Uzayan Ateşkesin Sonuçları

Uzayan Ateşkesin Sonuçları

Önce Taksim’deki kanlı saldırı. Ardından kim yaptı sorusunun ilk adresi PKK’nın, uluslararası bir haber kanalına ‘Haberimiz yok’ demecini vermesi.

1 Kasım itibarıyla da ‘Ateşkesin 2011 genel seçimlerine kadar’ uzatıldığı açıklaması. Tablo ilginç. Peki madem örgüt böyle bir eylemi gerçekleştirmedi, şu halde niçin açık bir dille ‘yapmadık’ demiyor? Murat Karayılan’ın Radikal’e yaptığı açıklamaları dikkate alırsak ortaya daha karmaşık bir tablo çıkıyor. Kuşkusuz binlerce militanın yer aldığı bir örgütten bahsediyoruz. Merkezden kopan, farklı güçlerin yönlendirmesinde olan küçük bir grup bile bu tür eylemleri gerçekleştirebilir. Türkiye’nin bölgedeki yükselen gücünden rahatsız olan pek çok merkez, bu yönlendirmeyi yapabilir. İşte ‘Haberimiz yok’la ‘biz yapmadık’ arasındaki temkinin kaynağı tam da burası.

***

Peki ateşkesin seçimlere kadar uzatılması ne anlama geliyor? Öncelikle bu zorlu süreçte hükümetin manevra alanının genişlemesi mümkün olacak. İkinci önemli sonucu da BDP merkezli siyasetin de kendisini ifade edebilme ve hareket alanının genişlemesi olacaktır. Bir diğer önemli nokta ise şu. Neçirvan Barzani’nin geçtiğimiz hafta yaptığı ziyaret, Türkiye’nin Irak denkleminde, Kürtleri yanında tutma gayretinin bir parçasıydı elbette. Ama bu görüşmelerin PKK ve Kürt sorunundan ayrı ele alınması da mümkün değil. Irak Kürtleri çekilen ABD’nin yerine Türkiye’nin güvenli bir şemsiye olduğunun farkında.

PKK-BDP hattında kendisini tanımlayan Kürtler de gelişmeleri yakından izliyor. Çünkü Türkiye’nin Kürt sorununu geniş bir alanda göğüsleme gayreti, tüm Kürtleri etkileyen sonuçlar doğuracak. Örgütün böyle bir aşamada ateşkes kararını uzatması şaşırtıcı değil.

Muhtemelen uzayan ateşkes, KCK davasını da içine alacak biçimde süreci yeniden şekillendirecektir. Gerisi Türkiye’nin sorunu nasıl yönetebileceğine bağlı. Elbette her türlü çözümü, her zaman provoke edebilecek güçleri hesaba katarak.

DÜNYA LANETLEDİ

• Taksim’deki saldırıya bütün dünyadan tepkiler yağdı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Saldırıyı ‘rezil bir suç’ olarak nitelendirerek kınadı. Clinton faillerinin süratle adalet önüne çıkarılması için her türlü yardım ve desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek de, “AP adına yaptığı açıklamada, “Terörizm asla demokratik değerleri ve toplumu alt edemeyecetir” dedi.

Arap Birliği’nin Genel Sekreteri Amr Musa da Taksim Meydanı’ndaki saldırının kabul edilemez olduğunu ve saldırıyı gerçekleştirenleri kınadığınınbildirdi.

İsrail Ankara Büyükelçiliği’nin yaptığı yazılı açıklamada “İstanbul’da dün meydana gelen, ayrım gözetilmeden gerçekleştirilmiş menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz” ifadesi kullanıldı.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Martin Nesirky: BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun insanları hedef alan tüm terör saldırılarını açık bir şekilde kınamaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi