Necati Özfatura

Necati Özfatura

İsrail ve nükleer güç

İsrail ve nükleer güç

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Stratejik Araştırma Enstitüsünün raporuna göre 1960’tan bu yana nükleer silah üreten İsrail’in elinde 300 nükleer başlık bulunmaktadır. Böylece İsrail dünyanın 6. nükleer gücüdür. Henüz nükleer silahı olmayan İran’a yaptırım için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar alırken İsrail’in 1960’tan bu yana nükleer gücü görmezlikten gelinmiştir. Dahası uluslararası denetim dışındadır. Bunun adı çifte standarttır.
Bugün “nükleer silahlar olmasın” diyen ülkelerin hepsinde nükleer silah vardır. İsrail’in gizli nükleer güce sahip olduğunu ilk defa deşifre eden Mordehay Vanunu isimli bir Yahudidir. 1960 yılından bu yana İsrail nükleer silah üretiyordu. Ancak İsrail bu iddiaları tamamen ret ediyordu. The Sunday Times gazetesinin 5 Ekim 1986 sayısında “İsrail nükleer silahlarının sırları açığa çıktı” haberi yer aldı. İfşa eden atom teknisyeni Mordehay Vanunu idi. MOSSAD ajanlarından biri kendini Cindy adı ile Amerikalı turist olarak tanıttı. Roma’ya tatile ikna etti. Roma’da bayıltılan Mordehay bir yat ile İsrail’e getirildi. (30 Eylül 1986 Roma) Gizli mahkemelerle yargılandı. 18 yıl hapis cezası verildi. Bunun 11 yılı hücrede geçti. 2004 yılında şartlı olarak tahliye edildi. 2004’ten itibaren 30 defa tutuklandı. 3 defa hapse girdi. (2004, 2008, 2010) Mordehay Vanunu son defa hapse girerken şunları söyledi: “İfade özgürlüğüm yok. İfade özgürlüğüm olmadığı için de üç aylığına hapse giriyorum. Utan İsrail! Gerçekleri söylediğim için 24 yıl aradan sonra beni yeniden hapse koyacağı için. MOSSAD utan! İsrail medyası utan! İsrail demokrasisi tam 2 bin yıldır en temel hakkın ifade özgürlüğü olduğunu öğrenemediği için utan!..”
Mayıs 2010 sonunda nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına üye olan 189 ülke İsrail’in bu anlaşmaya üye olmasını ve nükleer tesislerini denetime açması çağrısı yaptı. Türkiye’nin bu konuda rolü büyük idi. Bu çağrı ile İsrail çılgına döndü.
İsrail sadece güçten anlar. İsrail’in gücü, İslam Dünyasının zayıflamasından kaynaklanmaktadır. İslam Dünyası Filistin meselesinde birlik olursa İsrail savaş, terör ve şiddete başvuramaz. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak kapalı kapılar ardında müthiş bir açaklama yaptı: “Ufukta savaş belirtileri var. Bu yüzden de silah stokumuzu yarı yarıya artıracağız.”
Nixon’dan bu yana ABD’nin her zaman şımarttığı güç sarhoşu İsrail, kendi ülkesinde bile tepkilere sebep olmuştur...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi