Mehmet Talu

Mehmet Talu

Resûlullah S.A.V. efendimizin yaptığı umreler 4

Resûlullah S.A.V. efendimizin yaptığı umreler 4

İnsan olarak, kul olarak herkesin geçmişte birtakım eksiklikleri, hataları ve yanlış yönelişleri olabilir. Muhakkak ki bunları işlememiş olmayı çok arzu ederiz. Ancak kutsal iklimde içinde bulunulan atmosfer, geçmişte içine düştüğümüz yanlışların ve günahların ağır yükünü atabilmek, geleceğe yönelik olarak da hayatımızda tertemiz bir sayfa açabilmek için büyük bir imkân sunmaktadır. Çünkü Allah'ın insanları affettiği ve duaları, tövbeleri geri çevirmediği mübarek mekânlarda bulunmak, bunun için önemli bir fırsattır. İçtenlikle yapılacak duaların asla geri çevrilmeyeceği bu atmosferi iyi değerlendirebilmek ve bundan sonraki hayatımız için tertemiz bir sayfa açabilmek için umre yolculuğumuzun, hayatımızın geri kalan süresi açısından bir sözleşmeye dönüşmesi gerekir. Bu, geçmişte işlediğimiz ve İslâmî bir şuurla bağdaşmayan her şeyi silip süpürüp atmak ve hayatımızda yeni bir sayfa açmak üzere yapılacak bir sözleşmedir. Tıpkı Mina'da Akabe biatleriyle, temel insanî ve ahlâkî değerlere bağlı kalacaklarına dair Hz. Peygamber (S.A.V) Efendimizle sözleşme yapan Medineli sahabiler gibi.

Bu sözleşmede kişi, bundan böyle hiç kimseye haksızlık yapmayacağına, kul hakkı yemeyeceğine, kendisine emanet edilmiş olan diğer mahlûkat ile ilişkilerini Allah'ın koyduğu sınırlar içerisinde sürdüreceğine, tabiatı ve sosyal çevreyi tahrip etmeyeceğine, yeryüzünü imar edeceğine ve orada bozgunculuk yapmayacağına, Allah elçisinin çizdiği yoldan sapmayacağına, yoldan sapmış insanları kılavuz edinmeyeceğine, İslâm'ın ortaya koyduğu güzellikleri insanlara ulaştırmak için çalışacağına, haksızlıklara arka çıkmayacağına, Allah'ın çizdiği sınırları koruyacağına ve onları ihlal etmeyeceğine, iyi bir insan ve iyi bir Müslüman olacağına söz verecektir. Umre yolculuğu böyle bir sözleşmeye dönüştürülebildiği takdirde anlam kazanır ve kişinin kendini yenilemesine ve gönül dünyasını arındırmasına vesile olur. Umre yolculuğunu, böyle bir misakın randevusu hâline getirebilenler, umre yolculuğunun içini doldurmuş olurlar.

Bu görevin ilk merhalesi ihram ve telbiye'dir. Zira ihrama girmek, insan için bir kıyafet değiştirmekten çok; niyet ve irade ile ALLAH Teâlâ'ya yönelmektir. Kibirden, gururdan, bencillikten kurtularak, takvaya ulaşmaktır. Bu bağlamda ihrama giren kişi telbiye, tekbir, tehlil, selam ve dua ile yoluna devam eder. Benliğini aşar ve iradesini güçlendirir. Bu duygu ve düşünceler ışığında umreye gidecek kardeşlerimize başarılar diliyoruz. Ayrıca ibadet ve dualarının kabulünü Yüce ALLAH Teâlâ'dan niyaz ediyoruz.

Şu veya bu iddiadan uzak olarak tavsiye ettiğimiz bu mütevazi eserin, yüce Rabbimizin rızasına muvafık olmasını ve umreye giden bahtiyar kulların istifade etmesini ümit etmekteyim.

Yapılan umrelerin, cahiliye değerlerinin egemenliğinden kurtularak İslâmî ve insanî değerlerin huzur iklimine girmeye vesile olması temennisiyle, bu âcizane gayretimizden Rabbimizin razı, Müslüman kardeşlerimizin müstefid ve biz fakirin de salih amelden başka hiçbir şeyin fayda vermeyeceği mahşerdeki ilahi mahkemede hissedar kılınmamızı niyazla her şeye kadir olan yüce Rabbimize teveccüh ederiz. "Bir işten maksat ne ise hüküm ona göredir." Bizim bu işten maksadımız: Rıza-ı ilahi ve Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz'in şefaatidir. Bu çalışmamızın bunlara vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ederiz. O, en yakın, tek işiten ve duaları kabul buyurandır. Ayrıca Müslüman kardeşlerimizden hayır dualar istirham ederiz.

ÖNEMLİ NOT:

"Ya Rabbi! Ben Senin rızan için HAC yapmak istiyorum" isimli eserimizde: Sadece HAC ile alakalı konulara yer verilmiş olup başka hususlara temas edilmemiştir. İstifade edilmesi daha kolay ve pratik olsun diye:

1- "Umre" ile ilgili bütün bilgi ve uygulamalar için: "Ya Rabbi! Ben Senin rızan için UMRE yapmak istiyorum" isimli eserimizi,

2- "Hac veya umrede yapılabilecek dua" ile ilgili bütün bilgi ve uygulamalar için: "Ya Rabbi! Ben Senin rızan için DUA yapmak istiyorum" isimli eserimizi,

3- "Mekke-i Mükerreme" ve "Medine-i Münevvere"de ziyareti mümkün olan yerler ve tarih bakımından bilinen, fakat günümüzde maalesef izleri bile mevcut olmayan yerler ve bilinmesinde fayda bulunan bazı konular hakkında: "Ya Rabbi! Ben Senin rızan için ZİYARET yapmak istiyorum" isimli eserimizi önemle tavsiye ederiz.

Mebrûr bir hac, makbûl bir umre ve müstecab dualar için adı geçen bu eserleri mutlaka almanızı, dikkatlice okumanızı, ondan sonra hacca veya umreye gitmenizi, giderken de bu eserleri yanınızda bulundurmanızı önemle tavsiye ederiz.

Bir sorunuz olursa, çekinmeden her zaman arayabilirsiniz:

0532 273 38 96

Meşgul olmam sebebiyle cevap verilemezse, mesaj bırakabilirsiniz.

Haccımız mebrûr, umremiz makbûl, sa'yimiz meşkûr, dualarımız müstecab olsun. Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi