Merve Kavakçı İslam

Merve Kavakçı İslam

J.N. Tanrıöver

J.N. Tanrıöver

Bugün sizlerle, bize, ailemize ait bir mutluluğu paylaşacağım. Sevincimize sizler de ortak olun istiyorum. Bugün size Janna Tanrıöver’den bahsedeceğim. Yeğenim Cenne Nur Tanrıöver’den. Adı, Cennet’in orijinal Arapça telaffuzuna tekabül ediyor. Janna Amerika’da doğdu, hayatının büyük bir bölümünü orada geçirdi. Güzel Türkçe konuşuyor. Yazları geçirdiği Türkiye’de anne-baba vatanıyla hasret gideriyor. Sidra’nın ablası o, aynı zamanda. New York’ta Columbia Üniversitesi’ne bağlı meşhur The School’da okuyor. Şimdi ilköğretimde dördüncü sınıfta. Dokuz yaşında. Ne zaman büyüdü, ilkokula başlayıp neredeyse bitirecek hale geldi bilmiyorum. Zaman, dedikleri gibi, su gibi akıp gitmiş. Doğduğunun haberini aldığım gün hâlâ hafızamda. Bebekliği, sarı ipek saçları gözümün önünde. İyi bir at binici Janna. İyi bir yüzücü de aynı zamanda. Yazları genelde Çeşme’de geçiriyorlar. Düşünürüm bazen...Çeşme sahillerinde Janna’yı uzaktan gören biri tahmin edebilir mi ki, bu çocuk çok güzel Kur’an-ı Kerim okur. Hiç sanmam... Sesi davudi, ağzı düzgün, ezberi çok kuvvetlidir Janna’mızın. Dört yaş dört ay’da başladığı Kur’an çalışması tecvide hakim Arap hocaların elinde geçmiştir yıllarca, dedesinin kurduğu okulda. Türkiye standartlarında, hele hele de on iki yaş altı Kur’an eğitiminin yasak olduğu göz önünde bulundurulursa, kolay kolay tahayyül edilebilecek bir şey de değildir bu. Mahreçleri, erkana uygun tilavetiyle büyüler sizi Janna’mız.
Janna’yı size biraz tanıttıktan sonra gelelim paylaşmak istediğim güzel haberimize... Geride bıraktığımız yazın sonunda Janna annesinin yanına gelir ve “Anne ben başımı örtmeye karar verdim” der! Elif şaşırır. Ama şaşkınlığını belli etmemeye çalışır. “Oturalım konuşalım” der Janna’ya. Anne kız arasındaki uzun diyaloglardan sonra Elif Janna’nın bu işi gönülden istediğine, hayatında bu değişikliğin getireceği yeni duruma sorunsuz adapte olabileceğine kanaat getirir ve gözü yaşlı, gururlu bir anne olarak başörtülü Janna’yı bağrına basar. (Elif’in Amerika’daki Müslüman okurlara bu konuda yazdığı yazısına www.hijabitopia.com adresinden ulaşabilirsiniz.)
Okulların açılmasına çok az zaman kalmışken halledilmesi gereken bir konu da Janna’nın okuluna bu yeni durumun bildirilmesidir. Bu Janna’nın ikinci okuludur. İki sene öncesine kadar Müslümanların çoğunlukta olduğu bir bölgede, Teksas’ta özel bir İslâmi okula devam etmiştir. İslâmi normatif olarak, bir hayat tarzı olarak orada benimsemiştir. Etrafındaki herkes Müslüman, bütün hemcinsleri zaten tesettürlüdür. Ancak New York’a taşındıktan sonra başladığı şimdiki okulu başka Müslüman öğrencisi bulunmayan, Manhattan’ın göbeğinde bir okuldur. Elif anne olarak haliyle biraz tedirgindir. Tesettürlü Janna yaz dönüşünde nasıl karşılanacaktır... Ama kızının küçük yaşına rağmen aldığı bu önemli kararın arkasında durmaya da kararlıdır.
Janna’nın yeni eğitim yılına başörtülü olarak başlayacağını okul müdürü Kevin Fittinghoff’a Elif bir mektupla bildirir. Ayrıca başörtüsünün hem dini açıdan hem de ailemiz için ne anlama geldiğini ifade eder yazdıklarında. Müdür beyden gelen cevap mektubu aynen şöyledir: “Değerli Elif Kavakçı, ne güzel bir mektup! Janna’yı mümkün olacak her şekilde destekleyeceğiz. Biliyorum, bu büyük bir karar. Sadece Janna için değil, bütün aileniz için de böyle. Emin olunuz, Janna’nın okulumuzda güzel bir tecrübe yaşaması için usanmadan çalışacağız. Janna’yla gurur duyuyoruz ve tabii ki onun inandığını uygulamaya koyma kararlığıyla da!” Müdür beyin mektubu şöyle bitiyor: “Lütfen, Janna’nın sınıf arkadaşlarından kaynaklanan bir rahatsızlığı olursa, bunu benimle hemen paylaşın.”
Janna’mız artık başörtülü. Sadece okulu değil, biz de onunla gurur duyuyoruz. Welcome to the club, Janna! -Klubümüze hoş geldin!- Darısı Türkiye’mizdeki Cennet’lerimizin başına!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merve Kavakçı İslam Arşivi