız hakkıyla haberdardır."

Biz, âyeti biraz açalım:

Allah'dan korkun, O'na itaat edin. Maddi ve mânevi ıstırap içinde olanlara yardım edin. Dâima Allah yolunda olun ki, kıyametten önce ve sonra mükâfatını bulasınız. Çünkü Allah, işlediğiniz her şeyi hakkıyla bilir. Melekler, yer, gök, gece, gündüz ve hatta insanın kendi azaları kendisi hakkında şâhidlik yaparlar.

Mü'minler o kimselerdir ki, bütün âzâlarıyla Allah (c.c.)'ın vereceği azabtan korkarlar. İmam Ebû Leys Hazretleri der ki:

Allah korkusunun alâmeti yedi şeyde belli olur:

"1- Dilde: Allah'ın azabından korkan kimse dilini yalandan, iftiradan, koğuculuktan, boş şeyler söylemekten muhafaza eder. Onu, Allah'ı anmak, Kur'ân okumak, ilim müzakere etmekle meşgul bir âzâ hâline getirir.

2- Kalbde: Allah'ın azabından korkan kimse, kalbinde Müslüman kardeşlerine düşmanlık beslemez. İftira, haset, yalan gibi insanlıkdışı duyguları kalbinde barındırmaz. Zira Hased "Ateşin odunu yediği gibi, hased de kişinin güzel amellerini, yer bitirir" buyuran Peygamberimiz aleyhisselâm bunun vehametine dikkatimizi çeker.

Şu gerçeği de herkes bilmeli: Kötü duygular ve kötü huylar ancak ilim ve salih amellerle tedavi edilebilir.

3- Gözde: Allah'ın azabından korkan kimse yiyecek, içecek, giyecek ve diğer hususlarda gözünü haramlardan korur. Herşeye ibret nazarıyla bakar. Helâl olmayan şeylere bakmaz. Çünkü Peygamberimiz Efendimiz:

"Kim gözünü haram şeylerle doldurursa Allah da kıyamet günü onun gözünü ateşle doldurur." buyurmuştur.

4- Midede: Allah'ın azabından korkan kimse midesine haram lokma koymaz. Zira haram yemek günahların en büyüklerindendir. Efendimizin şu beyanı bu hususta hepimizi titretmelidir:

"İnsanoğlunun midesine bir lokma haram girdiği zaman, bu lokma midesinde kaldığı müddetçe yerde -gökte melekler ona lânet ederler. Eğer bu haram lokma midesindeyken ölürse onun yeri Cehennemdir."

5- Elde: Allah'ın azabından korkan kimse elini harama uzatmaz. Kendisine haram sunulduğunda sırf Allah'ın azabı korkusundan onu reddedenleri, Allah rızasına nail eder.

6- Ayakta: Allah'ın vereceği azabtan korkan kimse adımlarını O'na itaat yolunda kullanır. İlim, irfan ve güzel ahlâk öğrenmek için âlimler ve ârifler meclisine gider.

7- İtaatta: Allah'ın azabından korkan kimse sadece Allah rızası için O'na itaat eder. Riyâdan, gösterişten, iki yüzlülükten sakınır.

Bir kimsenin altı âzâsında ve yedinci olarak ibâdetinde bu hâller varsa, artık o, Allah'ın haklarında:

"Ahiret saadeti ise Rabb'inin yanında, ancak küfür ve günahtan sakınanlara mahsustur." (Zariyat S.Â: 15-16) buyurduğu kişilerdir.

Onlar kıyamet günü azaptan kurtulurlar...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi