Mehmet Talu

Mehmet Talu

Resûlullah S.A.V. efendimizin yaptığı umreler07

Resûlullah S.A.V. efendimizin yaptığı umreler07

Abdullah b. Abbas (R.A.) ve Enes b. Malik (R.A.)'den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) efendimiz dört umre yapmıştır. Veda haccı ile birlikte olan dışında, hepsi de Zilkade ayında olmuştur. Bu dört umre şunlardır:

1- Hudeybiye senesi yapılan umre: Gerçi bunda umre için niyet edilip ihrama girildiği halde, Mekke müşriklerinin izin vermemesi yüzünden tavaf ve sa'y yapılmamıştır ama kurban kesilmiş, tıraş olunmuş ve ihramdan çıkılmıştır. Bu sebeple bu da bir umre kabul edilmiştir. Bu umre Hudeybiye sulh anlaşması gereğince ertesi yıla bırakılmıştır.

2- Ertesi yıl yapılan umre, Umretu'l-kaza. Açıkladığımız gibi bu umre hicretin yedinci yılında yapılmıştır. Buna Umretü'l kazıyye ve Umretü's-sulh adları da verilir.

3- Huneyn ganimetlerinin taksim edildiği yer olan Ci'râne'den yaptığı umre.

4- Veda haccı sırasında Hacc-ı kıranla yaptığı umre. İşte bu umresi zilhicce ayında olmuştur. (Buhari; Megazi: 33; No: 3917; 4/1525, Müslim; Hac: 35; No:217; 2/916, Ebû Davud; Menasik: 80; No: 1994; 1/610, Tirmizi; Hac: 6; No: 816; 2/221, İbn-i Mace; Menasik: 50)

Muhterem okuyucu!
Bu bilgilerden sonra "Ya Rabbi! Ben Senin Rızan İçin Umre Yapmak İstiyorum." isimli eserimden bahsetmek istiyorum. Bu kitap, sadece bir UMRE rehberidir.

Israrla tavsiye ettiğimiz bu eserimizi "TEREKE YAYINCILIK, Namık Kemal Mh. Yunus Emre Cd.Yavuz Sk. No:9/A Ümraniye-İstanbul, TEL: 0216 521 39 56-0532 610 33 49" adresinden temin edebilirsiniz.

Arzettiğimiz gibi umre, kutsal mekânlarda, mübarek yerlerde yapılan, hem malî hem de bedenî, sünnet-i müekkede olan bir ibadettir. Diğer İslam ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de kontenjan darlığı nedeniyle hac vizesi çıkmaması ve ikinci kez hacca gidilemediğinden, umre talebi her geçen yıl artmaktadır.

Umre yolculuğu, hac yolculuğu gibi bir ibadet yolculuğudur. Umre, Müslümanın hayatında dönüm noktası teşkil eden ibadetlerdendir. Dolayısıyla bu ibadet; kişinin maddi ve manevi hayatını gözden geçirmesi, manevî dünyasını geliştirmesi ve ruhî bir yenilenme gerçekleştirebilmesi için önemli bir fırsattır. Bu manevi iklimi yaşamak, mukaddes mekânları ziyaret etmek ve İslam tarihini yeniden okumak, kişinin kendini, yolunu, hayat yolculuğundaki yerini ve sonuçta Rabbini tanıması için bu fırsat ve umre ziyaretine ayrılan zaman dilimi çok iyi değerlendirilmelidir.

Bu nedenle, daha işin başında iken kendimizi, niyetimizi ve kalbimizi başka işlerle meşgul etmeden, "sadece umre ve ibadet yapma" niyet ve arzusuyla hazırlamamız, başından sonuna kadar bu yolculukta ibadet bilincini muhafaza etmemiz gerekir. Sadece ve sadece umre ibadetine yoğunlaşmalıyız.

Çünkü manevî dünyasında yeni bir pencere açmak, hayatında olumlu bir gelişme meydana getirmek amacıyla çıktığı bu kutsal yolculukta kişinin gayesine ulaşabilmesi için, zihnen, kalben, fikren yoğunlaşarak umre yapması gerekir. Böylece yanlış yöneliş, duygu, düşünce ve günahlardan arınacak, temizlenecek ve hayatında yepyeni tertemiz bir sayfa açmış olarak bu yolculuktan dönecektir.

Fakat bu bilinç kaybedilirse yapılan yolculuk anlamını yitirir ve manevî açıdan içi boşaltılmış bir seyahate dönüşür. Böyle bir konuma düşmemek için, ilk insan ve ilk peygamber Hz.Adem (A.S.)'dan itibaren pek çok ululazm peygamberin ALLAH Teâlâ'ya bağlılık ve teslimiyetine tanık olan kutsal topraklara doğru yola çıkarken bir bakıma kendimizi yeniden keşfetme yolculuğuna çıktığımızın farkında olmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi