Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Millî Birlik Projesi

Millî Birlik Projesi

Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve ona vekâleten İçişleri Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay, akla gelen ve gelmeyen her çeşit kurum, kuruluş, teşekkül ve kişilerle görüştüler. Kürt açılımını da içeren demokratik açılım, Millî Birlik Projesi hâline yaklaştı. Herkes fikir söyledi, isteklerini açıkladı.
Ancak irade, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir ve başka hiçbir yerde değildir. Muhalif partilerin görüşleri bu iradeye dahildir.
Başbakan, mümkün olabildiği derecede katılım arzu ediyor ve millî proje olduğunu vurguluyor. Ancak dünya tarihinde de, bizim tarihimizde de -Cumhuriyet dahil- her reformun muhalifi vardır. Bu açılıma muhalefet de, demokrasinin gereğidir.
Başbakan reformu, kısa, orta ve uzun vâdeli şeklinde üç safhada sunuyor. Kısa vadeliler, hemen ve sür’atle hükûmet kararı ile gerçekleşecektir. Yasaya ihtiyaç gösterenler, Yüce Meclis’e sunulacaktır. Anayasa değişiklikleri gerekenler, üçüncü safhadadır. Tahminime göre sayın Erdoğan, bunları genel seçimlerden sonrası için düşünüyor. Genel seçimlerde vatandaştan, bu reformlar için oy isteyecektir. Bu suretle bu reformlar, referanduma da arz edilmiş duruma geliyor. Ancak Başbakan, PKK ve Öcalan’la müzakereye girişilmeyeceğini kesinlikle söylüyor.
Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yargı reformu ise, Tanzimat’tan bu yana yargıda en kapsamlı düzenleme teşebbüsüdür. Anayasanın pek çok maddesi değiştirilerek tatbiki mümkündür. Zira bütün organlar ve sistemler derinlemesine reforma tabi tutuluyor.
Bütün bunlar, Avrupa Birliği kriterleri çerçevesinde yapılacaktır. Aykırı düzenlemelerin Brüksel’den ve Lahey’den döneceği açıktır.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi