Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Libya

Libya

Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan, Libya’da. Libya 1.760.000 km2 büyük kısmı çöl, 6.3 milyon nüfuslu (yüzde 97 Sünnî Müslüman) bir Arap ülkesi. 1969’da 27 yaşında bir yüzbaşı, Muammer Kaddâfi, kolayca ele geçirmişti. Şaşırmadık, zira bizim Enver de gene 27 yaşında binbaşı iken, Libya’nın 30 eyaletimizden biri olduğu muazzam Türkiye imparatorluğuna el koymuştu. Ve bu imparatorluğu tam 10 yıl içinde yerle bir ederek kaçtı. Enver’den çok daha akıllı olan Kaddafi, 40 yıl içinde nice bâdireler geçirdi, devirler değişti, benim diyen politikacılar maziye karıştı, hâlâ ayakta ve hâlâ dünya gündemindedir.
Sayın Başbakan, eskiyi silip farklı gelecek inşa edeceğiz diyerek Libya’ya gitmekte haklıdır. 13 yıl önce Başbakan Erbakan, milletlerarası ilişkilerde mutat olmayan sözlere muhâtap olmuştu. Erbakan’ın Kaddâfi, bilhassa Hâşim-i Rafsancânî ile görüşmeleri, Erbakan-Çiller hükûmetinin yumuşak darbe ile düşmesinin sebebidir. Suriye’den, belki Lübnan’dan sonra Libya ile de vizenin kalkması olumlu bir gelişmedir.
Latin ve Katolik Libya olmak üzere iken ülkeyi Turgut Reis (Paşa) İspanyol işgalinden kurtarmıştı. Ulu amiralimizin Trablus’taki türbesi ile ilgilenilmesi gerekiyor. 1912’ye kadar eyaletimiz Libya’yı, inanılmaz bir gaflet sonucu kaybetmiştik.
Saddam, Kaddafi gibi bir Arap milliyetçisi generaldi. Kaddafi’nin akıl ve zekâsından mahrumdu. Kaddafi, Amerika Irak’a girince, o zamana kadar izlediği ABD-İngiltere karşıtlığına son verdi. Batı, petrolü sebebiyle, Kaddafi’nin sınır tanımaz kaprislerini pas geçmiştir.
Erbakan, iş adamlarımızın işlerini düzeltmek için Libya’ya gitmişti. Erdoğan’ın aynı konuda başarısından şüphemiz yoktur. Ancak asıl önemli ziyaretini, bayramdan sonra Washington’a yapacaktır.
Amerika’nın en derin gazetesi Washington Post, dün, Türkiye’nin dış politikası üzerinde önemli yorum yayınladı. Türkiye’yi Amerika’nın azılı düşmanları ile yakınlık kurmakla itham etti. Sayın Erdoğan, Washington ziyaretinde, bu ithamı düzeltecektir.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi