Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

ELT değil LTE!

ELT değil LTE!

Biz daha 1. kuşak demokrasiyi tartşaduralm, Tekno Demokrasi’ye bir adm daha yaklaşyoruz.. LTD, TD 1’i tetikleyeceğe benziyor..
Sahi, biliyorum sizin cep telefonunuz 3G de, sizin demokrasiniz kaçnc kuşak demokrasi? Sahi, bilim ve teknolojiden sorumlu devlet bakan Mehmet Aydn hocam, ne buyurulur bu hususta.. Hani diyorum, demokratik açlm konusunda bir açlm daha yapsak, bu konuda..
Demokrasi perakende işi değil. Ne demişti Mustafa Kemal: “Hatt müdafa yok, sath müdafa var.” Devamn ben söyleyeyim: “Sath, bütün insan hakları ve hukuk devletidir.”
Başlktaki ELT’nin ne olduğunu merak edenler olacaktr.. ELT, eskiden telgrafta, basit bir haberleşme kategorisi idi. Bunun normali, acelesi, yldrm vard.. Mors alfabesi ile geçen mesajlar, karş postaya ulaştğnda yazya dönüştürülür ve yazl bir mesaj olarak sahibine iletilirdi.. Kontör yoktu o zaman, kelime saylrd. Telli haberleşme sistemi şarklara da konu olmuştu o zamanlar. “Telgrafn tellerini kurşunlamaktan” söz edilirdi..
Şimdi gençler, telefotoyu da bilmezler. Faks yoktu. 50 kiloluk kocaman bir cihaz telefon santraline taşnr ve bugünkü fotokopilerle kyas edilemeyecek kadar kötü bir kopya yarm saatte zor geçilirdi karş tarafa ve zaten birkaç il dşnda da telefoto cihaz yoktu. Fotoğraflarn altnda “telefoto ile alnmştr” diye yazard.. Yazlar teleksle geçmeye başladğmzda kendimizi şansl sayyorduk.. Ellerimizde rulolar halinde perforaj bantlar, bağlant kurulmasn beklerdik..
Fotokopi slakt bizde. Devoloper sistem..
Gençler artk e-mail gönderiyor, SMS atyor, chat yapyor.
Şimdi gençler Sinclair, Commodere’yi bile zor hatrlar.. Şimdi terabite’ı konuşuyorlar. Bir kilobayt’la başladk.. Ben akustik modem kullanyordum. Bugün bilgisayar okuyanlarn çoğu bile brakn akustik modemi görmeyi, duymamştr bile..
Yaknda Midori gelince bir kez daha şaşracaksnz.
Bugün çoğu kimsenin, uzaysal ve uzamsal, nöronik, ilişkilendirilmiş, öğrenebilir veri taban olan Spetial veri taban hakknda da fazla bir bilgisi yok.
Yani demem o ki, bilgisayarla ilişkimiz çok operasyonel, ne geçmişi biliyoruz ve ne de geleceği.. Sisteme tüketici olarak katlyoruz..
Biz daha 3G’nin ne olduğunu anlamadk ama 4G kapda.. Long Term Evolution (LTE) teknolojisi temelinde çalşan dördüncü nesil 4G mobil iletişim sisteminin veri indirme hz, 3G şebekesinden 10 kat hzl ve saniyede 100 megabiti buluyor. İşte LTE böyle bir şey..
2010 Avrupa için e-devlet değil, e- demokrasi döneminin başlangc olacak..
E-devlet out, şimdi moda e-demokrasi..
Atama yapacaksnz, insan kaynaklar veri tabanna giriyorsunuz, rasyolarnz veriyorsunuz, sistem atama için en uygun üç ismi size sunuyor..
Oylama için kimsenin bir araya gelmesine gerek yok. Dernekler, odalar, kongreler, meclis, herkes cep telefonundan e imza ve şifresi ile annda oyunu kullanabilecek.. Öyle % 20 ile kongre almak yok.
Karar vereceksiniz, tabannn beklentisini sistem araclğ ile yarm saat içinde sorgulayp, tabann tercihleri konusunda geri dönüş alabilirsiniz..
Referandum, kamuoyu talepleri, eğilim tesbiti artk sradan, basit.
Yönetişim ötesi yeni bir durum bu..
E-demokrasi, doğrudan demokrasiye çok yakn bir sistem.
Şeffaflk son derece yüksek. İşlemler geriye dönük sorgulanabileceği gibi, geleceğe dönük ihtimal, maliyet ve risk analizleri yapabilecek, projeksiyonlar geliştirebileceksiniz..
Asimetrik sorgulama, çapraz ilişki, sadece sanal değil kurgusal gerçeklikler, varsaymlar üzerine rasyonel tezler geliştirebileceksiniz..
Media değişecek. İletişim değil, bilişimi de aşacağz, bilgileşime geçeceğiz..
Mal ve hizmetler konusunda maksimum seviyede bilgilenme şansnz, müşterilerin mal ve hizmete karş tavrn da görünür klma imkan sözkonusu olacak..
Rekabet kurallar değişecek.. Mal ve hizmetleri, fiyat ve kalite olarak ya da kendi mental, teolojik, vicdani kanaat ve tercihleriniz şğnda global çapta sorgulayabileceksiniz..
Bir yasa yapacaksanz, dünyada o konuda yaplan çalşmalar, üniversitelerin bu konuda elde ettikleri bilgileri sorgulamak mümkün olabilecek.. Dil ve tercüme sorunu da, toplumsal mesajlaşma açsndan önemli ölçüde çözülecek.. 1 milyon kanall bir televizyonunuz olacak. Daha doğrusu, televizyon mu, portal m, radyo mu, dergi mi, kitap m ne olduğu belli olmayan melez, hibrit bir media aygtna dönüşecek cep telefonlarnz..
Home office’ler de artacak. Bu yönü ile, aslnda ulaşm sorununu çözmeye de katk sağlayabilir.. Trafik düzeni internetle daha güvenli hale gelebilir diyeceğim ama, yaknda yollar da “akll” (?!) hale gelecek, araçlar da. GIS teknolojisi ile araçlarnz için şoföre bile gerek kalmayabilir..
Kuşkusuz her şey olumlu değil. Göz sağlğnz, radyasyon etkisi, zaman yutan bir canavara dönüşme ihtimali her zaman var..
Agnostizm, atomizasyon, kişilik parçalanmas, sanal gerçekliğin, gerçeklerin önüne geçmesi, sanal örgütler, suçlar vesaire, vesaire..
Ben iyi ya da kötüden söz etmiyorum. Bizi nasl bir geleceğin beklediğinden söz ediyorum.. Bir veriden söz ediyorum..
Teknolojik gelişme birçok şeyi, geri dönülmez bir şekilde değiştirecek..
Bilişim ve gen teknolojisi konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Bu alan siyasetin, savaşlarn, din, bilim, ahlak gibi değerlerin radikal bir şekilde etkilenecekleri bir alan olacak..
Cebinizdeki cep telefonu sizin cebinizdeki bir ajan olabilir..
Orwel’in “büyükgözalt” gerçekleşti..
Dikkat: Büyük birader sizi gözlüyor..
O makinay siz doğru kullanmyorsanz, o makine sizi kötü bir şekilde kullanabilir, ele verebilir..
Böyle bir dünyaya ne kadar hazrz?. Ac, ama gerçek, biz hâlâ işin başndayz.. Ergenekon’u aşamadk ki, bu konular konuşalm. Biz hâlâ yazlm ve donanm ithal ederek, 70 milyon yurttaş, 1,5 milyar girişle klavyeden kayt altna alarak e-devletçilikle vakit geçiriyoruz..
Selam ve dua ile..



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi