Mehmet Talu

Mehmet Talu

Oruçtan beklenen güzel neticelere nail olabilmek 2

Oruçtan beklenen güzel neticelere nail olabilmek 2

Oruç ALLAH Teâlâ'ya itaat ve ibadettir. Kişiye sınırsız sevab kazandırır. Çünkü oruç yalnız ALLAH Teâlâ içindir. ALLAH Teâlâ'nın keremi ise sınırsızdır. Oruç bir yıldan öbür yıla kadar işlenen küçük günahlara keffarettir. Oruç ALLAH Teâlâ'nın emirlerine uymak ve yasaklarından sakınmaktan ibaret bulunan takvaya sebep olur.

Oruçtan beklenen bu güzel neticelere nail olabilmek için onu kemaliyle tutmak ve yalan konuşmak, gıybet etmek gibi oruca zarar verecek şeylerden kaçınmak gerekir. Ebû Hureyre (R.A.)'den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

"Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına ALLAH Teâlâ için hiçbir ihtiyaç yoktur." (Buhari, Savm; 8; No:1804; 2/673) buyurmuşlardır.

Enes b. Malik (R.A.)'den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

"İnsanların etlerini yemeğe devam edenler, yani gıybet edenler oruç tutmamıştır." buyurdu. (Deylemi, Firdevs, 4/77 No: 6238)

Ebû Hureyre (R.A.)'den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

"Oruç, yemekten, içmekten kesilmek değildir. Oruç ancak fuzuli ve şehevâni sözlerden oruç tutmaktır. Eğer bir kişi sana söver veya sana karşı bilgisizce hareket ederse sen muhakkak ben oruçluyum, dolayısıyla sana uyamam de!" (Hâkim, Müstedrek, 1/430)

Bu sebeble tutulan orucun tam kâmil olabilmesi için:

1- Göz dinen kötü, haram ve mekruh olan şeylere bakmayacaktır.

2- Dil yalan söylemeyecek, dedikodudan, aleyhte konuşmak ve gıybet yapmaktan, özellikle yalan yere yemin etmekten sakınacaktır.

3- Kulak dinen kötülenmiş, haram ve mekrûh olan şeyleri dinlemeyecektir. Müslümanlıkta söylenmesi haram olan her şeyin dinlenmesi de haramdır. Bir kimsenin aleyhinde konuşanı ve gıybet yapanı dinleyen de, söyleyenin günahına ortak olmuş olur.

4- Eller harama ve hileye, dinen kötü ve mekruh olan şeylere uzanmayacaktır.

5- Ayaklar gidilmesi dinen kötü, haram ve mekruh olan yerlere basmayacaktır.

Şu halde oruç tutan bedenini de tüm organlarını da günahlardan ve kötülüklerden korumak zorundadır. Aksi halde şu hadis-i şerif tecelli eder. Ebu Hureyre (R.A.)'den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Nice oruç tutanlar vardır ki, haramdan sakınmadıkları için oruçlarından nasipleri, ellerine geçecek olan; sadece açlık ve susuzluk çekmektir. Nice gece kalkıp teheccüd namazını kılanlar vardır ki, kârları, nasipleri sadece uykusuzluktur. (İbn-i Mace, Sıyam:21; No:1690; 1/539; Hakim, Müstedrek, 1/431.) buyurmuşlardır.

Ebu Hureyre (R.A.) buyurdu ki: "Gıybet, orucu yırtar, istiğfar ise onu yamalar. İçinizden her kim, yarın ahirete orucunu yamalanmış olarak getirmemeye güçlü ise, bunu mutlaka yapsın."

Cabir b. Abdullah (R.A.) buyurdu ki: "Oruç tuttuğun zaman kulağın, gözün ve dilin yalandan ve bütün haramlardan oruç tutsun yani uzak dursun. Hizmetçilerine eziyet etmeyi de bırak, oruçlu gününde üzerinde vekar ve sekinet bulunsun, oruçlu gününle oruçsuz gününü bir tutma."

Ebu Zer (R.A.): "Oruçlu olduğun zaman, gücün yettiği kadar haramlardan korun." derdi. Kendisi de oruçlu olduğu gün evine çekilip ibadetle meşgul olur, ancak namazlara çıkardı.

İmam-ı Mücahid buyurdu ki: "İki huy vardır ki, onlardan sakınanın orucu kurtulur, bunlar da gıybet ve yalandır."

Ebu'l-Âliye Hazretleri de: "Oruçlu kimse, gıybet etmediği müddetçe ibadettedir." buyurmuştur. (Suyuti, Duru'l-Mensur, 1/484)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi