Mehmet Talu

Mehmet Talu

Hıdrellez

Hıdrellez

Soru: Hıdrellez ne demektir?

Cevab: Bismillahirrahmaninahim.

Hıdrellez: Hızır ve İlyas (A.S.)'ın her bahar başlangıcında buluştuklarına inanılan Milâdî 6 Mayıs, Rumî 23 Nisan'a rastlayan güne verilen isimdir. Söz konusu günde Hızır ve İlyas (A.S.) buluşarak sohbet ederler ve bu günlerde vakitlerini ALLAH Teâlâ yolunda olmanın ve birlikteliklerinin verdiği sevinçle kuvvet bulurlardı.

Hızır (A.S.)'ın ALLAH Teâlâ'nın lütfü ile dolaştığı yerde yeşillikler çıkar ve çorak yerler çiçeklere bezenirdi. İşte bu olaya dayanarak, halk zamanla bu günlerde buluşup Hızır ve İlyas (A.S.)'ın geleneğini sürdürmek amacıyla özel anma ve dua günleri tertib eder olmuşlar. Ancak bu zamanla aslî hüviyetinden çıkarılarak günümüzde olan şekliyle Hıdrellez adını almıştır.

Günümüzde kullanılan mânâsı ise: İnsanların kıştan kurtuluşlarının bir işareti ve bahar güneşinden faydalanma, piknik yapma, stres atma, eğlenme, nişan, düğün, sünnet törenleri tertib etme, uğursuzlukları giderme, adak adama, dilekte bulunma gibi düşünceleri gerçekleştirme amacıyla gelenekselleşen "bahar bayramı" inancıdır ki, tam bir bid'at olarak ortaya çıkmıştır.

Hızır (A.S.), Kehf Suresi: 60-82 ayet-i kerimelerinde zikredilen kıssadaki salih adamdır. İlyas (A.S.) ise, İsrailoğulları Peygamberlerinden olup:

"Hiç şüphe yok ki İlyas gönderilen Peygamberlerdendir" (Saffat Sûresi: 123)

Ayet-i kerimesinde ismi geçen ve Tevrat'ta "Elia" diye zikrolunan Peygamberdir.. M.Ö. 9. asırda yaşadığı ve daha sonra zamanın hükümdarları ile çok mücadele ettiği, çoğu zaman mağaralarda yaşadığı kaydedilmektedir.

İlyas (A.S.) İsrail oğullarına ALLAH Teâlâ'nın elçisi olarak gittiğinde onlar, "Ba'l" adında dört cepheli puta tapıyorlardı. Hz.İlyas (A.S.)'ın bütün gayretlerine rağmen İsrailoğulları bu puta tapınmaktan vazgeçmemiş, Hz.İlyas (A.S.)'ın Peygamberliğini yalanlayarak (Saffat Sûresi: 124) O'nu ülkeleri olan Ba'lbak'ten çıkarmışlardı. Fakat ALLAH Teâlâ'nın gazabı bunların üzerine geldiğinde pişman olmuşlar ve İlyas (A.S.)'ı geri çağırmışlardı. Ancak tekrar nankörlük etmişler, bunun üzerine İlyas (A.S.) oradan uzaklaşmıştır.

İlyas (A.S.)'ın, İsrailoğullarından ayrılması Hızır (A.S.) ile buluşması gerçekleşti. Bu buluşma "Hızır-İlyas" iken sonradan Hıdrellez şeklinde değiştirilmiştir.

Halk arasında Hızır (A.S.)'ın denizde, Hz. İlyas (A.S.)'ın da karada darda kalanlara yardıma koştuğu, ikisinin senede bir gün, Mayıs'ın altısında biraraya gelerek insanların yardımına koştuğuna inanılır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi