Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

New York ve Mardin

New York ve Mardin

Başbakan Tayyip Erdoğan, 6 bakanı ile New York’ta. Birleşmiş Milletler’in yıllık açılışına katıldı. ABD Yahudi derneklerinin 50 temsilcisini kabûl etti. Mûseviler, Sayın Erdoğan’a kırgınlıklarının olmadığını, one minute tarihî olayının geçmişte kaldığını vurguladılar.
Başbakan, Pittsburgh şehrine gidip G-20 zirvesine katılacak. Hatırlayalım: G-20=dünyanın 7 zengin devleti+Rusya (bunlar G-8 oluyor)+12 gelişmekte olan önemli dünya devletinden oluşan önemli bir teşkilât. Yıllık zirve toplantısını yapıyor. ABD namına Başkan Obama bulunacak. Fransa yarı başkanı Sarkozy, ihtimal gene sıra dışı ve muhtemelen huzur bozan bir şeyler söyleyecek. Uyum sağlayamadığı âşikâr.
Başbakan, asıl Amerika ziyaretini aralık ayında yapacak. Obama ile bu coğrafyayı konuşacak. O zamana kadar demokratik açılım, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuş bulunacak. Alınan ve beklenen sonuçların Amerika ile konuşulmasından tabii bir şey olamaz.
Müttefikler, bu gibi konuları aralarında konuşurlar. Terör zaten milletlerarası, evrensel bir konudur. Bu çeşit mülâkatlar (hesap vermek), (rapor sunmak) gibi tabirlerle politik eleştiri dışı ithamlara vesile olmamalıdır. Böyle ithamları, kapalı Türkiye’de yetişmiş, hâlâ o biçim rejim özleyenler yapar. Çağdaş demokrasiye uyum sağlamış iktidar ve muhalefet partileri ile Türkiye ileriye götürülebilir.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sayın İlker Başbuğ da, Mardin’e bayram ziyaretinde samimi, apaçık, doğru, güzel şeyler söyledi. Teröre karşı Suriye’nin attığı adımı değerlendirdi. Irak’ın teröre yaklaşımının yetersizliğini belirtti. Terörün sıfıra indirgenmesinin beklenmemesini, bunu -ABD dahil- hiçbir ülkenin gerçekleştiremediğini anlattı. Bir kısmına maalesef -devletimizin görevini yapamayarak- Türkçe öğretemediğimiz Kürt asıllı Türk hanımları ile konuştu.
Bütün bunlar olumlu gelişmelerdir. Yüce Meclis’in açılması ile politika hararetlenecek, iktidar projelerini, yaptıklarını, yapacaklarını açıklayacak, -yol gösterici olmasını dilediğimiz- muhalefet eleştirecektir.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi