Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Eşrefpaşalılar filmi vizyonda

Eşrefpaşalılar filmi vizyonda

Hikâye patinajı çeken sinemamızda, patinaj yapmadan sezona imzasını atan sinema filmi “Eşrefpaşalılar”, dünden itibaren Türkiye ve Avrupa sinemalarında gösterime girdi.
Sinema tarihimizde sosyal içerikli filmlerin hikâyeleri, özünden koparılarak çekilir. Bizim hikâyelerimizde mutlaka milli ve manevi değerler vardır oysa. Sinema dilinin bu değerlerden uzak oluşu, sinemanın halkla bütünleşmesini hep engellemiştir.
Toplumun inandığı değer yargılarını hiçe sayan veya görmezden gelen ya da tam tersi değiştiren sinema hikâyeleri ise büyük reklâm bütçeleriyle iş yapar gözükmüştür. Basın ve patron desteği sayesinde üzerinde konuşulan ama seyredilmeyen böyle çok filmler vardır.
Bu sebeple, içinde yaşadığı toplumun dilini anlayamayan, dilini anlayamadığı için duygularını da anlayamayan nice güzelim hikâyeler heba olup gitmiştir. Bizim toplumumuzun duygu ve düşünceleri ne kadar değiştirilmeye çalışılırsa çalışılsın, genetik mayamızda, dini ve milli değerlerimiz vardır ve yok edilemez.
Mesela bu gerçeği göz önünde bulunduran sinema filmleri iş yapmıştır. İşte bir tanesi de bu hafta vizyona girdi. Toplumun değer yargılarını es geçen yapımlar patinaj çekerken; “Eşrefpaşalılar” daha vizyona girmeden pek çok sinemanın ilk on günü dolu.
Yapımcılığını Ankara Sanat Evi (ANSE) genel yönetmeni M. Yusuf Kulaksız’ın üstlendiği Komedi-Dram türündeki sezonun sürpriz filminin senaryosunu Burak Tarık, yönetmenliğini ise TRT kökenli yönetmenlerden Hüdaverdi Yavuz yapmış. Filmde sinema ve tiyatro dünyasından çok sayıda isim rol almış.
Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşen, 110 kopya ile tüm Türkiye’de gösterime giren “Eşrefpaşalılar”, ANSE’nin tiyatro oyunlarından biriyken sahneden sinemaya geçmiş. 3 yıl boyunca tüm Türkiye’de turneye çıkan ve 400 binden fazla seyircinin izlediği oyun, çok fazla beğenilince sinemaya aktarılmış.
Eşrefpaşalılar’ın yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın birçok yerinde merakla beklenen sinema filmi olduğu belirtiliyor. Yapımcı M. Yusuf Kulaksız’ın verdiği bilgilere göre film, Almanya’dan ABD’ye, Fransa’dan İngiltere’ye, Kanada’dan Belçika’ya kadar pek çok salonda gösterime girmiş.
Film, komedi türünde çok önemli bir model teşkil ediyormuş. Küfür ve argodan uzak mizah anlayışı ile daha önce tiyatroda güldürdüğü ve düşündürdüğü insanları, şimdi de sinema perdesinde güldüreceğinden ve düşündüreceğinden kuşku duyulmuyor.
Yapımcı firmanın hedefi, filmi her aileden en az 3 kişinin izlemesi üzerine kurulu. Yani “Eşrefpaşalılar”ın ailelerin çocuklarıyla rahatça gidip izleyebileceği bir film olduğu ısrarla vurgulanıyor.
Kısaca filmin özeti şöyle: İzmir Eşrefpaşa’dan gelip İstanbul’a yerleşmiş iki dosttan biri olan Tayyar (Hüseyin Soysalan), güç ve iktidar tutkusu ile büyük bir mafya lideri olurken; Davut (Turgay Tanülkü), küçük mahallesinde namusuyla kahvesini işletmektedir.
Hem Tayyar, hem de Davut, ikisi de aynı kadını sevmiştir fakat Madam Eleni (Sermin Hürmeriç) Davut’u sevmesine rağmen Tayyar ile evlenmek zorunda kalmıştır. Bir de kızı Duygu (Deniz Özpınar) dünyaya gelmiştir. Fakat Tayyar, Madam’ın gönlünün Davut’ta olduğunu bildiğinden bunu sindiremeyip kızı ile birlikte Madam’ı ortada bırakmıştır.
Tayyar bir şekilde intikam alacaktır ve bunu Davut’un evlatlığı Nusret’i (Burak Tarık) kendi yoluna çekerek yapmayı planlamaktadır. Mahalle kabadayısı Nusret ise bir tarafta sevdiği kız, sevdiği insanlar; diğer tarafta ise para ve saltanat arasında kalır.
Bu iki dünya arasında bocalarken mahallenin metruk camisine bir hoca (Sinan Taymin Albayrak) tayin olur ve olayların seyri değişmeye başlar. Bundan sonrası filmde.
Bilgi için: www.esrefpasalilar.com.tr

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi