Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Suudi Üniversitesi

Suudi Üniversitesi

Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül, Suudi Arabistan’da idi. Şansölye Prof. Merkel Hanım ve birçok devlet başkanı ile beraber şeref konuğu oldu. Melik Abdullah Teknoloji Üniversitesi’nin açılışında bulundu. 3 milyar dolar harcanan bir üniversite. Çeşitli ülkelerden 90.000 dolar net yıllık maaşla getirilmiş 71 profesör, 56’sı kadın 374 öğrenciye İngilizce ve lisans üstü eğitim verecek. Bir Uzak Doğulu, Prof. Choon Fong Shih rektör atanmış. Yıllık Araştırma bütçesi 10 milyar dolar.
Kız öğrencilere Kızıldeniz kıyısında 36 kilometrekare kampüs dışına taşmamak üzere erkek arkadaşları ile karma öğrenim, otomobil kullanabilme gibi Suudi rejiminde görülmemiş hürriyetler tanınmış. Ama hürriyetler sârîdir, çok çabuk yayılır. 36 km2‘yi binlerce defa büyütecek kudrettedir.
Suudî Arabistan’da Vehhâbîlik sıkı kurallarla uygulanmakla beraber bütün mezhepler serbesttir. Nitekim önemli sayıda Hanefî vardır...
Suûdîler, ilk kralları Abdülazîz İbni’s-Suûd’un ataklığı sayesinde 1924 sonunda Hâşimîler’i kovup Hicâz’ı alınca, Necd’den bütün ülkeye yayıldı (sonra gelen 6 kral birbirinin kardeşi ve hepsi 1953’te ölen Melik Abdülazîz’in oğullarıdır).
Son Irak savaşında Suudî Arabistan, petrol fiyatları inanılmaz derecede fırlayınca, trilyonlarca dolar biriktirdi. Dünyanın en büyük petrol rezervine sahiptir. En büyük üretici ve satıcıdır.
Nüfus patlaması da oldu (29 milyon tahmin ediliyor). Bu nüfus, en büyük kısmı çöl olan 2.150.000 kilometrekarede yaşıyor.
Suudi Arabistan, en zengin Arap devletidir. Ancak Mısır, Arap liderliği pozisyonunu hiçbir devlete tanımaz. Her ikisi de sıkı sıkıya Birleşik Amerika’ya bağlıdırlar. Yarınki haftalık sohbetimde, Arap âlemi üzerinde kısa bir gezinti yapacağız...


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi