Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Türkiye’de, Tacikistan'da ve Afganistan'da Kış

Türkiye’de, Tacikistan'da ve Afganistan'da Kış

Her ne kadar kara kışa teslim olsak da Cennet gibi bir ülkede yaşadığımızın farkına varmalıyız. ülkemizin belli yerleri hâlâ kışın ağır şartlarını yaşıyor ama yine de açta açıkta kalan insan sayımız o kadar büyük boyutlarda değil.
Başta hayırsever sivil toplum örgütlerimiz olmak üzere devletimiz her vatandaşımızın yarasını sarıp sarmalamaya çalışıyor. Hem de bu sinir harbi içerisinde. Hükümetin işi gerçekten çok zor. Allah yar ve yardımcıları olsun.
Dünyanın başka yerlerinde de bizim gibi kışa teslim olmuş fakat bizim gibi kendi kendisine yetmeyen ülkeler var ve çaresizlikten sadece ölümü bekliyorlar. Bu ülkelerin başında da Tacikistan ve Afganistan geliyor. Her iki ülkenin de durumunun içler acısı olduğu ifade ediliyor.
Bu sebeple, İslâm Konferansı Teşkilatı İnsani Yardım Forumu, bölgeye acil yardım hareketi başlatmış. Başta Türkiye olmak üzere hemen her ülkeye çağrıda bulunan İslâm Konferansı Teşkilatı, Tacikistan ve Afganistan’ın durumunu yakından takip ederek yardımları ulaştırmaya çalışıyor.
Geçtiğimiz hafta Orta Asya’yı vuran soğuk hava, Tacikistan’ı çok zor durumda bırakmış. çarşamba günü Tacikistan hükümeti bir çağrı yaparak uluslararası camiayı yardıma çağırmış. Tacikistan ve Afganistan’da yaşanan felaket haberini alır almaz harekete geçen İslâm Konferansı İnsani Yardım Forumu, ilk etapta bölgeye bir ekiple birlikte 200 bin ABD Doları göndererek çalışmalarına başlamış.
İlk yardımın hemen ardından bölge için kapsamlı bir yardım kampanyası daha başlatılmış bulunuyor. Bölgede İslâm Konferansı İnsani Yardım Forumu sekretaryasını yürütmekte olan Deniz Feneri Derneği ekiplerinin yardım faaliyetleri halen Tacikistan ve Afganistan’da devam ediyormuş.
Son 30 yılın en soğuk kışını yaşayan Tacikistan’da -25 derecede elektrik ve doğalgaz kesintileri yüzünden birçok insanın hayatını kaybettiği ve özellikle çocuklar, yaşlılar ve hamile kadınlar olmak üzere birçoğunun da ölümle burun buruna geldiği belirtiliyor.
BM’nin yayınladığı son raporunda ülkedeki en önemli elektrik santralı olan Nurek Hidroelektrik santralının suların donması yüzünden çok düşük kapasite ile çalışabildiği, bunun da çok ciddi elektrik kesintilerine sebep olduğu yine gelen haberler arasında.
Ayrıca özbekistan’dan alınan doğalgazın da kesilmiş olması, kış şartlarını daha da ağırlaştırmış. Başkent Duşanbe ve civarındaki köylerde merkezi ısıtma sistemlerinin çalışmaması yüzünden insanlar battaniyelerin altında kendilerini donmaktan korumaya çalışıyorlarmış. Yakacak ve gıda fiyatlarının aşırı artışı da 90’lı yıllarda yaşanan iç savaştan beri ekonomisi bir türlü düzelmeyen Tacikistan’da birçok aileyi çok zor durumda bırakmış.
Tacikistan hükümeti daha çok hastane, yetimhane, yatılı okullar ve yaşlılar evi gibi toplu yaşanan yerler için fueloil, gazyağı, mazot, jeneratör, bebek battaniyesi, battaniye, sağlık setleri, yüksek enerjili yiyecek ve gıda yardımı talebinde bulunuyor ve özellikle de yardımı Türkiye’den dört gözle bekliyorlarmış.
Bu arada İslâm Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu da, Tacikistan için uluslararası yardım kuruluşlarına çağrıda bulunmayı sürdürüyormuş. Bu sebeple İslâm Konferansı İnsani Yardım Forumu geçtiğimiz hafta imzalanmıştı. üye kuruluşlar şöyle: Deniz Feneri Derneği, Türkiye - Global Peace, Malezya – IBS, Türkiye –IHH, Türkiye. IICO, Kuveyt – IIRO, S.Arabistan – Qatar Charity, Katar.
Evet, yine Türkiye her zaman olduğu gibi yardımseverliğini göstererek Tacikistan ve Afganistan’da zor durumda kalan insanlara yardımda başı çekiyor.
Deniz Feneri, İHH ve IBS gibi yardım kuruluşları vasıtasıyla yardımlarımızın bölgeye ulaşmasını sağlayabiliriz.
Bilgi için Deniz Feneri; 0212- 414 60 60. İHH; 0212- 631 21 21. IBS; 0216 545 71 71


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi