Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

CIA’nın Ergenekon kılavuzu!..

CIA’nın Ergenekon kılavuzu!..

CIA, Ergenekon ile ilgili 22 sayfalık bir belge ya da kılavuz denebilecek bir rapor yayınlamış. Raporu yayınlayan gazete ise haberi "CIA'dan Ergenekon kılavuzu" olarak vermiş. Bizim bildiğimiz kılavuz rehber, yol gösterici anlamına gelir. Böyle olunca CIA raporunu kılavuz olarak nitelendirmek ne anlama geliyor diye insan düşünmeden edemiyor. Eğer bir tercüme hatası yoksa CIA'nın ülkemizdeki tüm cinayetlerde ve darbe hazırlıklarında rehberlik yaptığını düşünmek yanlış olmaz galiba. Gerçi CIA kılavuzu olarak nitelendirilen metinde yer alan bilgilerin tamamı bilinen hususları içeriyor. Çeşitli zamanlarda medyada yer almış belge ve bilgiler CIA kılavuzu olarak takdim edilmiş ama ister kılavuz ister belge ya da rapor olarak nitelendirelim söz konusu metinde Uğur Mumcu, Özdemir Sabancı, Rahip Santoro, Hrant Dink Necip Hablemitoğlu ile Danıştay saldırısı, Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanması, Madımak Oteli yangını gibi yakın tarihimizde yaşanmış pek çok cinayet ve saldırılar Ergenekon ile ilişkilendiriliyor. Ülkemizde cereyan etmiş olayların doğrusunu CIA raporundan öğrenecek değiliz. Söz konusu raporda yer verilen tüm bilgiler zaten Ergenekon soruşturması vesilesiyle parça parça kamuoyuna yansımıştı. Bu noktada önemli olan raporun muhtevası değil böyle bir zamanda CIA'nın bir kılavuz hazırlama ve bunu bir gazeteye sızdırma ihtiyacını niçin duymuş olduğudur.

Bir de raporu yayınlayan gazetenin kılavuzda yer alan bilgilerin açık istihbarata dayalı olduğunu belirtme ihtiyacı duymuş olmasıdır. Sanki böylece sıradan bir rapor hazırlanmış görüntüsü veriliyor. Bu arada CIA'e bağlı açık istihbarat merkezinin raporlarının gizlilik derecesinde değerlendirilmediği ancak kamuoyunun kullanımına da açılmadığı belirtilen haberde bu tür raporların sadece ilgili birimlere gönderildiğine dikkat çekiliyor.

Öyle ise bu rapor neden sızdırıldı? Bunda amaç nedir?

Bu soruların cevabını net olarak bilmek mümkün olmamakla birlikte ancak ABD'nin Ergenekon soruşturma ve duruşmaları ile yakından ilgilendiğini söylemek yanlış olmaz. Bu ilgisini de hazırlanan raporda açık istihbarata dayalı bilgiler yer alıyor denerek yıllardan beri ülkemizde yaşanan cinayetlerle CIA arasında bir bağ olmadığı gösterilmeye çalışılıyor. Bu arada ister istemez mademki ülkemizdeki derin devlet ile ABD'nin hiç bir ilgisi yoktur, işlenmiş ve faili meçhul kalmış cinayetlerde de payı yoktur ne gerek var böyle bir raporun Türk kamuoyuna sızdırılmasına.

Ülkemizi karıştırma, iç çatışmaya sürükleme planlarının bir parçası olan cinayet ve saldırıların tümünü Ergenekon zanlılarının üzerine yıkma görevini CIA niçin üslenmiştir? Buna niçin gerek duymuştur? Türk emniyet ve yargısının çabaları ve çalışmaları bu gizli kalmış cinayetleri zaten ortaya çıkarmaktadır. Ve yargılama da sürmektedir. Bu noktada herkesin yargılamanın sonunu beklemesi gerekmez mi?

NATO bünyesinde oluşturulmuş birtakım yapılanmaların bir bölümünden ABD rahatsız olmuştur da onların tasfiyesini mi istiyor? Buna yardımcı olmaya mı çalışıyor? Ya da genellikle açıklamalarda yabancı istihbarat örgütleri olarak nitelendirilen CIA ve MOSSAD'ın pek çok cinayette parmağı olduğuna dair medyaya da yansıyan bilgilerden rahatsızdır da bu töhmetten kurtulmanın bir adımı mıdır söz konusu rapor?

Tüm bunlar üzerinde düşünülecektir. Ancak millet olarak kucaklaşmanın yolu geçmişte işlenen her cinayetin ardından sokaklara dökülen günlerce olaylarda hiçbir dahli olmayan masum insanları suçlayan, hatta bu ülkeyi terk etmeye çağıranların şöyle bir durup düşünmeleri, geçmişte yaptıklarının haksız olduğunun idrakine varmaları gerekmez mi? En azından inanan insanlara karşı yürüttükleri iftira ve hakaret kampanyalarından pişmanlık duyduklarını açıklamaları çok zor mudur?. Kısacası ülkemizde laikçi bir kesimin inanan insanlara karşı en azından bir özür borcu vardır. Barış böyle sağlanır, hatalardan böyle kurtulmak mümkün olabilir. O zaman farklılıklara rağmen bir arada yaşamanın temelleri atılmış, çatışmalar geçmişe terk edilmiş olur. Demokratikleşmenin önündeki en önemli engellerden birisi böylece kalkmış, insan hak ve özgürlüklerine giden yol engellerden arındırılmış olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi