İsrail'i alarma geçiren araştırma

İsrail'i alarma geçiren araştırma

İsrail Kanal 10 televizyonu iki gün önce çok ilginç bir haber yayınladı. İsrail Başbakanlık ofisinden sızdırıldığı söylenen habere göre, saldırganlığıyla dünyadaki imajı yerlerde sürünen İsrail, en yakın müttefiki ve koruyucusu ABD'de bile artık 'masum' görülmüyor.

Yahudi lobilerinin gerek Amerikan yönetimi gerekse Amerikan kamuoyu üzerinde yaptığı gizli ve açık propaganda sayesinde şimdiye kadar sadece Amerikan yönetimleri değil Amerikan halkı da İsrail yanlısı bir düşünceye sahipti. Ancak son yapılan bir araştırmaya göre, Amerikan kamuoyunun yarısından çoğu Filistin'in Gazze Şeridi'nde bir insani dram yaşandığını düşünüyor. Amerika'da yapılan ve İsrail Hükümeti'ne ulaştırılan araştırma, Cumhuriyetçi Parti'nin ünlü siyasi araştırma uzmanı Frank Luntz tarafından gerçekleştirildi.

Luntz'a araştırmayı yaptıran kuruluş ise Amerika'daki Yahudi kuruluşlarından The Israel Project (TIP). TIP'in yaptırdığı araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde 56'sı Gazze'de insani kriz yaşandığını, yüzde 43'ü ise Gazzelilerin açlıkla karşı karşıya olduğunu düşünüyor. İsrail'in Özgürlük Filosu'na düzenlediği kanlı baskını destekleyenlerin oranı ise sadece yüzde 34. Bu sonuçlar, Amerika'daki kamuoyu desteği hep yüzde 70'lerde seyreden İsrail'in Amerikalıların desteğini de kaybettiğini gösteriyor.

Amerikalıların İsrail'e olan desteğinin düşmesine en büyük katkıyı internet sağlıyor. Zira, büyük gazete ve televizyonların kayıtsız şartsız bir şekilde İsrail projesini desteklediği Amerika'da, herkesin ulaşabildiği internet sayesinde İsrail destekçisi medyanın tekeli kısmen de olsa kırılmış durumda.

Ekonomik krizin evsiz ve yoksul bıraktığı milyonlarca Amerikalı, kendilerini yönetenlerin kendilerinden topladığı vergilerden İsrail'e her yıl milyarlarca Dolar gönderdiğini internetteki alternatif internet medyası aracılığıyla öğreniyor.

Geçtiğimiz yıl Amerika'da düzenlenen savaş karşıtı bir gösteride, göstericilerden biri El Cezire televizyonuna konuşurken, “Bizler gerçekleri El Cezire ve Press TV'nin internet sitelerinden öğreniyoruz” demişti. Bu iki televizyon kanalının yayınları Amerika'da yasaklı, ancak CNN ve Fox gibi İsrail sesi televizyonların halka enjekte ettiği İsrail virüsü El Cezire, Press TV gibi televizyonlar, Huffington Post ve Free Press gibi gazeteler ile internetteki alternatif haber sitelerince temizlenebiliyor. Amerikan kamuoyunun desteğini de kaybetmişse İsrail, tehlike çanları çalıyor demektir. Türkiye'deki köşe yazarı diye İsrail propagandası yapanların çabası bile İsrail'i artık temize çıkaramaz.

NOT: İsrail'in Kanal 10 televizyonu, Amerika'daki araştırma sonuçları için 'kaygı verici' değerlendirmesinde bulunurken, Netanyahu'yu kastederek “Araştırma sonuçları, İsrail'in bir numaralı propagandacısının medya stratejisinin yanlış olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı. Bir numarada Netanyahu'nun olduğu İsrail propaganda merkezinde acaba İsrail'i canhıraş savunan bazı 'Türk” köşe yazarları kaçıncı propagandacı olarak biliniyor?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi