Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Maçtan sonrası

Maçtan sonrası

Bursa’da yapılan Türkiye-Ermenistan futbol maçı, spor bakımından o kadar önemli değildi. Politik anlamı büyüktü. Ya bir olay çıkarsa? heyecanı vardı.
Korkumuz yerinde idi. Diyarbakır maçındaki münasebetsizlikler yeni idi. Milliyetçilerimiz heyecanlıdır. Türkiye’yi küçük düşürecek şeyler de yapmışlardır. Realpolitik’i (gerçekçi politika) kaale bile almadan arslanlar gibi harekete geçerler. Şu protesto, bu gösteri hâlinde değil, Türk Milleti hassastır, gerekince milletçe ayağa kalkmaya muktedirdir. Ama -elhamdülillah- bugün öyle bir durum yok.
Neyse, Bursa maçını da yüzümüzün akı ile bitirdik. Ermenistan Cumhurbaşkanı’ndan Türk dostu olmasını beklemek gerekmez. Ama medenî dünyada dost olmayanlar da pekâlâ yan yana gelebiliyorlar. Üstelik Sarkisyan’ın dehşetli Taşnak baskısı altında bulunduğunu unutmamalıyız. Meclis’te güyâ muhalif grup kuran eylemci Taşnaklar, daha yakın tarihte, öz meclislerini basmış, milletvekillerini ve bakanlarını öldürmüş, Türkiye ile barışa eğilimli cumhurbaşkanlarını düşürmüşlerdi.
Ermenistan’ın Türkiye ile medenî ilişkiler kurması, Rusya ve İran gibi bu coğrafya ile ilgili ve Ermenistan’a destek veren devletlerin aleyhinde değildir. Rusya ve İran ile dostluğumuzu bozmak gibi bir politikamız yoktur. Ama Ermenistan’ın, Güney Kafkasya’yı paylaştığı Azerbaycan ve Gürcistan’a tafra satmasını engelleriz.
Dünyayı Türkiye aleyhine ayağa kaldırmak tutkularının bizden para koparmak hedefine dayandığı açıktır. Ermeniler zeki, kurnaz, çalışkan, cesur, san’atkâr bir kavimdir. Ama tarihçi sıfatımla fazla akıllı olduklarını söyleyemeyeceğim. 1935’ten beri Beyoğlu’nda oturduğum için, Rumlar ve Yahudiler gibi Ermeniler de komşum, sınıf arkadaşım, dostlarımdır. Ermeni milletine bir düşmanlığım olamaz. Ancak Türkleri yakın geçmişte, bugün ve gelecekte sömürmelerini hoş göremeyiz.
Ermenilerin Osmanlı düzenindeki imtiyazlı rahatlıklarını, eskiden olduğu gibi gene Avrupa devletleri kaçırdı. Diplomatlarımızı katlettiler, ASALA çetelerini üzerimize saldılar. Dış güçlerin böyle bir tuzağından hâlâ yakalarını kurtarmış değillerdir. Ermenistan, Türkiye desteği ile bölgenin İsviçre’si olabilir. Ancak didişmeyi tercih ediyorlarsa, ona da varız.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi