Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Amerikalı ziyaretçiler

Amerikalı ziyaretçiler

Amerika Birleşik Devletleri’nin, dünyanın en şümullü polis (emniyet) teşkilâtı olan ve adı filmlerde pek çok geçen FBI’ın başkanı James Mullard’ın Ankara ziyareti dikkat çekti (FBI=Federal Bureau of Investigation=Federal Tahkikat (Araştırma) Bürosu).
ABD dışişleri müsteşarlarından biri, ayrıca eski Ankara Büyükelçisi Marc Parris, Ankara’da idi. Parris, Enerji Bakanı Taner Yıldız’la görüştü. Yarım asır gecikme ile ilk nükleer santral ihalemiz hakkında konuştuğu muhakkaktır. Bu santralin Rusya’ya verilmesi, Türkiye’yi enerji alanında Rusya’ya büsbütün bağımlı duruma getireceği için kesinlikle sakıncalıdır. Ayrıca Rusya’nın bu alanda teknik performansı övülmemektedir.
Rusya ile her alanda, bilhassa ekonomi ve kültür sahalarında iş birliğinin geliştirilmesine taraftarız. Ama Türkiye’nin stratejik müttefiki Rusya değildir. 1946’dan bu yana Birleşik Amerika’dır. Aslında çağdaş dünyaya yetişebilmemiz için birkaç nükleer santral birden ihale etmeliyiz. Ve bu işi kendimiz yapmayı öğrenmeliyiz.
Amerikalı gemicilere İzmir rıhtımında 200 kadar Komünist Parti mensubu gencin saldırması çirkin bir olaydır. Komünizm artık serbesttir ama, Türkiye’ye ve Türk’e verdiği büyük zararı unutmak budalalıktır. Dolmabahçe’den bahriyelilerin denize atıldığı, Ankara’da üniversite kampüsünde büyükelçi otomobili yakıldığı bir dünyadan çok farklı bir âlemde yaşıyoruz.
FBI Başkanı ile Kuzey Irak’taki bazı PKK elebaşılarının Belçika’ya havalesi konuşulmuştur sanıyoruz. Belçika’da dünyanın en berbat yargı sistemi olduğunu biliyoruz. Yargı alanında güvenebileceğimiz son devletlerden biridir. Asıl Irak’taki ABD askerinin İncirlik üzerinden Amerika’ya nakli meselesi görüşülmüştür.
Bütün bu temaslar, Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan’ın önemli ABD ziyaretinin ve Başkan Obama ile görüşmesinin hazırlığı mahiyetindedir. Ancak görüşmenin en nazik ve dış politikamıza yön verecek konusu, İran’ın nükleer silâhlanması hususunda Washington-Ankara mutabakatıdır. Atomlu bir İran’ın Türkiye’nin ve Arap dünyasının hoşuna gitmesi imkânsızdır. Cumhurbaşkanımız açıkça beyan etmiştir.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi