Mehmet Talu

Mehmet Talu

Farz namazdan sonra en faziletli namaz

Farz namazdan sonra en faziletli namaz

Hicrî yılımız hayırlı olsun 1

17 Aralık 2009 Perşembe günü 1 Muharrem 1431, yani hicrî yeni yılın ilk günü idi. İslâmın ve müslümanların aziz ve mansur olmasına vesile olmasını Cenabı Hak'tan dileriz.

Hicret: Hz. Peygamber (S.A.V) efendimiz ve ashabının; dine hizmet etmek ve İslâm devletini kurmak üzere ALLAH Teâlâ'nın izni ile Mekkei Mükerreme'den Medinei Münevvere'ye göç etmeleridir. Medine'ye göç eden müslümanlara muhacir, Resûli Ekrem (S.A.V) efendimize ve muhacirlere yardım eden Medineli müslümanlara da ensar adı verilmiştir.

Hicret; Hak'kın batıla galip gelmesi ve islamı tümüyle yaşamanın azmidir. Hicret; tevhid inancının kalplerde kökleşmesinin, gerektiğinde mallardan ve canlardan feragat etmenin sembolüdür. Hicret; Ensar ve Muhacirinin sergiledikleri dostluk ve kardeşliğin, milli birlik ve bütünlüğün en güzel timsalidir. Hicret; ilk müslümanların inançları uğruna gösterdikleri fedakârlığın doruk noktasıdır. Hicret, kötü şartlardan kaçış değil; İslam'ın hükümlerini yaşatacak ve yaşayacak yeni şartların ve mekânların aranışıdır. Abdullah b. Amr b. As (R.A.) den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

"Hakiki Muhacir, ALLAH'ın yasakladığı şeyleri bırakan kimsedir."1 buyurmakta; Fudale b. Ubeyd (R.A.) den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimiz:

"Hakiki Muhacir, hataları ve günahları terk eden kimsedir"2 buyurarak hicretin kötü şeyleri terk etmek anlamına geldiği belirtilmektedir. O halde, bizler de ALLAH'ın yasakladığı şeylerden kaçınıp nefsimizin kötü isteklerini frenleyerek her an hicret halinde olabilir ve hicret sevabına nail olabiliriz. Günahlarla, isyanlarla kirlenen gönül dünyamızın, kulluğa, itaate, ibadete yönelmesinin de gerçek hicret olduğunu unutmayalım.

Muharrem ayı ve aşure günü

Ebû Hureyre (R.A.)'den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimize; Farz namazdan sonra hangi namazın ve Ramazan ayı orucundan sonra hangi orucun daha faziletli olduğu soruldu da, Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimiz:

"Farz namazdan sonra en faziletli namaz: Gece yarısı kılınan (teheccüd) namazıdır. Ramazan ayından sonra en faziletli oruç: ALLAH Teâlâ'nın ayı olan Muharremde tutulan oruçtur," 3 buyurdular.

Yüce dinimiz, hemen her farz ibadetin cinsinden nafile ibadet yapmak imkânı getirmiştir. Bu durum, müslümânlar için büyük bir şans ve nimettir. Bilindiği gibi Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Ramazan bayramının birinci günü ile kurban bayramının dört günü hariç, senenin her gününde ALLAH rızâsı için oruç tutmak mümkündür. Ancak bunun için en uygun ve faziletli ay hangisidir? İşte akla gelebilecek bu soruyu ashâbı kiramdan biri Peygamber Efendimize Ramazan orucundan sonra en faziletli orucun hangisi olduğunu sordu. Resûli Ekrem (S.A.V.) de bu soruya cevaben, Muharrem ayında tutulan orucun pek sevap olduğunu söyledi. Muharrem ayının değerini anlatmak için de ondan "ALLAH'ın ayı" diye söz etti. Şüphesiz bütün aylar ALLAH'ın ayıdır. Ama Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz bu ifadesiyle Muharrem ayının değerine ve onun iyi değerlendirilmesi gereğine işaret etmiş oldu.

Hadisi şerifte Muharrem ayı için: "ALLAH Teâla'nın ayı" denilmesi, bu ayın şerefine işaret içindir. Aslında bütün aylar, bütün yıllar, bütün zamanlar, bütün mekanlar, bütün varlıklar, bütün insanlar, cümle eşya her şey ALLAH Teâla'nındır. Ama her şey ALLAH Teâla'nın iken, "Muharrem ALLAH Teâla'nın ayıdır" demekten maksat ne?.. Burada maksat, "Muharrem ayında ALLAH Teâla Hazretleri, kulları çok afv ü mağfiret ediyor; kulları çok affettiği, tevbe eden kullarını çok bağışladığı bir aydır." demek oluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi