Amerikalı Arapların gözüyle ABD seçimleri

Amerikalı Arapların gözüyle ABD seçimleri

Amerika'da 3,5 milyon Arap Amerikan yaşıyor. 2007 yılında yapılan Zogby araştırmasına göre Arap Amerikalıların yüzde 61’i Irak’ın seçimlerde birinci konu olduğunu, 66’sı Filistin’in de birincil önceliklerinden olduğunu düşünüyor.

ESKİDEN CUMHURİYETçİLERE OY VERİRLERDİ
Geçmişte özellikle zengin Arap Amerikalılar Cumhuriyetçi Parti’ye oy verdi. Ancak Zogby’nin araştırmasında Arap Amerikalıların yüzde 62’si Demokrat Parti’yi, yüzde 25 ise Cumhuriyetçi Parti’yi destekliyor.

SAVAŞ KARŞITI TEK CUMHURİYETçİ RON PAUL
5 Şubat’ta Süper Salı olarak nitelendirilen ön seçimlerde Demokrat Parti, iki liberal başkan adayını öne çıkardı. Hillary Clinton 1045 delege, Barack Obama ise 960 delege kazandı. Cumhuriyetçi adaylardan savaş karşıtı Ron Paul ise Arapların destekleyebileceği tek Cumhuriyetçi ancak, O da yakında yarıştan çekilecek.

OBAMA BİRİNCİ, PAUL İKİNCİ
Süper Salı’dan birkaç gün önce, El Cezire televizyonu Araplar arasında elektronik bir araştırma gerçekleştirdi. Arap dünyasıyla yakından ilgili olan El Cezire izleyicilerine, Amerikan başkan adayları konusunda görüşleri soruldu. Katılımcıların yüzde 61’i Barack Obama’ya oy vereceğini açıkladı. Ron Paul ise yüzde 10 ile ikinci sırada geldi.

ARAPLAR İçİN TARİHİ BİR FIRSAT
Eski Ayrımcılığa Karşı Arap-Amerikan Komitesi Başkanı Abden Cabara, “Araplar, Süper Salı’da yapılan Demokrat Parti seçimleri dolayısıyla daha da cesaretlenmeli” dedi. Cabara, Barack Obama'nın 'değişim' mesajının Arapların da bir parçası olduğu Amerikan kamuoyunda geniş bir yankı uyandırdığını ve Amerikan’ın iç ve dış politikasından memnun olmayanlarda heyecan uyandırdığını söyledi. Cabara, Obama’nın zaferi için de “Bu tarihi bir gün ve Arap Amerikalılar bu tarihi günde oynadıkları rolden dolayı gurur duymalı” ifadelerini kullandı.

ARAPLAR ARASINDA FARKLI GöRüŞLER DE VAR
Iraklı bir Amerikan olan Mayson Haddad, Süper Salı seçimlerinden bayağa etkilenmiş. Haddad, Arap Amerikalıları ve yurt dışında Amerikan hukuk sisteminden yararlanan birçok yabancıyı temsil ediyor. Haddad, Süper Salı için, “Iraklı bir Amerikan olarak, Süper Salı’yı izlerken, gerçek demokrasiyi gördüm. Umarım aynı şey Irak’ta da olur” dedi.

Haddad, anavatanı Irak’ta Amerikan’ın askeri varlığının devamı konusunda Cumhuriyetçi bir görüşe sahip. Haddad “Ben tüm kalbiyle savaşı destekleyen bir başkan arıyorum. Irak’taki askerlerin geri çekilmesi daha fazla kaos anlamına geliyor” diyor.

MüSLüMANLAR AFRO-AMERİKALILARA DESTEK VERMELİ
Michigan’daki haftalık Arap Amerikan News dergisinin yayın yönetmeni M. Kay Siblani, Obama’yı destekliyor. Siblani, Obama’nın Amerikan sistemini kökten değiştireceğini düşünüyor. Siblaniye göre, Süper Salı seçimleri Arap Amerikalıların ve Amerikalı Müslümanların, Afro-Amerikalılarla yakın bağ kurması gerektiğini gösterdi. Siblani, Müslümanların ve Arapların Afrikalı seçmenlerle birlikte çok sıkı bir şekilde çalışarak Obama’yı Beyaz Saray’a çıkarmaya çalışmaları gerektiğine inanıyor.

Washington’da ise, Arap entelektüelleri bir platformda buluşturan Alhevar isimli internet sitesi sahibi Supli Gandour, Arapların Obama’dan daha iyi bir seçeneklerinin olmadığını düşünüyor. Gandour’a göre Obama, Arap-İsrail barışından, Irak işgalini bitirmeye, İran ve Suriye ile diyalog kurmaya kadar bir çok konuda diğer adaylardan daha iyi.

ARAPLARIN İSTEKLERİNİ YERİNE GETİREBİLİR Mİ?
Gandour'a göre Obama, karşıtlarını dinlemeyi seviyor. Gandour, Obama’nın İran ve Suriye’nin meydan okuduklarını bilmesine rağmen, onlarla müzakere edebileceğini söylediğini düşünüyor. Gandour bunları söylerken, gerçekçi bir düşünceyle Obama’nın her şeyi Filistinlilerin bakış açısından göremeyeceğini ve Arapların isteklerini tamamıyla yerine getirebilecek birisi olmadığını da düşünüyor.

Obama güvenilir bir İsrail savunucusu. Fakat aynı zamanda İsrail'in müzakereleri geciktirerek daha az güvenli olacağını düşünüyor. Aynı şekilde Filistin mücadelesinin, şiddeti reddeden bir stratejiyle başarıya ulaşacağını düşünüyor Obama.

FİLİSTİNLİLER KIZGIN
Araplar ve özellikle Filistinliler Obama konusunda tam olarak mutabık değiller. Elektronik İntifada adlı Filistinli bir aktivistin sitesi, Obama’yı kızgın bir şekilde eleştirirken, Obama’nın İsrail’in milyonlarca Filistinli'ye duvarlar örerek acımasızca işkence ettiği halde, bunu eleştirmediğini söylüyor.

Süper Salı’da yapılan seçimlerde Obama, Clinton’un popüleritesini yakalamış bir şekilde öne çıktı ve sonraki eyalet seçimlerinde favori olarak gösteriliyor. Obama’nın pek çok taraftarı O’nun önümüzdeki aylarda büyük bir çıkış yakalayarak Demokrat Parti’nin adayı olacağını ve Cumhuriyetçi McCain’e karşı mücadele edeceğini düşünüyor.

SEçİMLER ARAPLAR İçİN BİR FIRSAT
Obama'nın Arap Amerikan destekçileri, O’nun bu kadar uluslar arası bir kişiliğe sahip olması, dinsel ve ırksal olarak farklı kültürlerden gelmesi, Amerika’yı hem küresel dünyada da hem de içerde daha kuşatıcı yapacağını düşünüyor. Obama, Hıristiyan bir lider olarak İslam’a karşı saygılı bir isim. O bir Amerikan lideri ve küresel köyün bir vatandaşı.

Amerikalı Araplar için 2008 seçimleri stratejik bir fırsat sunuyor. Bu fırsat Amerika’yı Arap dünyasına savaş ve korkuyla değil, karşılıklı fikir alışverişiyle bütünleştirecek.

(çev: habervaktim)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi