Mehmet Talu

Mehmet Talu

Yolculukta namaz

Yolculukta namaz

Yolculukta namaz09 KASIM 2009
PZT 00:15
[-] Normal [+] Aile Hayat Tavsiye Et Yazdır Paylaş Yorum Yaz Aslî veya ikamet ettiği vatanından dinen sefer sayılacak uzaklıkta bir yere gitmek üzere yola çıkan bir kimse yolculuk esnasında dört rekâtlı farzları ikişer rekât olarak kılar. Gittiği yerde 15 günden az kalacaksa aynı şekilde dört rekâtlı farzları ikişer rekât olarak kılar. Gittiği yerde 15 gün veya daha fazla kalmaya karar verirse, farz namazlarını tam kılar.

Buna göre, Arafat'a çıkmadan önce Mekke-i Mükerreme'de kesintisiz en az 15 gün veya daha fazla kalanlar, mukim sayıldıklarından gerek Arafat'a çıkmadan önce Mekke-i Mükerreme'de, gerek Arafat, Mina ve Müzdelife'de ve gerekse Arafat dönüşü Mekke-i Mükerreme'de kaldıkları süre içinde namazlarını tam olarak kılarlar. Cemaatle kılınan namazlarda imam mukîm ise namazları tam kıldırır. Cemaat misafir de olsa imama uyarak namazı tam kılar. Arafat, Müzdelife ve Mina'da da hüküm aynıdır.

Arafat'a çıkmadan önce Mekke-i Mükerreme'de 15 günden az kalanlar seferî sayıldıklarından gerek Arafat'a çıkmadan önce Mekke-i Mükerreme'de, gerek Arafat, Müzdelife ve Mina'da namazlarını seferi olarak kılarlar. Arafat'tan döndükten sonra Mekke-i Mükerreme'de 15 gün veya daha fazla kalacak olanlar ise bu süre zarfında namazlarını tam olarak kılarlar. (Kâsânî, Bedâius-Sanâî', 2/152) uygulamada Medine-i Münevvere ziyareti 15 günden az olduğundan Medine-i Münevvere'de namazlar seferî olarak kılınır.

Seferî olup da oralarda mukim olan imamlara uyarak namazlarını kılanlar, imamla birlikte namazlarını tam olarak kılarlar.

Hacda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar

a- İbadetler hakkında

1- Hangi konuda olursa olsun bilmediğiniz, karmaşık ve zor gelen meseleleri bilerek yapabilmeniz için mutlaka ilim ehline, konunun uzmanı, ilmiyle amil alimlere sorunuz. Çünkü Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:

"...Eğer bilmiyorsanız, ehl-i zikir yani bilenlere sorunuz." (Nahl sûresi:43) Âyet-i kerimede geçen "ehl-i zikir"den maksat âlimlerdir. Bu âyet-i kerimeden anlaşılmaktadır ki: Mü'minler, bilmediklerini bilenlere sormakla mükelleftirler.

2- Hacılarımızın Mescid-i Haram'da ve Mescid-i Nebevî'de, maalesef kendi aralarında çok konuştukları görülmektedir. Halbuki hacı, daima sükûnet ve huşu içerisinde tavâf, kaza ve nafile namaz, Kur'an-ı Kerim tilaveti, dua, tevbe ve istiğfar, zikir, tesbih, tehlil ve tekbir, tefekkür gibi amellerle meşgul olmalı ve zamanını çok iyi değerlendirmelidir. Malayani ile vaktini zayi ve boş konuşmalarla da başkalarını rahatsız etmemelidir.

3- Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevî'ye her gidişte abdestli bulunmalı; kadın olsun, erkek olsun, Mescid-i Haram'ın giriş veya geçiş yerlerinde oturarak veya namaz kılarak izdihama sebep olmamalı, insanlara eziyet vermemelidir.

Muhterem okuyucularım;

1.11.2009 tarihinden itibaren hacda bulunmaktayım. Sizlere duacıyım hac süresince bana şu telefondan ulaşabilirsiniz: 00966 594 529085

Siz de bize dua edin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi